Μειωμένη παραγωγή κρέατος το 2020 στην Ε.Ε. – μόνο το χοιρινό θα αυξηθεί, εκτιμά η Κομισιόν

07 July 2020

Μειωμένη παραγωγή κρέατος το 2020 στην Ε.Ε. – μόνο το χοιρινό θα αυξηθεί, εκτιμά η Κομισιόν

Μια λεπτομερή εικόνα των τάσεων και των προοπτικών για τα ευρωπαϊκά αγροδιατροφικά προϊόντα δίνει η καλοκαιρινή έκδοση της Επισκόπησης Αγροτικών Αγορών της Ε.Ε., που εξέδωσε στις 6 Ιουλίου η Κομισιόν.

Στην έκθεση επισημαίνονται οι πολλές αβεβαιότητες σχετικά με την έκταση των συνεπειών που προκαλεί η πανδημία και η συνακόλουθη οικονομική ύφεση. Σημειώνεται επίσης ότι με τη σταδιακή άρση των μέτρων λοκντάουν αναμένεται ότι η ζήτηση, ιδιαιτέρως σε εστιατόρια, μπαρ και καφέ, θα αυξηθεί – αν και όχι στα επίπεδα του 2019, εξαιτίας της μειούμενης αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών.

Έχει πάντως τη σημασία της η προηγούμενη εκτίμηση της Κομισιόν ότι το ξέσπασμα της πανδημίας και τα μέτρα που ελήφθησαν στα κράτη μέλη δημιούργησαν σοκ στη ζήτηση και όχι στην προσφορά. Αυτό αντικατοπτρίζεται στις καλές προοπτικές παραγωγής για διάφορους τομείς, μεταξύ των οποίων το χοιρινό κρέας.

Πιο αναλυτικά, η καλοκαιρινή έκδοση της Επισκόπησης Αγροτικών Αγορών της Ε.Ε., εκτιμά για τον κλάδο κρέατος ότι το 2020 η παραγωγή θα είναι μειωμένη για όλα τα είδη εκτός του χοιρινού (θα αυξηθεί 0,5%). Στο β’ τρίμηνο του έτους σημειώθηκε πτώση (σφαγές) καθώς έκλεισαν οι υπηρεσίες εστίασης. Ευρεία ανάκαμψη στην παραγωγή αναμένεται για το β’ εξάμηνο του έτους, αλλά συνολικά το βόειο θα κλείσει με μείωση 1,7%, τα πουλερικά με μείωση 2% και το αιγοπρόβειο με μείωση 1,5%.

Εκτιμάται πάντως ότι η αφρικανική πανώλη των χοίρων θα συνεχίσει να αποτελεί κίνδυνο για την παραγωγή χοιρινού, επιπροσθέτως των προβλημάτων που σώρευσε ο Covid-19.

Μετά την πτώση που επέφερε στις τιμές το κλείσιμο των υπηρεσιών εστίασης, άρχισε μια ελαφρά ανοδική πορεία καθώς ανέκαμψε η καταναλωτική ζήτηση, ενώ στο μέτωπο των ευρωπαϊκών εξαγωγών αναμένεται αύξηση (με εξαίρεση τα πουλερικά). Η αύξηση εξαγωγών θα είναι ιδιαίτερα ισχυρή για το χοιρινό, καθώς η κινεζική ζήτηση θα συνεχιστεί έντονη. Η κατά κεφαλή κατανάλωση κρέατος, από την άλλη, αναμένεται να μειωθεί στα 65,4 κιλά φέτος (-2,5%) εξαιτίας κυρίως της μειωμένης ζήτησης την περίοδο του λοκντάουν.

Πιο ειδικά:

- Η παραγωγή βόειου κρέατος αναμένεται να μειωθεί κατά 1,7% το 2020, ως συνέπεια της μειωμένης ζήτησης στις υπηρεσίες εστίασης λόγω των μέτρων λοκντάουν. Επιπλέον αιτία είναι και η περιορισμένη προσφορά προϊόντος που οφείλεται στα μικρότερα κοπάδια αφενός και αφετέρου στην πρόωρη σφαγή σε μικρότερα βάρη ζώων εξαιτίας της χαμηλότερης διαθεσιμότητας ζωοτροφών (ανοιξιάτικη ξηρασία).

- Η παραγωγή πουλερικών αναμένεται να μειωθεί κατά 2% το 2020, με τον κλάδο να προσαρμόζεται άμεσα στη χαμηλότερη ζήτηση και τις χαμηλότερες τιμές (που επηρεάζουν ιδιαιτέρως το κρέας των λοιπών πουλερικών αλλά όχι τόσο του κοτόπουλου). Τη μείωση εξηγούν επίσης οι αβεβαιότητες της αγοράς, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών.

- Η παραγωγή χοιρινού αναμένεται να αυξηθεί ελαφρώς το 2020 κατά 0,5%, με αιτίες τις ευνοϊκές τιμές, την ανάκαμψη της καταναλωτικής ζήτησης, τις σταθερές εξαγωγικές προοπτικές και τις επενδύσεις στις οποίες έχει προχωρήσει ο κλάδος.

- Στο αιγοπρόβειο, η παραγωγή αναμένεται να μειωθεί κατά 1,5% λόγω μείωσης της ζήτησης στη μαζική εστίαση αλλά και μείωσης της οικιακής κατανάλωσης στη διάρκεια του Πάσχα και του Ραμαζανιού.

07 July 2020
Banner