Μειωμένη κατά 1% η παγκόσμια παραγωγή κρέατος, εκτιμά για το 2019 ο FAO

12 November 2019

Μειωμένη κατά 1% η παγκόσμια παραγωγή κρέατος, εκτιμά για το 2019 ο FAO

Η παγκόσμια παραγωγή κρέατος αναμένεται να μειωθεί το 2019 για πρώτη φορά σε διάστημα άνω της 20ετίας, καθώς η επιδημία της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων στην Κίνα αποδεκατίζει μεγάλους πληθυσμούς χοίρων.

Αυτό εκτιμούν οι υπηρεσίες του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) επιβεβαιώνοντας, και τώρα που το έτος πλησιάζει στο τέλος του, τις αρχικές τους προ εξαμήνου εκτιμήσεις.

Εξάλλου, η παραγωγή βόειου, πρόβειου, χοιρινού και κρέατος πουλερικών προβλέπεται να ανέλθει σε 335 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου βάρους σφαγίου, κατά 1,0% χαμηλότερα από το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την Επισκόπηση των Αγορών Τροφίμων που δημοσίευσε ο Οργανισμός την περασμένη Πέμπτη 7/11.

Η πτώση αυτή οφείλεται στην (ούτως ή άλλως αναμενόμενη) τουλάχιστον κατά 20% συρρίκνωση της παραγωγής χοιρινού στην Κίνα, χώρα η οποία παρήγαγε περίπου το μισό χοιρινό κρέας παγκοσμίως. Η παραγωγή πουλερικών στην Κίνα, αντίθετα, αυξήθηκε ραγδαία και αναμένεται να κλείσει στο +17% σε ετήσια βάση, περιορίζοντας τη συνολική μείωση της κινεζικής παραγωγής κρέατος στο 8%.

Το χοιρινό αντιπροσωπεύει συνήθως περισσότερο από το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής κρέατος, τα πουλερικά το 39% και το κρέας βοοειδών το 21%.

Η παγκόσμια παραγωγή κρέατος πουλερικών καθώς και του κρέατος βοοειδών και προβάτων αναμένεται αυξημένη φέτος, με δεδομένη την εκτιμώμενη αύξηση στην Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Το παγκόσμιο εμπόριο κρέατος και προϊόντων κρέατος προβλέπεται να αυξηθεί κατά 6,7% φέτος, στα 36 εκατ. τόνους, σε αντίθεση με την τάση επιβράδυνσης που παρατηρείται σε πολλά άλλα τρόφιμα. Η Κίνα μόνη της, θα κλείσει το 2019 με αυξημένες κατά 35% (σχεδόν 2 εκατ. τόνοι) τις εισαγωγές κρέατος. Αντιθέτως, αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, θα έχουν μειωμένες εισαγωγές κρέατος το 2019.

Στο μέτωπο των τιμών, πρέπει να σημειωθεί ότι αυτές συνέχισαν να καταγράφουν μικρές αυξήσεις από μήνα σε μήνα, από τις αρχές ακόμη του έτους. Βασικό ρόλο σε αυτή την πορεία έπαιξαν οι τιμές στο χοιρινό που κατέγραψαν, κυρίως στο κατεψυγμένο, πολύ απότομη άνοδο.

12 November 2019
Banner
Banner