Συνέχεια από την Ένωση των Εμπόρων στην κόντρα για τις εισφορές

19 June 2017

Συνέχεια από την Ένωση των Εμπόρων στην κόντρα για τις εισφορές

Νέο επεισόδιο στην κόντρα που υπάρχει με την ΕΔΟΚ, όσον αφορά την είσπραξη και καταβολή των εισφορών των κτηνοτρόφων, δίνει η Ένωση Εμπόρων Κρέατος και Ζώντων Ζώων Μακεδονίας, Θράκης και Θεσσαλίας. Με ανοιχτή επιστολή της προς την ΕΔΟΚ, απαντά σε προηγούμενη ανακοίνωση της Διεπαγγελματικής, όπου η τελευταία ξεκαθάριζε ότι οι αποφάσεις για τις εισφορές είναι απόλυτα σύννομες.

Στην απάντησή της η Ένωση Εμπόρων Κρέατος και Ζώντων Ζώων Μακεδονίας, Θράκης και Θεσσαλίας επιμένει να αρνείται «την υποχρεωτικότητα είσπραξης της εισφοράς αυτής από πρώτους αγοραστές, μη μέλη της ΕΔΟΚ», αναφέρει ότι έχει αποστείλει εξώδικο στον ΕΛΓΟ ζητώντας του να μην κοινοποιεί στην ΕΔΟΚ τα στοιχεία σφαγών και τέλος επιφυλάσσεται από την πλευρά της για νομικά μέτρα.

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

«Κατά την προσφιλή τακτική του το Δ.Σ. της ΕΔΟΚ  αυτοβούλως και μονομερώς διένειμε στον Τύπο επιστολή που μεταξύ των άλλων αναφέρει:

«…. Η οργάνωση του συστήματος είσπραξης των εισφορών των κτηνοτρόφων και των άλλων μελών της ΕΔΟΚ είναι ένα έργο μεγάλο και δύσκολο και ως εκ τούτου έγιναν και θα γίνονται συνεχώς παρεμβάσεις βελτίωσης όπου χρειαστεί … Έχουμε αντιληφθεί ότι η αναδρομική είσπραξη των εισφορών των κτηνοτρόφων των τριών πρώτων μηνών του 2017 δημιουργεί δυσκολίες στους πρώτους αγοραστές … Για τον λόγο αυτό η ΕΔΟΚ ετοιμάζει εφαρμογή με την οποία ο πρώτος αγοραστής θα μπορεί να ενημερώνεται για το σύνολο των εισφορών που πρέπει, άμεσα ή αναδρομικά, να χρεώσει και να εισπράξει κατά παραγωγό. Αυτό θεωρούμε ότι θα διευκολύνει όλους τους εμπλεκόμενους. ...». «... Από την 1η Μαΐου 2017 καμία δικαιολογία δε μπορεί να γίνει αποδεκτή που να αφορά τη μη παρακράτηση των εισφορών από τους αγοραστές, σύμφωνα με την ΥΑ Αριθ. 866/56554 (ΦΕΚ/943/Β/2.05.2015). Επίσης, οποιοδήποτε δημοσίευμα ή σχόλιο κυκλοφόρησε τελευταία για το έργο αυτό και δημιουργεί εσφαλμένες εντυπώσεις, η ΕΔΟΚ δηλώνει ότι όλες οι αποφάσεις είναι απόλυτα σύννομες και δεν επιδέχονται αμφισβήτηση. Οποιαδήποτε αναφορά θα γίνεται στο εξής, από οποιοδήποτε, για τη νομιμότητα της θεσμοθέτησης των εισφορών από την ΕΔΟΚ, ζημιώνει αποδεδειγμένα τους σκοπούς για τους οποίους συγκεντρώνονται και η ΕΔΟΚ επιφυλάσσεται να χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο εναντίον τους για την υπεράσπιση του θεσμού…». Στην ίδια ως άνω επιστολή αναφέρει ότι θα μας αποσταλούν καταστάσεις πληρωμών για τους τρεις πρώτους μήνες του έτους 2017, όπως και έπραξε. Οι δε καταστάσεις πληρωμών αντλούν τα στοιχεία τους από το διαδικτυακό σύστημα «ΑΡΤΕΜΙΣ», που διαχειρίζεται ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Απαντώντας στα παραπάνω επαγόμαστε τα εξής:

1) Αναγνωρίζει ευθαρσώς η ΕΔΟΚ ότι το σύστημα είσπραξης της εισφοράς από τους κτηνοτρόφους, δημιουργεί σε εμάς επιπρόσθετα προβλήματα, διοικητικά και λειτουργικά κόστη, αλλά παρ’ όλα αυτά να μην δυσανασχετούμε διότι η ΕΔΟΚ μεριμνεί για εμάς βελτιώνοντας το σύστημά της και δημιουργώντας νέες εφαρμογές.

2) Ζητά από εμάς να παρακρατήσουμε ή να αναζητήσουμε αναδρομικά το ποσό της εισφοράς από τον κτηνοτρόφο, χωρίς να μας εξηγεί πώς μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτό σε ένα κτηνοτρόφο που συνεργαστήκαμε άπαξ ή πώς θα πραγματοποιηθεί αυτό λογιστικά και σύννομα απέναντι στη φορολογική διοίκηση.

3) ΔΕΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΑΜΕ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΤΟ ΣΥΝΝΟΜΟ ΤΗΣ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙΣΑΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΔΟΚ. Ακόμη και το οιοδήποτε Πρωτοβάθμιο Σωματείο, σύμφωνα με το Καταστατικό του ή με απόφαση του Δ.Σ. του μπορεί να επιβάλλει εισφορά στα μέλη του. ΑΡΝΟΥΜΕΘΑ την υποχρεωτικότητα είσπραξης της εισφοράς αυτής από πρώτους αγοραστές, μη μέλη της ΕΔΟΚ. Αν κάποιος από τα μέλη μας προαιρετικά επιθυμεί να παρακρατεί και να αποδίδει την εισφορά αυτή, είναι αναφαίρετο δικαίωμά του, αλλά δεν αποτελεί υποχρέωση όλων μας.

4) Δεν προβήκαμε ουδέποτε σε οποιοδήποτε δημοσίευμα ή σχόλιο για την εισφορά αυτή, θέλοντας να δημιουργήσουμε προσκόμματα ή λανθασμένες εντυπώσεις. Αντίθετα, με πλήρη και νομικά εμπεριστατωμένη γνωμοδότηση αντικρούσαμε την υποχρεωτικότητα της είσπραξης και της απόδοσης της εισφοράς από τα μέλη μας, που δεν τυγχάνουν μέλη της ΕΔΟΚ. Αντίθετα εσείς επικαλείστε την Υ.Α., η οποία όμως δεν είναι δεσμευτική σε μη μέλη της ΕΔΟΚ, ούτε βέβαια θεσμοθετεί μηχανισμό κυρώσεων από την μη είσπραξη και απόδοση από εμάς αυτής της εισφοράς, ή δεν απαντήσατε νομικά τεκμηριωμένα ότι η ως άνω γνωμοδότηση σφάλλει και δυνάμει ποίων διατάξεων.

5) Κοινοποιήσαμε σύννομα την από 28-04-2017 εξώδικη δήλωση – διαμαρτυρία μας στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ζητώντας να μας γνωστοποιήσουν εντός 10 εργασίμων ημερών: α) την απόφαση του Δ.Σ. του Οργανισμού, δυνάμει της οποίας συνδέθηκαν διαδικτυακά το σύστημα «ΑΡΤΕΜΙΣ», με το πληροφοριακό σύστημα της ΕΔΟΚ, για τον υπολογισμό της εισφοράς και σύμφωνα με ποίες διατάξεις εξέδωσαν αυτήν την απόφαση και β) ζητήσαμε να μην κοινοποιούν σε εσάς τα στοιχεία σφαγών, δυνάμει των οποίων υπολογίζεται η ειδική εισφορά στα μέλη μας, μη μέλη της ΕΔΟΚ, ή αν το πράξουν με ποία νομική διάταξη πράττουν τούτο. Ο ΕΛΓΟ –ΔΗΜΗΤΡΑ όμως δεν απάντησε μέχρι και σήμερα.

Επειδή τα μέλη μας, μη μέλη της ΕΔΟΚ, ΔΕΝ ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ, ούτε υφίσταται μηχανισμός κύρωσης κατά αυτών.

Επειδή αν συνεχίσετε εσείς να αποστέλλετε στα μέλη μας καταστάσεις με τα στοιχεία σφαγών και τον προσδιορισμό, δυνάμει αυτών, του ποσού της εισφοράς αυτής, που υποτίθεται υποχρεούμαστε να παρακρατήσουμε ή να αποδώσουμε ή αν συνεχίσει ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ να σας χορηγεί τα ως άνω στοιχεία από το σύστημα «ΑΡΤΕΜΙΣ», τότε ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΚΑΤΑΦΥΓΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ Ο ΦΥΣΙΚΟΣ ΔΙΚΑΣΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.

Η πληρεξούσια δικηγόρος

Αικατερίνη Τσιγιάννη – Ποντίκατζη»

19 June 2017
Banner
Banner