Meet the Lamb: Όταν το αρνί κλέβει τις εντυπώσεις

22 February 2018

Meet the Lamb: Όταν το αρνί κλέβει τις εντυπώσεις

Μια αποφασιστική ώθηση στην καμπάνια Meet the Lamb έδωσε η εσπερίδα που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21/2 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Αυτό τουλάχιστον εκτιμούν οι διοργανωτές, μετά την πολύ επιτυχημένη εκδήλωση η οποία είχε στόχο την ενημέρωση και την παραγωγική συζήτηση μεταξύ των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε κάθε κρίκο της αλυσίδας του πρόβειου κρέατος.

Η μεγάλη προσέλευση κόσμου κατέδειξε το ενδιαφέρον που αναπτύσσεται για το μέλλον της αιγοπροβατοτροφίας και του αιγοπρόβειου κρέατος ειδικότερα, ενώ οι εισηγήσεις και η συζήτηση που ακολούθησε, βοηθούσης και της άρτιας οργάνωσης της εκδήλωσης, κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων μέχρι το τέλος.

Ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ, Λευτέρης Γίτσας

Την εσπερίδα χαιρέτισαν ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Τσιρώνης και εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Μόσχος Κορασίδης, πρώην Γ.Γ. του ΥΠΑΑΤ, για να ακολουθήσει έπειτα η εισήγηση του προέδρου της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος Λευτέρη Γίτσα, ο οποίος παρουσίασε την κατάσταση και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος του ελληνικού αιγοπρόβειου κρέατος. κι έκανε λόγο για ένα μεγάλο εθνικό σχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει δράσεις υπέρ του αρνιού, που θα εφαρμόζονται σε όλα τα στάδια παραγωγής, διανομής και κατανάλωσης. «Το νέο στοιχείο στον κλάδο θα είναι η δημιουργία του μεγάλου αρνιού, που θα είναι διέξοδος και εναλλακτική για τον κτηνοτρόφο καθώς θα τροφοδοτεί δυναμικά την κατανάλωση όλες τις εποχές του έτους, δηλαδή και τους μήνες από Ιούνιο έως Νοέμβριο».

Τους στόχους και τις μέχρι σήμερα δράσεις του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος Meet the Lamb παρουσίασε η Βίκυ Κωστοπούλου (διευθύνουσα σύμβουλος της Sopexa Ελλάς, που έχει τον ρόλο του φορέα εκτέλεσης του προγράμματος), επισημαίνοντας εκτός των άλλων ότι «πρέπει να κάνουμε το αρνίσιο κρέας μια νέα τάση στους καταναλωτές».

Θάλεια Τσιχλάκη, Γιώργος Μπόσκου, Νίκος Τσεμπερλίδης, Ανδρέας Γεωργούδης στο πρώτο πάνελ της εσπερίδας

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον ήταν το πρώτο πάνελ της εκδήλωσης που είχε τον γενικό τίτλο «Αρνί και κοινωνία» και στο οποίο εξειδικευμένοι ομιλητές παρουσίασαν τη διατροφική αξία του αρνίσιου κρέατος, τη θέση του στην ελληνική γαστρονομική κουλτούρα, τη δυνατότητα του προϊόντος να διεισδύσει ως μια νέα τάση και να συναντήσει τον καταναλωτή του αύριο, ενώ έγινε ιδιαίτερα λόγος για τα πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει υπό προϋποθέσεις στην ελληνική παραγωγή και στις εξαγωγές μας η μορφή και τα συστήματα της ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας. Στο συγκεκριμένο πάνελ το οποίο συντόνιζε ο Νίκος Τσεμπερλίδης, πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), συμμετείχαν με τις εισηγήσεις τους και έδωσαν τροφή στην ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε, η δημοσιογράφος Θάλεια Τσιχλάκη, ο γενικός διευθυντής της ΕΔΟΚ καθ. Ανδρέας Γεωργούδης, και ο Γιώργος Μπόσκου, επίκουρος καθηγητής Οργάνωσης και Διαχείρισης Μονάδων Διατροφής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

Τις νέες κοπές του πρόβειου κρέατος παρουσίασαν ο Γιάννης Κωτσέλης, ο Σταύρος Πέρρος και η Ρομίνα Τζαρέλλα

Τις νέες κοπές του πρόβειου κρέατος, βασικό σημείο του προγράμματος Meet the Lamb παρουσίασαν ακολούθως ο Γιάννης Κωτσέλης, πρώην διευθυντής της Σχολής Επαγγελμάτων Κρέατος της Αθήνας, ο πρόεδρος της ΠΟΚΚ Σταύρος Πέρρος και η Ρομίνα Τζαρέλλα εκ μέρους του φορέα εκτέλεσης του προγράμματος Sopexa Ελλάς. Οι ομιλητές τόνισαν τον ιδιαίτερα κομβικό ρόλο που παίζουν οι νέες κοπές στην εξέλιξη της καμπάνιας Meet the Lamb, αλλά και στην ανάπτυξη της εγχώριας κατανάλωσης, καθώς δίνουν νέα περιθώρια για τη μαγειρική αξιοποίηση του αιγοπρόβειου κρέατος.

Σταύρος Πέρρος, Γιώργος Κουράσης, Χάρης Πανταζής, Γιώργος Κατερίνης, Παύλος Σατολιάς και Παναγιώτης Μουλκιώτης στο δεύτερο μέρος της εσπερίδας, όπου το λόγο είχαν οι επαγγελματίες του κλάδου

Στο δεύτερο μέρος της εσπερίδας, το λόγο είχαν οι επαγγελματίες του κλάδου, που εξέτασαν ο καθένας από τη δική του θέση στην αλυσίδα, τις προοπτικές του ελληνικού πρόβειου κρέατος στην εγχώρια αγορά λιανικής, στη μαζική εστίαση, αλλά και στις αγορές του εξωτερικού, όπου το αιγοπρόβειο κρέας κινείται ανοδικά τα τελευταία χρόνια. Συντονιστής της συζήτησης σε αυτή την ενότητα ήταν ο αρχισυντάκτης του Meat News Γιώργος Κατερίνης, ενώ το πάνελ αποτελούσαν ο Παύλος Σατολιάς, πρόεδρος της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ, ο Παναγιώτης Μουλκιώτης, επικεφαλής της φερώνυμης εταιρίας επεξεργασίας κρέατος, ο Σταύρος Πέρρος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, ο Γιώργος Κουράσης, γενικός γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, και ο ταμίας της ΕΔΟΚ, εμπορικός αντιπρόσωπος κρέατος, Χάρης Πανταζής.

Παρέμβαση στις συζητήσεις που έγιναν στη διάρκεια της ημερίδας πραγματοποίησαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος των κρεοπωλών Αθήνας Βασίλης Ντεληφιλιππίδης, ο πρόεδρος των κρεοπωλών του Πειραιά Νίκος Παπαλαμπόπουλος, ο πρόεδρος του ΣΕΚ Τάκης Πεβερέτος, αλλά και ο Δημήτρης Γκαρμπούνης, τ. πρόεδρος των κρεοπωλών Θεσσαλονίκης.

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν πολλές και διαφορετικές συνταγές παρασκευής πρόβειου κρέατος, στο μπουφέ που ακολούθησε.

Αναλυτικό ρεπορτάζ για την εκδήλωση θα διαβάσετε στο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού Meat News.

 

22 February 2018
Banner