Mείωση στις διεθνείς τιμές βόειου κρέατος – μείωση της παραγωγής του σε Ευρώπη και Κίνα

09 May 2023

Mείωση στις διεθνείς τιμές βόειου κρέατος – μείωση της παραγωγής του σε Ευρώπη και Κίνα

Μετά τρία δύσκολα χρόνια, συμπεριλαμβανομένης και της πανδημίας, η παγκόσμια αγορά του βόειου κρέατος έρχεται περίοδος εξισορρόπησης της κατάστασης, με τις τιμές τουλάχιστον να αρχίσουν να υποχωρούν.

Πρόσφατη έκθεση της Rabobank αναφέρει: «Προς τα τέλη του 2022 η κατανάλωση αποδυναμώθηκε, ανοίγοντας το δρόμο σε μια αποκλιμάκωση των τιμών η οποία διατηρείται και στις αρχές του 2023», ενώ ο αναλυτής Angus Gidley-Baird, εξηγεί: «Ενώ η προσφορά βόειου κρέατος αναμένεται να λειτουργήσει ευνοϊκά ως προς τη διαμόρφωση των τιμών, η πορεία της κατανάλωσης είναι εκείνη που θα κρίνει την επόμενη μέρα».

Ήδη έχει παρατηρηθεί σταθερότητα στις τιμές και στην αγορά, το πρώτο τρίμηνο του 2023 με μια αύξηση περίπου 5% και 2% σε Αυστραλία και Βραζιλία αντίστοιχα η οποία δείχνει να αντισταθμίζει τη μειωμένη παραγωγή σε ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση και Νέα Ζηλανδία.

«Τα αποθέματα βόειου κρέατος έχουν υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1962» αποκαλύπτει ο κορυφαίος αναλυτικής της Rabobank εξηγώντας πως η συγκεκριμένη κατάσταση θα καταστήσει την αγορά πιο περιορισμένη.

Στην Ευρώπη η παραγωγή βόειου κρέατος συνεχίζει να παρουσιάσει πτωτική τάση που πλησιάζει το 1,3%, συγκριτικά με πέρυσι, ενώ για το 2023 προβλέπεται επιπλέον μείωση της παραγωγής σχεδόν 0,5%.

Πιο αναλυτικά, η παραγωγή υποχώρησε κατά 8% στη Γερμανία, κατά 4% στη Γαλλία και κατά 1% στην Ολλανδία, καταγράφοντας στον αντίποδα αύξηση κατά 6% στην Ιρλανδία, κατά 4% στην Ισπανία και κατά 1% στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ οι εξαγωγές βόειου κρέατος στην Ευρώπη υποχώρησαν κατά 19% πέρυσι.

Η μεγάλη αγορά της Κίνας είναι βασικό ρυθμιστής της παγκόσμιας αγοράς και χώρα αναφοράς για το διεθνές εμπόριο. Παρ’ ότι πολλές χώρες έχουν άρει τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας, η Κίνα συνεχίζει να επιβάλλει περιορισμούς και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μειωμένη παραγωγή της. Με δεδομένες αυτές τις καταστάσεις, οι προβλέψεις της Rabobank αναφέρουν πως η ζήτηση για βόειο κρέας στην Κίνα, θα αυξηθεί το 2ο εξάμηνο του 2023, πράγμα που σημαίνει άνοδος στις τιμές. Για το 2022 οι εισαγωγές βόειου κρέατος στην Κίνα αυξήθηκαν 15% (2,68 εκατ. τόνους). Να σημειώσουμε εδώ, επίσης, πως η Βραζιλία αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγέα βόειου κρέατος της Κίνας με το Μεξικό να έρχεται να ενισχύσει την αγορά.

Πηγή: Insinder.gr, Rabobank

09 May 2023
Banner
Banner