Λιακούλη, ΚΙΝ.ΑΛ.: Χωρίς την κορωνο-ενίσχυση οι αμιγώς αιγοτρόφοι της Θεσσαλίας

27 November 2020

Λιακούλη, ΚΙΝ.ΑΛ.: Χωρίς την κορωνο-ενίσχυση οι αμιγώς αιγοτρόφοι της Θεσσαλίας

Μία ακόμη λεπτομέρεια στην υπόθεση της κορωνο-ενίσχυσης των αιγοπροβατοτρόφων, ζητά αποκατάσταση.

Πρόκειται για την περίπτωση των αμιγώς αιγοτρόφων, που είναι εξαιρετικά δύσκολο να ενταχθούν στους όρους της σχετικής ΚΥΑ για τα μέτρα ενίσχυσης.

Το θέμα φέρνει στη Βουλή η Ευαγγελία Λιακούλη, Βουλευτής Λάρισας του ΚΙΝ.ΑΛ. Με Ερώτησή της προς τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, η κ. Λιακούλη αναφέρει ότι με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ -ΦΕΚ 3836/9-9-2020 Β’) για τα μέτρα ενίσχυσης της αιγοπροβατοτροφίας, «δικαιούχοι κρατικής ενίσχυσης εμφανίζονται αιγοπροβατοτρόφοι, κάτοχοι ζωικού κεφαλαίου που αριθμεί τουλάχιστον 20 ενήλικα θηλυκά, των οποίων το γάλα έχει παραδοθεί σε συγκεκριμένες μεταποιητικές –τυροκομικές μονάδες, κατά το προηγούμενο έτος (2019)».

Αυτή ακριβώς η πρόβλεψη, όμως, δεν λαμβάνει υπόψη την περίπτωση αρκετών αιγοπροβατοτροφικών μονάδων. Όπως σημειώνει η βουλευτής, «Δεδομένου ότι λόγω της χαμηλής κατανάλωσης, λόγω πανδημίας και περιορισμού της αγοράς, δεν ενδιαφέρθηκαν όλες οι μεταποιητικές μονάδες της Περιφέρειας, να προμηθευτούν κατσικίσιο γάλα, με αποτέλεσμα το προϊόν των εν λόγω κτηνοτρόφων όχι μόνο να παραμένει αδιάθετο, αλλά παράλληλα να μην δικαιούνται και την ειδική κρατική ενίσχυση λόγω covid-19. Δεδομένου ότι αρκετά μεγάλος αριθμός αιγοτρόφων του ν. Λάρισας, αλλά και της Θεσσαλίας γενικότερα, δραστηριοποιούνται σε δύσβατες, ορεινές και συνεπώς μειονεκτικές περιοχές, δεν διέθεσαν το γάλα τους σύμφωνα με τα κριτήρια της ΚΥΑ και δεν δικαιούνται να εισπράξουν την εν λόγω ενίσχυση, παρότι οι ίδιοι βρίσκονται σε κατάσταση οικονομικής δυσχέρειας».

Η κ. Λιακούλη ερωτά τους κ.κ. Βορίδη και Σταϊκούρα «εάν προτίθενται να προβούν στις δέουσες ενέργειες, προκειμένου να συμπεριληφθούν και οι αμιγώς αιγοτρόφοι που δεν κατάφεραν να παραδώσουν το προϊόν τους σε κάποια εγκεκριμένη μεταποιητική μονάδα, στις άκρως αναγκαίες και για αυτούς κρατικές ενισχύσεις λόγω κορωνοϊού, της ως άνω ΚΥΑ».

27 November 2020
Banner
Banner