Κρατική κάλυψη της δαπάνης για τα self tests ζητά η ΠΟΚΚ

11 May 2021

Κρατική κάλυψη της δαπάνης για τα self tests ζητά η ΠΟΚΚ

Tη δυσαρέσκειά της για την υποχρέωση του εργοδότη να καλύπτει με δικά του έξοδα το ένα εκ των αυτοδιαγνωστικών τεστ που πρέπει εβδομαδιαίως να κάνει ο κάθε εργαζόμενος στις κατηγορίες για τις οποίες θεσπίστηκε αυτό, εκφράζει η Ομοσπονδία των Κρεοπωλών.

Συγκεκριμένα, με σημερινό έγγραφο που απευθύνει στα αρμόδια Υπουργεία Εργασίας και Ανάπτυξης, η ΠΟΚΚ αναφέρει ότι το μέτρο του υποχρεωτικού self-test είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, όμως τα έξοδα πρέπει να καλύπτονται από το κράτος και όχι από τον εργοδότη, του οποίου τα έσοδα είναι μειωμένα εξαιτίας των περιορισμών που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας.

Στο έγγραφο η ΠΟΚΚ εξηγεί:

«Σύμφωνα με την ΚΥΑ Β’ 1588/18.4.2021στην οποία συγκαταλέγεται το λιανεμπόριο, η εστίαση και κάποιες άλλες δραστηριότητες, οφείλουν να διενεργούν υποχρεωτικά αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test) δύο φορές την εβδομάδα. Η προμήθεια των self test θα γίνεται από το φαρμακείο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής ταυτότητας όπου το μεν πρώτο θα καλύπτεται με έξοδα του εργοδότη ενώ το δεύτερο θα χορηγείται δωρεάν. Τα αποτελέσματα θα δηλώνονται στην Πλατφόρμα Δήλωσης COVID-19 tests στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 TEST». Αρμόδια για την εφαρμογή της εν λόγω ΚΥΑ είναι τα ελεγκτικά όργανα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), τα οποία και θα διενεργούν επιτόπιους ελέγχους και θα παρέχουν σχετική πληροφόρηση για την εφαρμογή της Απόφασης σε εργοδότες και εργαζόμενους.

Ως εκ τούτου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών εκφράζει τη δυσαρέσκειά της και αντιτίθεται στην υποχρέωση του εργοδότη να καλύπτει ιδίοις εξόδοις το ένα εξ αυτών.

Αντιλαμβανόμαστε ότι η διεξαγωγή των self test είναι ένα χρήσιμο εργαλείο αποτροπής της εξάπλωσης του κορωνοϊού όμως τα έξοδα θα πρέπει να καλύπτονται από το κράτος κι όχι από τον εργοδότη του οποίου τα έσοδα με τους διάφορους περιορισμούς έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα στο διάστημα αυτό.

Τελειώνοντας, θεωρούμε ότι η εφαρμογή της εν λόγω υπουργικής απόφασης θα πρέπει  να επανεξεταστεί λόγω του ότι επιβαρύνει με ένα πρόσθετο έξοδο τον παραδοσιακό επαγγελματία κρεοπώλη και δεν τον αφήνει να ανακάμψει οικονομικά».

11 May 2021
Banner
Banner