Β. Κόκκαλης: Νέο μοντέλο ανάπτυξης της γεωργίας μέσω Ομάδων Παραγωγών
Related Articles
Τις Ομάδες Παραγωγών ως νέο μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής γεωργίας και ως αξιόπιστο εργαλείο στα χέρια των επιχειρήσεων του πρωτογενούς τομέα, προώθησε μέσα από την περιοδεία που πραγματοποίησε στη Δυτική Μακεδονία ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Β. Κόκκαλης. Πιο συγκεκριμένα, με τις επισκέψεις και τις συναντήσεις που οργανώθηκαν στη διάρκεια της περιοδείας του την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Κόκκαλης τόνισε την αναγκαιότητα παραγωγής ποιοτικών προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία και εξαγωγική κατεύθυνση. Επισήμανε ότι οι ομάδες παραγωγών και η εξωστρέφεια της αγροτικής παραγωγής αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες εξόδου από τις παθογένειες. Στο πλαίσιο του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2014-2020), η οργάνωση των παραγωγών υποστηρίζεται με σημαντικά κονδύλια.
Ο υφυπουργός επισκέφθηκε το εκκοκκιστήριο βάμβακος Ν. Καραγιώργος ΑΒΕΕ στη Θεσσαλονίκη και ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες και τη συνεργασία με τους παραγωγούς. Στη συνέχεια επισκέφθηκε την εταιρεία Κρόνος ΑΕ Βιομηχανία Κονσερβών Φρούτων στο Νομό Πέλλας, την Ελληνική Βιομηχανία Χυμών ΑΣΠΙΣ στην Ημαθία και τον Αναγκαστικό Συνεταιρισμό Κροκοπαραγωγών Κοζάνης. Επίσης μαζί με την Ολυμπία Τελιγιορίδου, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς, επισκέφθηκαν τη Γεωργική Εταιρεία Οπωροκηπευτικών Καστοριάς (ΓΕΟΚ) και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Δημητριακών & Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς.
Στο πλαίσιο της περιοδείας του, ο υφυπουργός συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρο Καρυπίδη, τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κοζάνης Παναγιώτη Πλακεντά και τον Δήμαρχο Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη. Στη συνάντηση εκτέθηκαν τα προβλήματα της περιοχής και συζητήθηκε η συνεργασία της Περιφέρειας και του ΥΠΑΑΤ για το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή. Ο κ. Κόκκαλης μετά τη συνάντηση ανάφερε ότι μέσα από την αποτελεσματική εφαρμογή του νέου ΠΑΑ 2014-2020, θα ενδυναμωθεί η αγροτική οικονομία. Στόχος, τόνισε, είναι η προβολή και προώθηση προϊόντων συγκριτικού πλεονεκτήματος και εξαγωγικού προσανατολισμού, ενώ όπως είπε, η εκχώρηση της υλοποίησης των πολιτικών στις Περιφέρειες, είναι μια σημαντική πρωτοβουλία που δίνει την ευκαιρία στους τοπικούς φορείς να συμβάλουν άμεσα στην ανάπτυξη και την πρόοδο τους, με το ΥΠΑΑΤ να έχει πιο επιτελικό και εποπτικό ρόλο στην εφαρμογή των προγραμμάτων.