Νομοσχέδιο για προστασία του παραγωγού από τις αθέμιτες πρακτικές, άμεσα στη Βουλή

22 February 2021

Νομοσχέδιο για προστασία του παραγωγού από τις αθέμιτες πρακτικές, άμεσα στη Βουλή

Την κατάθεση, το αμέσως επόμενο διάστημα, νομοσχεδίου του ΥΠΑΤ για την ενίσχυση και διασφάλιση του εισοδήματος των αγροτών, το οποίο θα προστατεύει τους παραγωγούς από τις αθέμιτες πρακτικές που αναπτύσσονται εις βάρος τους, προανήγγειλε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός, απαντώντας στη Βουλή, σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλη Κόκκαλη για την προστασία του αγροτικού εισοδήματος από αθέμιτες πρακτικές. 

[Δείτε εδώ την ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Κόκκαλη]

Τα βασικά σημεία της απάντησης του ΥΠΑΑΤ ήταν τα εξής:

«Απέναντι στην πρωτόγνωρη κρίση του κορωνοϊού, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ξεδίπλωσε μια τεράστια ασπίδα προστασίας της κοινωνίας και της οικονομίας. Το 2020 διατέθηκαν 24 δις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας ενώ το 2021 έχουν προϋπολογιστεί 7,5 δις για την αντιμετώπισή της.

Παράλληλα, συνεχώς ανακοινώνονται νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας και των πολιτών. Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, η κυβέρνηση μας στάθηκε δίπλα στον έλληνα αγρότη.

[…] Από τα 426 εκατομμύρια, αποτελούμενα από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, που έχουν διατεθεί προς τους Έλληνες αγρότες, έχουν εκταμιευτεί 270 εκατομμύρια. 

Στη μεγάλη κρίση του Ιανού, ήταν η δική μας Κυβέρνηση, ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως πρωθυπουργός, που έδωσε το σήμα στην διοίκηση του ΕΛΓΑ, στον Αντρέα Λυκουρέντζο, οι οποίοι εργάστηκαν άοκνα, ώστε να δοθούν αποζημιώσεις σε χρόνο-ρεκόρ. Παλαιότερα έπαιρναν τρία και τέσσερα χρόνια για να δοθούν.

Καταβλήθηκαν €46,6 εκατομμύρια ευρώ ενώ οι αγρότες μας απαλλάχθηκαν από τα τέλη εκτίμησης. 

[…] Παράλληλα, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης προχωράμε στον εκσυγχρονισμό και στην καθετοποίηση των παραγωγικών γραμμών. Στοχεύουμε στον αγρότη-επιχειρηματία και στην καθετοποίηση, που θα επιτρέψει την μεγιστοποίηση του αγροτικού εισοδήματος. Στην ανάδειξη ισχυρών συλλογικών σχημάτων, που θα επιτρέψουν την αύξηση της ισχύος των παραγωγών μας. 

[…] Στο πλαίσιο της ενίσχυσης και διασφάλισης του εισοδήματος των αγροτών μας, θα έρθει προς ψήφιση στην Βουλή τις επόμενες ημέρες, ένα νομοσχέδιο υπέρ των παραγωγών μας, το οποίο θα τους προστατεύει από τις αθέμιτες πρακτικές που αναπτύσσονται εις βάρος τους. 

Που θα επιτρέπει στους αγρότες μας να ενισχύσουν την διαπραγματευτική τους θέση, που θα υποχρεώνει την ύπαρξη σαφών και ξεκάθαρων όρων στις συμφωνίες που θα συνάπτονται μεταξύ αυτών και των αγοραστών των προϊόντων τους.

Που θα ορίζει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα πληρωμών, τα οποία θα τους επιτρέπουν να προγραμματίσουν την δραστηριότητα τους και τη ζωή τους. Ένα νομοσχέδιο που προβλέπει και έναν ελεγκτικό μηχανισμό, για να εξασφαλίσει την τήρησή του.  

Σύντομα το νομοσχέδιο θα έρθει προς ψήφιση στην Ολομέλεια, όπου και προσδοκώ το κόμμα σας, σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις όπου έχετε καταψηφίσει μέτρα στήριξης των παραγωγών μας, θα το υπερψηφίσετε».

22 February 2021
Banner
Banner