Και πάλι στη Βουλή οι τιμές των ζωοτροφών και το κόστος παραγωγής του κτηνοτρόφου

09 July 2021

Και πάλι στη Βουλή οι τιμές των ζωοτροφών και το κόστος παραγωγής του κτηνοτρόφου

Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υφυπουργός ΑΑ&Τ, Βασίλης Κόκκαλης.

Στην Ερώτηση ο κ. Κόκκαλης κάνει λόγο για τη δυσμενή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι κτηνοτρόφοι της χώρας και ο παραγωγικός κλάδος της κτηνοτροφίας στο σύνολό της, λόγω της παρατεταμένης και ακραίας αύξησης των τιμών των ζωοτροφών, γεγονός που έχει εκτοξεύσει το κόστος παραγωγής και έχει εκμηδενίσει το κέρδος των      κτηνοτροφικών μονάδων και κτηνοτρόφων.

«Είναι ενδεικτικό ότι το καλαμπόκι, που αποτελεί το βασικό είδος διατροφής των ζώων, πωλείται σε τιμή άνω των 30 λεπτών το κιλό στους κτηνοτρόφους, το ζωοτροφικό κριθάρι στα 25 λεπτά ανά κιλό, το σακί καλαμποκιού στα 14,30 ευρώ, αντί 9,30 ευρώ, ενώ το κόστος για ένα τόνο ζωοτροφής έχει αυξηθεί κατά 100 ευρώ» αναφέρει ο βουλευτής, υπογραμμίζοντας ότι «σε δυσμενέστερη θέση έχουν περιέλθει οι μονάδες αιγοπροβατοτροφίας σε περιφέρειες, όπως στην Κρήτη, όπου οι παραγωγοί αγοράζουν ζωοτροφές σε τιμές πολύ υψηλότερες από ό,τι οι συνάδελφοί τους στην ηπειρωτική Ελλάδα, λόγω και της προσθήκης του κόστους μεταφοράς».

Το κόστος των ζωοτροφών αποτελεί περισσότερο από το 60% του συνολικού κόστους παραγωγής των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, γεγονός που οδηγεί σε οικονομικό αδιέξοδο τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, σημειώνει ο κ. Κόκκαλης, εξηγώντας ότι η αύξηση της τιμής των ζωοτροφών θα αποτελέσει την αφορμή, σε συνδυασμό με τα λοιπά προβλήματα των κτηνοτρόφων, ώστε να επέλθει η κατάρρευση του κλάδου κτηνοτροφίας.

Το κράτος μπορεί να προβαίνει στη θέσπιση εργαλείων και μέτρων / ασφαλιστικών δικλείδων, ώστε ο αδύναμος κρίκος της αλυσίδας παραγωγής και εμπορίας, που είναι ο παραγωγός - κτηνοτρόφος, να απολαμβάνει μιας θεσμικής προστασίας, που θα του εξασφαλίζει σταθερότητα και ασφάλεια ώστε να μην επηρεάζεται δυσανάλογα και υπέρμετρα από το ασταθές οικονομικό περιβάλλον. Επιπλέον, είναι ανάγκη να μην αφεθεί ο κτηνοτρόφος έρμαιο της ανέλεγκτης ιδιωτικής πρωτοβουλίας, της απολύτως ελεύθερης αγοράς και ανταγωνισμού, χωρίς υγιείς περιορισμούς, σε συνθήκες απρόβλεπτων γεγονότων και απορρύθμισης της αγοράς. Με αυτό το σκεπτικό και την υπόδειξη ότι η προστασία της κτηνοτροφίας μπορεί να επέλθει μέσω της διατίμησης των τιμών των ζωοτροφών, που είναι απαραίτητες πρώτες ύλες για τη λειτουργία και επιβίωση των κτηνοτροφικών μονάδων, ο Β. Κόκκαλης ερωτά τον υπουργό ΥΠΑΑΤ:

«Με ποια μέτρα το κράτος προτίθεται να αναχαιτίσει την διαρκή και παρατεταμένη αύξηση των τιμών των ζωοτροφών, ώστε να αποτρέψει την εγκατάλειψη του επαγγέλματος από τους κτηνοτρόφους που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος και να ενισχυθεί το κτηνοτροφικό εισόδημα;»

09 July 2021
Banner
Banner