Κ. Κουτσουμανής: Έρχονται αλλαγές στους κανόνες μεταφοράς και αποθήκευσης του κρέατος
Related Articles
Για μια νέα προσέγγιση στο θέμα της ασφάλειας τροφίμων μίλησε στο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού Meat News ο Κωνσταντίνος Κουτσουμανής, Αν. Καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. «Είναι σήμερα γενικώς παραδεκτό», λέει ο κ. Κουτσουμανής, «ότι οι κλασικές προσεγγίσεις στην ασφάλεια των τροφίμων που δίνουν έμφαση στον κίνδυνο δεν μπορούν να διασφαλίσουν ένα ζητούμενο επίπεδο προστασίας του καταναλωτή. Ένα δραστικό σύστημα διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων πρέπει να συνδέει τον κίνδυνο με τη δημόσια υγεία».
Ποια είναι όμως η νέα προσέγγιση; «Την τελευταία δεκαετία η διαχείριση της ασφάλειας των τροφίμων σε διεθνές επίπεδο εστιάζεται σε προσεγγίσεις που βασίζονται κυρίως στον προσδιορισμό της επικινδυνότητας και είναι ικανές να μεταφράσουν την ασφάλεια σε ποσοτικούς όρους δημόσιας υγείας (π.χ. αριθμό κρουσμάτων τροφικής δηλητηρίασης). Οι σημαντικές αυτές εξελίξεις έδωσαν τη δυνατότητα αναθεώρησης της ασφάλειας των τροφίμων από ποιοτική («είναι ασφαλές το προϊόν;») σε ποσοτική («πόσο ασφαλές είναι το προϊόν;») έννοια» ανέφερε ο κ. Κουτσουμανής.
Ο ίδιος, επίσης, με την παράλληλη ιδιότητά του ως αντιπρόεδρος της επιστημονικής ομάδας της EFSA για τους Βιολογικούς Κινδύνους (BIOHAZ Panel), μιλά στο Meat News για την επιστημονική γνωμοδότηση της EFSA σχετικά με την ανάπτυξη των αλλοιογόνων βακτηρίων στο κρέας κατά την αποθήκευση και μεταφορά του. «Η γνωμοδότηση παρέχει εναλλακτικούς συνδυασμούς θερμοκρασίας και χρόνου συντήρησης και μεταφοράς που οδηγούν σε ισοδύναμη μικροβιακή ανάπτυξη με αυτούς που αναφέρει η νομοθεσία και κατά συνέπεια σε ίδιο επίπεδο επικινδυνότητας».
Η συγκεκριμένη γνωμοδότηση της EFSA θα αποτελέσει τον οδηγό για την αναθεώρηση της Κοινοτικής νομοθεσίας που αφορά τις συνθήκες μεταφοράς και αποθήκευσης του κρέατος. «Η διαδικασία περιλαμβάνει τη συζήτηση της επιστημονικής γνωμοδότησης της EFSA σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπου τα κράτη μέλη θα αποφασίσουν την ανάγκη αναθεώρησης της τρέχουσας νομοθεσίας, την έκταση και το είδος των αλλαγών. Για παράδειγμα στη γνωμοδότηση προτείνουμε την αλλαγή της μέτρησης της θερμοκρασίας από το κέντρο στην επιφάνεια του σφάγιου όπου βρίσκεται και η μικροβιακή επιμόλυνση. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι για την τελική απόφαση δεν λαμβάνεται υπόψη μόνο η γνωμοδότηση της EFSA αλλά και άλλοι παράγοντες (οικονομικοί, κοινωνικοί, εμπορικοί κλπ.)» αναφέρει σχετικά ο κ. Κουτσουμανής, ο οποίος εξηγεί τι σημαίνουν όλα αυτά για τη βιομηχανία του κρέατος στην Ελλάδα.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Κωνσταντίνου Κουτσουμανή, στο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού Meat News.