Νίκος Κακαφίκας: Η πολιτεία ασκεί μόνο τον ελεγκτικό της ρόλο χωρίς να αφουγκράζεται τα προβλήματα του κλάδου

28 April 2023

Νίκος Κακαφίκας: Η πολιτεία ασκεί μόνο τον ελεγκτικό της ρόλο χωρίς να αφουγκράζεται τα προβλήματα του κλάδου

Μόνος του ο κλάδος μέσα από την ΠΟΚΚ προσπαθεί να αναβαθμίσει το επάγγελμα του κρεοπώλη, μας λέει ο Νίκος Κακαφίκας στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Meat News, όπου μας εκθέτει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες και τις ενέργειες που κάνουν τα σωματεία και η Ομοσπονδία για να θωρακίσουν τον κλάδο. Δεύτερης γενιάς κρεοπώλης ο ίδιος, ανέλαβε την οικογενειακή επιχείρηση αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης. Είναι εκλεγμένος από το 2010 στο Δ.Σ. της Συντεχνίας Κρεοπωλών Βέροιας και πρόεδρος από το 2012 μέχρι σήμερα και στη διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρεοπωλών την τελευταία πενταετία, ενώ από πέρυσι έχει αναλάβει τη θέση του γενικού γραμματέα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στην Λόλα Σκαλτσά. Δημοσιεύτηκε στο Meat News No 114 (Απρίλιος 2023)

Meat News: Κύριε Κακαφίκα, πείτε μας ποια είναι η κατάσταση των μελών στην περιοχή σας;

Νίκος Κακαφίκας: Το σωματείο της Βέροιας αποτελείται από 40 μέλη περίπου με τάση να αυξηθούν, διότι θέλουν να μπουν στο σωματείο και τα υπόλοιπα κρεοπωλεία του νόμου, όπως η Νάουσα και η Αλεξάνδρεια.

Meat News: Τι έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια στον κλάδο σας και ποιοι πιστεύετε πως είναι οι παράγοντες που έχουν συντελέσει σ’ αυτό;

Νίκος Κακαφίκας: Έχει αλλάξει ο τρόπος που πωλείται το κρέας. Τα κρεοπωλεία έχουν αρχίσει και φτιάχνουν περισσότερα σκευάσματα, έτοιμο φαγητό και ό,τι άλλο χρειάζεται το σύγχρονο νοικοκυριό. Προσπαθούμε να διευκολύνουμε τον τρόπο μαγειρέματος του κρέατος. Ο μεγαλύτερος αριθμός των γυναικών είναι εργαζόμενες και έτσι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος που μπορούν να αφιερώσουν στην κουζίνα. Έτσι αλλάξαμε τον παραδοσιακό τρόπο πώλησης του κρέατος φέρνοντας στο τραπέζι έτοιμα σκευάσματα.

Meat News: Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, ο μεγαλύτερος φόβος σας ως κρεοπώλης αλλά και ως πρόεδρος, για το επάγγελμά σας σήμερα;

Ν. Κακαφίκας: Το μεγαλύτερο πρόβλημα κατά τη γνώμη μου είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός που δέχεται ο κλάδος μας από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Οι διαφορές στην ποιότητα και στην τιμή αλλά και η οικονομική ανέχεια της κοινωνίας μας είναι θέματα που μας προβληματίζουν σοβαρά για το μέλλον του κλάδου.

Meat News: Υπάρχει μέριμνα ή έστω ενδιαφέρον από την πολιτεία για τους κρεοπώλες και πώς αποτυπώνονται πρακτικά;

Ν. Κακαφίκας: Αυτή τη στιγμή ο κλάδος των κρεοπωλών αποτελεί τον τελευταίο κρίκο στην αγορά κρέατος. Η πολιτεία ασκεί καθαρά και μόνο το ελεγκτικό κομμάτι που της αναλογεί, χωρίς να αφουγκράζεται τα προβλήματα των παραδοσιακών κρεοπωλών. Μέσω της ΠΟΚΚ, μόνοι μας προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε το επάγγελμα μας δημιουργώντας το περίγραμμα του παραδοσιακού κρεοπώλη.

Meat News: Τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, πιστεύετε πως εξυπηρετούν τους καταναλωτές; Το τελευταίο μέτρο έχει συμπεριλάβει και τα κρεοπωλεία. Πώς το αξιολογείτε;

Ν. Κακαφίκας: Κάποια από τα μέτρα που είναι ενάντια στην ακρίβεια μάς βρίσκουν σύμφωνους. Το μέτρο με το «καλάθι του νοικοκυριού» όμως έβλαψε τα κρεοπωλεία, καθώς αποδείχθηκε ότι μείωσε της πωλήσεις μας. Όσο αφορά το market pass έχει αρχίσει να φαίνεται πως λειτουργεί θετικά.

Meat News: Έχετε κάνει προτάσεις ως ΠΟΚΚ στα αρμόδια υπουργεία στην κατεύθυνση της αναβάθμισης του κλάδου;

Ν. Κακαφίκας: Προτάσεις κατατίθενται συνέχεια από την ΠΟΚΚ. Η δημιουργία της νέας εθνικής Διεπαγγελματικής κρέατος ΕΔΟΤΟΚΚ με την ενεργή συμμετοχή της ΠΟΚΚ λειτουργεί θετικά στον χώρο του κρέατος. Επίσης έχουμε καταθέσει προτάσεις για μείωση του ποσοστού εισφοράς στις τράπεζες μέσω του POS, για μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας εντάσσοντας τα καταστήματα σε ειδική κατηγορία, για τη λειτουργία του συστήματος «Άρτεμις» στα σφαγεία, διαμαρτυρίες για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Αυτές ενδεικτικά είναι μερικές από τις προτάσεις που έχουμε κάνει προς την κυβέρνηση.

Meat News: Ποια είναι η άποψή σας για τις αυξήσεις τιμών τον τελευταίο χρόνο; Ποιοι είναι οι λόγοι;

Ν. Κακαφίκας: Όλα τα είδη κρέατος έχουν αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο με αποκορύφωση την αύξηση του μοσχαρίσιου κρέατος. Η ενέργεια και η κρίση στην Ευρώπη, η μείωση παραγωγής βοοειδών στην Ευρώπη αλλά και η ταυτόχρονη μείωση στην Ελλάδα έφεραν τη ραγδαία αύξηση της τιμής.

Meat News: Πώς κινείται η αγορά στην περιοχή σας; Αγοράζουν λιγότερες ποσότητες κρέατος, προτιμούν πιο οικονομικά κρέατα;

Ν. Κακαφίκας: Ο νομός Ημαθίας όπου εδρεύει η Συντεχνία μας είναι κατεξοχήν αγροτική περιοχή. Η αγοραστική δύναμη των συμπολιτών μας έχει φθίνουσα πορεία με συνέπεια οι πωλήσεις να είναι όλο και πιο χαμηλές. Το αγοραστικό κοινό προτιμά να καταναλώνει το φθηνότερο κρέας για να μπορέσει να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του.

Meat News: Ποια είναι τα μηνύματα που παίρνετε από τους κτηνοτρόφους για τη δική τους οικονομική κατάσταση και πόσο σας επηρεάζουν;

Ν. Κακαφίκας: Ο κλάδος των κτηνοτρόφων είναι εξίσου σε δύσκολη κατάσταση. Αυτό επηρεάζει και μας καθώς κάποιοι από αυτούς αλλάζουν επάγγελμα με συνέπεια να μην υπάρχουν ζώα στην αγορά.

Meat News: Ποια είναι η φιλοδοξία που έχετε για τον κλάδο σας; Ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Ν. Κακαφίκας: Η συσπείρωση των κρεοπωλείων του νομού και η αναβάθμιση των καταστημάτων μας μέσα από την Συντεχνία είναι κάποιοι από τους στόχους μας. Επίσης, στόχος μου είναι να ασχοληθούν νέα παιδιά, με νέες ιδέες για να πάει ένα βήμα μπροστά το επάγγελμα.

28 April 2023
Banner
Banner