Πιλοτικό έργο με ιχνηλάτηση DNA για προστασία του βρετανικού βόειου κρέατος

03 February 2021

Πιλοτικό έργο με ιχνηλάτηση DNA για προστασία του βρετανικού βόειου κρέατος

Νέα διάσταση αναμένεται να λάβει στο Ηνωμένο Βασίλειο η μάχη για την ανάδειξη και προστασία του βρετανικού μοσχαρίσιου κρέατος, καθώς ξεκινά ένα νέο πιλοτικό έργο για τη δυνατότητα ενός συστήματος ιχνηλάτησης DNA στο βόειο κρέας.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από το Συμβούλιο Ανάπτυξης Αγροτικών Προϊόντων (AHDB) το οποίο συνεργάστηκε με όλους τους κρίκους του κλάδου κρέατος για να δοκιμάσει μια ισχυρή και επιστημονικά επαληθεύσιμη ιχνηλάτηση DNA του βόειου κρέατος. Στόχος, η καλύτερη προστασία και ανάδειξη της αξίας του βρετανικού κρέατος τόσο στην εσωτερική όσο και στις εξαγωγικές αγορές, αλλά και η μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με την κτηνοτροφία και την καλή διαβίωση των ζώων, καθώς και η δυνατότητα να επιβεβαιώνεται η προέλευση των προϊόντων που παράγει η μεταποίηση και εκείνων που σερβίρονται στη μαζική εστίαση.

Το πιλοτικό έργο χρηματοδοτείται από τον AHDB και εξελίσσεται σε συνεργασία με την Ένωση Ανεξάρτητων Προμηθευτών Κρέατος (AIMS), τη Βρετανική Ένωση Επιχειρήσεων Επεξεργασίας Κρέατος (BMPA), την Εθνική Ένωση Αγροτών (NFU) και την IdentiGEN (πάροχος υπηρεσιών ιχνηλάτησης DNA).

Η ιχνηλάτηση του DNA αναμένεται ότι θα προσφέρει τη δυνατότητα αναγνώρισης και εντοπισμού κάθε τεμαχίου βόειου κρέατος σε όλη τη διαδρομή του προς τα πίσω στην αλυσίδα παραγωγής, μέχρι δηλαδή το «σκουλαρίκι» του ζώου και το βρετανικό αγρόκτημα προέλευσης.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η εξακρίβωση θα αφορά όχι μόνο το λιανεμπόριο, αλλά και πιο πολύπλοκα σημεία της αλυσίδας, όπως η παραγωγή έτοιμων γευμάτων.

Το έργο θεωρείται πιλοτικό όχι μόνο για τη γενικευμένη εφαρμογή του στο βόειο αλλά και για την επέκτασή του στον τομέα του χοιρινού και του πρόβειου κρέατος.

03 February 2021
Banner
Banner