AHDB: Η χαμηλότερη ζήτηση βόειου κρέατος στην Ε.Ε. αυξάνει τις τιμές

03 October 2023

AHDB: Η χαμηλότερη ζήτηση βόειου κρέατος στην Ε.Ε. αυξάνει τις τιμές

Η παραγωγή βόειου κρέατος στην Ε.Ε., το πρώτο εξάμηνο του 2023, ήταν 4,5% χαμηλότερη από την ίδια περίοδο πέρυσι, με περιορισμένη σφαγή βοοειδών σ’ όλες τις χώρες παραγωγής τους.

Συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη πτώση παραγωγής παρατηρήθηκε στην Ιταλία (-23%) και ακολούθησαν η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία και Πολωνία. Ανάπτυξαν παρουσίασαν μόνον η Γερμανία και η Ολλανδία. Παρ’ όλα αυτά αν και η Γερμανία παρουσιάζει ανάπτυξη, έρχεται σε αντίθεση με τη γενική μακροπρόθεσμη τάση μείωσης της παραγωγής.

Συνολικά, η συνολική σφαγή ενηλίκων βοοειδών ανάμεσα στα κράτη-μέλη  έφτασε στα 8,1 εκατομμύρια κεφάλια, μειωμένη κατά 3,6% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο. Μέσα σε αυτό, η συνολική σφαγή αγελάδων ήταν λίγο κάτω από τα 3 εκατομμύρια κεφάλια, μειωμένη κατά 3,7%.

Η Γαλλία, η Πολωνία και η Ισπανία είναι οι χώρες στις οποίες η μείωση σφαγών ήταν μεγαλύτερη από άλλες χώρες. Προς το παρόν, η γαλλική παραγωγή αγελάδων βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τουλάχιστον πέντε χρόνων και πιθανότατα συμβάλλει στη συνεχιζόμενη άνοδο των γαλλικών τιμών στην αγορά της Ε.Ε. Το ίδιο ισχύει και στην Πολωνία, ενώ στην Ισπανία η σφαγή αγελάδων έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και, ενώ είναι χαμηλότερη από τα επίπεδα-ρεκόρ του περασμένου χρόνου, παραμένει σε σχετικά ψηλά μέχρι στιγμής, το 2023. Μόνο η Γερμανία είχε σταθερή πορεία σφαγών, μετά από αρκετά χρόνια μειώσεων.

Εν τω μεταξύ, οι σφαγές ολλανδικών αγελάδων έχουν αυξηθεί αρκετά από πέρυσι (+13%)  που φτάνουν στα επίπεδα του 2021.

Η μείωση της παραγωγής έχει ως επακόλουθο και τη μείωση της κατανάλωσης σε ολόκληρη την Ε.Ε. Ο πληθωρισμός των τιμών επηρεάζει την κατανάλωση βόειου κρέατος σε ολόκληρη την Ε.Ε. όπως και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η FranceAgriMer (τμήμα του υπουργείου Γεωργίας της Γαλλίας) αναφέρει ότι η οικιακή κατανάλωση βόειου κρέατος στη Γαλλία μειώθηκε κατά 2,5% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2023, καθώς οι μέσες τιμές αυξήθηκαν κατά 9,1%. Οι αναλυτές αναφέρουν ότι οι γερμανικές αγορές βόειου κρέατος στα νοικοκυριά ήταν 6,2% χαμηλότερες από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούλιο καθώς η μέση τιμή αυξήθηκε κατά 6,9%. Η γερμανική κατανάλωση κρέατος μειώνεται εδώ και αρκετό καιρό, αλλά οι σημαντικές αυξήσεις των τιμών ενδεχομένως να επιδεινώσουν αυτήν την τάση, προς το παρόν.

Οι ιταλικές αγορές βόειου κρέατος μειώθηκαν κατά 4% το πρώτο εξάμηνο του 2023, σε επίπεδα επίσης χαμηλότερα από τα δύο προηγούμενα χρόνια. Επίσης, η ισπανική κατανάλωση βόειου κρέατος μειώνεται αισθητά.

03 October 2023
Banner
Banner