«Η διατροφική αξία του κρέατος και η θέση του στη σύγχρονη κοινωνία»

12 November 2018

«Η διατροφική αξία του κρέατος και η θέση του στη σύγχρονη κοινωνία»

Ενδιαφέρουσες αλλά και εμπεριστατωμένες απαντήσεις σε όσους πιστεύουν ότι το κρέας δεν έχει θέση στη σύγχρονη διατροφή επιχείρησε να δώσει η ημερίδα που διοργάνωσε η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος – ΕΔΟΚ το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018, στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo. Η ημερίδα είχε τον τίτλο «Η διατροφική αξία του κρέατος και η θέση του στη σύγχρονη κοινωνία» και ένα από τα βασικά συμπεράσματα ήταν ότι τα περισσότερα επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται υπέρ μιας αποκλειστικά χορτοφαγικής δίαιτας και εναντίον του κρέατος, στηρίζονται σε απλουστεύσεις που οδηγούν σε παραποίηση της αλήθειας και παραπληροφόρηση του καταναλωτικού κοινού.

Σε σχετική ανακοίνωση οι διοργανωτές της ημερίδας αναφέρουν:

Στην ημερίδα ενημέρωσης της ΕΔΟΚ για την διατροφική αξία του κρέατος και τη θέση του στη σύγχρονη κοινωνία, αυτό που υπογραμμίστηκε σε όλους τους τόνους είναι ότι η ισορροπημένη διατροφή διαμορφώνεται με γνώμονα την υγεία και τα οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό και όχι βάσει ηθικής. Ωστόσο πρέπει να υπάρχει ένα ηθικό πλαίσιο, που ορίζει το πώς φτάνει η τροφή και εν προκειμένω το κρέας, στο πιάτο μας. Κι αυτό δεν είναι ευχολόγιο αλλά πραγματικότητα, και επιτυγχάνεται μέσα από ένα πλέγμα αποφάσεων, κανονισμών και νόμων, που διέπουν όλη την αλυσίδα στον τομέα του κρέατος, από την παραγωγή μέχρι τη μεταποίηση, την εμπορία και τέλος την κατανάλωσή του.

Με το κρέας να έχει βρεθεί στο στόχαστρο ουκ ολίγες φορές ελέω της αμφισβήτησης της διατροφικής του αξίας, η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος, ως θεσμικός φορέας οφείλει να ξεδιαλύνει το θολό τοπίο, καταρρίπτοντας τους επικίνδυνους μύθους για το προϊόν.

Ο Γιώργος Διδάγγελος, γενικός γραμματέας της ΕΔΟΚ, Γεωπόνος, Γεωργοοικονομολόγος, στο ρόλο του συντονιστή της Ημερίδας για τη διατροφική αξία του κρέατος και τη θέση του στη σύγχρονη κοινωνία, ήταν εκείνος που άνοιξε τον κύκλο του διαλόγου, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «το κρέας δέχεται επίθεση σε όλα τα στάδια, από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση και γι’ αυτό ήρθαμε εδώ να αντικρούσουμε αυτές τις επιθέσεις».

Ο Λευτέρης Γίτσας, πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος, στην εναρκτήρια ομιλία της Ημερίδας, τόνισε ότι «το κρέας, με όλη την πολεμική που έχει δεχτεί, εξακολουθεί να κατατάσσεται στα σημαντικότερα και ουσιαστικότερα είδη της μεσογειακής διατροφής. Ο τομέας του κρέατος, δε, τόσο στην Ελλάδα όσο και την Ευρώπη, είναι ένα πολύ δυναμικό κομμάτι της οικονομίας, που απαιτεί οργάνωση, προσαρμογή στα νέα τεχνολογικά και περιβαλλοντικά δεδομένα και σωστή διαχείριση. Η λέξη κλειδί για την επιτυχία είναι η “συνεργασία”. Για αυτόν τον λόγο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων όσοι συμμετέχουν στον τομέα αυτόν, μέσω των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων σε όλη την Ευρώπη. Η ΕΔΟΚ προσφέρει ένα πεδίο συνεργασίας, που προκύπτει μέσα από την υγιή αντιπαράθεση, ακόμα και συγκρούσεις, με τελικό στόχο να ωφεληθούν όλοι».

Ο Ανδρέας Γεωργούδης, Γενικός Διευθυντής της ΕΔΟΚ, Καθηγητής Πανεπιστημίου, στην ομιλία του υπό τον τίτλο «Τι προσδοκά η κοινωνία και ποιες οι απαντήσεις από τον τομέα του κρέατος», παρουσίασε με επιχειρήματα και στοιχεία την επίδραση της ζωικής παραγωγής στο περιβάλλον και επεσήμανε με έμφαση ότι «οι πολέμιοι του κρέατος βασίζονται σε απλουστεύσεις και ψεύτικες “καλές” ειδήσεις. Ο τομέας του κρέατος έχει υπεύθυνες απαντήσεις στις προκλήσεις που δέχεται, ζητά όμως από τους επικριτές του ανάλογη στάση. Χωρίς αγροτικά ζώα δεν μπορεί να υπάρξει μακρόβια βιώσιμη γεωργική παραγωγή και συνεπώς δεν υπάρχει το ερώτημα φυτική χωρίς ζωική παραγωγή. Χρειαζόμαστε τη συνύπαρξη των αγροτικών ζώων και των καλλιεργούμενων φυτών που αξιοποιούνται συνδυαστικά με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο».

Ο Ανδρέας Γιαννουλόπουλος, Ιατρός, Καρδιολόγος, Πνευμονολόγος, μιλώντας για την αξία του κρέατος για την ανθρώπινη υγεία, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το υγιές διαιτολόγιο δεν πρέπει να υπακούει σε εμπορικές παραμέτρους, αλλά στην προαγωγή της υγείας και ο ανταγωνισμός πρέπει να έχει έναν κοινό παρανομαστή, τι είναι αυτό που ωφελεί στην υγεία. Δεν μπορούν να δημοσιοποιούνται απόψεις για αυστηρή χορτοφαγία, χωρίς να εξηγείται τι είδους χορτοφαγία προτείνεται. Αυτή της χημικής γεωργίας με τα φυτοφάρμακα που στερεί την τροφή από πολύτιμα ιχνοστοιχεία; Το κρέας που πρέπει να καταναλώνουμε είναι καλύτερα να εκτρέφεται έτσι ώστε να περιέχει Ω3, λιγότερα λιπαρά, 20-30% λιγότερο νερό και πρωτεΐνες υψηλής διατροφικής αξίας».

Ο Σπύρος Ραμαντάνης, καθηγητής – DVM, Dr med vet., Dipl. ECVPH, Παν. Δυτικής Αττικής, περιγράφοντας τη διαδρομή του κρέατος από την παραγωγή στην κατανάλωση, διευκρίνισε ότι «υπάρχουν κανόνες και κοινοτικοί κανονισμοί σε όλα τα στάδια του τομέα κρέατος που περιγράφουν με σαφήνεια τις βασικές υποχρεώσεις των υπευθύνων επιχειρήσεων τροφίμων στον τομέα της ασφάλειας. Για να διασφαλισθεί η ασφάλεια των τροφίμων εξετάζονται όλες οι πτυχές της αλυσίδας παραγωγής τροφίμων ως μία συνέχεια, από την πρωτογενή παραγωγή μέχρι και την πώληση ή τη διάθεση του τροφίμου στον καταναλωτή».

Η Dr Ευαγγελία Σωσσίδου, Κτηνίατρος, Ερευνήτρια Α΄ ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στην ομιλία της με αντικείμενο τις διαφορετικές προσεγγίσεις της ευζωίας των παραγωγικών ζώων, επεσήμανε ότι «τα ζώα πρέπει να είναι υγιή και να αισθάνονται καλά, να μην υποφέρουν. Αυτό δεν είναι απλώς λόγια. Έχει αναπτυχθεί έρευνα για το πώς μπορούμε να μετρήσουμε και να αξιολογήσουμε αντικειμενικά την ευζωία των παραγωγικών ζώων. Γι’ αυτό δημιουργούνται συνεχώς συστάσεις που μεταφράζονται σε νομοθεσία. Είναι απαραίτητη η γνώση και η συμμόρφωση στους κανονισμούς, ώστε να μην υπάρχει λόγος για καμία αντιπαλότητα».

Ο Χρήστος Αποστολόπουλος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) μιλώντας στην ημερίδα σχετικά με την παραπληροφόρηση για την ονοματολογία και τη σύσταση προϊόντων ζωικής προέλευσης, ανέφερε ότι «η συζήτηση για τα τρόφιμα που πρέπει να εμπεριέχει η διατροφή του ανθρώπου, είναι κάτι που προσδιορίζει η ίδια η φύση. Η ιστορία του ανθρώπινου είδους όπως καταγράφεται στο πέρασμα του χρόνου, έχει αποδείξει ότι ο άνθρωπος είναι παμφάγος. Το πεπτικό σύστημα του ανθρώπου αποδεικνύει περίτρανα τι είδους τρόφιμα πρέπει να τρώμε. Είναι προσδιορισμένο από τη γέννησή μας και δυστυχώς ο καταναλωτής πέφτει θύμα παραπλάνησης από απόψεις ατόμων που ουδεμία επιστημονική κατάρτιση έχουν».

Ο Χάρης Τζανής, Δημοσιογράφος, αναφορικά με τις επιθέσεις που δέχεται η εγχώρια αγορά κρέατος από ομάδες vegans, είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει πόλεμος. Υπάρχει ανάγκη για ενημέρωση», ενώ ο Γιάννης Δεκόλης, Κτηνοτρόφος και ιδρυτής της Πανελλήνιας Ένωσης Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων, έδωσε με γλαφυρό τρόπο το δικό του στίγμα στον ανοιχτό αυτό διάλογο, λέγοντας ότι «η δύναμη της γης οφείλεται στα ζώα. Χωρίς τα παραγωγικά ζώα δεν υπάρχει φυτική παραγωγή, δεν υπάρχει περιβάλλον. Οφείλουμε αυτά που βρήκαμε από τους προγόνους μας να τα διατηρήσουμε. Εάν χαθεί η κτηνοτροφία, θα χαθεί η ύπαιθρος, ένα ολόκληρο οικοσύστημα».

Γίτσας: Συνεχίζουμε με νέες δυνάμεις, χωρίς αυτούς που προσπάθησαν ή προσπαθούν να μας βλάψουν

Για τις προσπάθειες υπεράσπισης του κλάδου του κρέατος τις οποίες καταβάλλει η ΕΔΟΚ, μίλησε στην ημερίδα ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής, Λευτέρης Γίτσας. Ο κ. Γίτσας υπογράμμισε ότι "Μέσα στο μικρό χρονικό διάστημα που υπάρχει, η ΕΔΟΚ έχει ήδη καταφέρει πολλά. Διανύει, ξεπερνώντας όλα τα προβλήματα με επιτυχία, το δεύτερο έτος του προγράμματος για την προβολή του πρόβειου κρέατος και αρνιού, και μάλιστα η Ευρωπαϊκή Ένωση την εμπιστεύτηκε και επέλεξε μεταξύ άλλων να εκτελέσει και δεύτερο πρόγραμμα, αυτή την φορά για το αιγοπρόβειο κρέας σε σχέση με την βιοποικιλότητα της χώρας".
Επίσης η ΕΔΟΚ, σημείωσε ο κ. Γίτσας, "επειδή είναι πρώτη επιλέξιμη για προγράμματα της Ε.Ε. αλλά και
της χώρας μας, έχει έτοιμες δικές της προτάσεις, εθνικές και περιφερειακές με το Μέτρο 16 του ΠΑΑ. Παράλληλα συμμετέχει σε πολλές άλλες επιχειρησιακές ομάδες επιτελώντας κυρίως τους σκοπούς της και ουσιαστικά μετατρέπεται σιγά σιγά στον μοναδικό φορέα εκπροσώπησης, συνολικά, του τομέα του κρέατος στην Ελλάδα".

Ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ αναφέρθηκε επίσης στη διαδικασία αναγνώρισης του Γύρου ΠΓΕ που προωθεί η Διεπαγγελματική (εδώ σχετικό ρεπορτάζ του meatnews.gr), αλλά και στα προβλήματα λειτουργίας, ασυμφωνίας και αποχωρήσεων που αντιμετώπισε τους τελευταίους μήνες η ΕΔΟΚ, κάνοντας στην ομιλία του λόγο για "την δυνατότητα σε νέες υγιείς δυνάμεις διαφόρων κλάδων, να εισέλθουν στην ΕΔΟΚ και να φέρουν νέο αέρα, δυναμικό, με σύγχρονες απόψεις αλλά και όρεξη για να οργανωθεί σωστά ο τομέας και γρήγορα να περάσει σε μια άλλη εποχή".

Στην περίπτωση της ΕΔΟΚ, "μέσα είναι αυτοί που αγωνίζονται καθημερινά για το γενικό καλό και συμφέρον, και απ΄ έξω όλοι εκείνοι που τα συντεχνιακά και προσωπικά τους συμφέροντα τους επιβάλλουν να πλήττουν την ΕΔΟΚ διαρκώς, προκειμένου να σταματήσει ό,τι καλό γίνεται για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες ολόκληρες στη χώρα
μας" είπε ο κ. Γίτσας, ενώ κατέληξε τονίζοντας: "Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας χωρίς να ασχοληθούμε πλέον με όσους προσπάθησαν ή προσπαθούν να μας βλάψουν. Κοιτάμε μόνο μπροστά, ποτέ πίσω".

Εδώ θα βρείτε ολόκληρη την ομιλία του Λευτέρη Γίτσα.

12 November 2018
Banner
Banner