Η Βρετανία θα γίνει πιο αυτάρκης σε τρόφιμα, μετά το Brexit;

02 April 2019

Η Βρετανία θα γίνει πιο αυτάρκης σε τρόφιμα, μετά το Brexit;

«Ποιος ξέρει;» Αυτή είναι με λίγα λόγια η απάντηση που δίνει στο ερώτημα του τίτλου μας το Συμβούλιο Αγροτικής και Κηπευτικής Ανάπτυξης της Βρετανίας, ο AHDB. Και είναι αλήθεια ότι αν και πλησιάζει η νέα ημερομηνία (12 Απριλίου) κατά την οποία η Βρετανία θα πρέπει να αποφασίσει επιτέλους ποιο δρόμο θα ακολουθήσει, τα πράγματα εξακολουθούν να είναι θολά. Η απάντηση στο ερώτημα του τίτλου θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το εάν θα υπάρξει ή όχι συμφωνία αποχώρησης. Αν θα έχουμε δηλαδή μαλακό ή σκληρό Brexit. Εάν υπάρξει συμφωνία, τότε βραχυπρόθεσμα δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι, είναι η άποψη που διατυπώνει ο AHDB σε πρόσφατη δημοσίευσή του.

Ωστόσο, αν δεν υπάρξει συμφωνία η κατάσταση θα είναι διαφορετική. Γι’ αυτούς τους τομείς στους οποίους υπάρχει λιγότερο από 100% αυτάρκεια, δεν θα είναι τόσο απλό να αυξήσουν την παραγωγή. Η αξία τους στην αγορά, η ανταγωνιστικότητα έναντι των εισαγωγών και η δυναμικότητα της επεξεργασίας θα συμβάλουν στη δυνατότητα αύξησης της παραγωγής. Όσον αφορά την κτηνοτροφία, σημαντικό ρόλο θα παίξει το πώς θα κινηθεί η ζήτηση συγκεκριμένων τεμαχίων και προϊόντων αλλά και η ζήτηση για εξαγωγές, που θα συμβάλει ώστε να πάρουμε τη μεγαλύτερη δυνατή αξία από κάθε σφάγιο. Στον τομέα του πρόβειου κρέατος, μολονότι η Βρετανία είναι σχεδόν 100% αυτάρκης, αυτό υπολογίζεται στη βάση της συνολικής ποσότητας, όμως το Ηνωμένο Βασίλειο καταναλώνει περισσότερα πόδια παρά πλάτες (με αποτέλεσμα να εισάγει τα μεν και να εξάγει τα δε).

Η αυτάρκεια του Ηνωμένου Βασιλείου σε τρόφιμα

Εάν η αύξηση της παραγωγής είναι μια επιλογή, συνεχίζει η αναφορά του AHDB, τότε είναι αναγκαίος ο εκτοπισμός των εισαγωγών στους περισσότερους κλάδους. «Μολονότι για μερικά είδη αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί, θα εξακολουθήσει εν τούτοις να υπάρχει ανάγκη εισαγωγής προϊόντων που δεν παράγουμε / ή δεν παράγουμε στο επίπεδο που το κάνουν άλλες χώρες. Η υποκατάσταση εισαγωγών θα εξαρτηθεί επίσης από το δασμολογικό καθεστώς που το Ηνωμένο Βασίλειο θα υιοθετήσει μετά το Brexit».

Αν και ένας υψηλότερος βαθμός αυτάρκειας επιτρέπει μεγαλύτερη ικανότητα προσαρμογής, δεν είναι τόσο απλό το ζήτημα, αναφέρει ο βρετανικός Οργανισμός. «Η δυνατότητα εξαγωγής, οι εξαγωγικοί δασμοί, τα μη δασμολογικά μέτρα κλπ. θα μπορούσε να επηρεάσει την αξία των προϊόντων μας, ενώ μπορεί επίσης να αντιμετωπίσουμε την απειλή φθηνότερων εισαγωγών από χαμηλότερου κόστους χώρες παραγωγής».

02 April 2019
Banner
Banner