ΗΠΑ: Αντιδράσεις φέρνει η προσπάθεια για επιτάχυνση της γραμμής παραγωγής στα σφαγεία χοίρων

15 May 2018

ΗΠΑ: Αντιδράσεις φέρνει η προσπάθεια για επιτάχυνση της γραμμής παραγωγής στα σφαγεία χοίρων

Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ η ενδεχόμενη τροποποίηση των ομοσπονδιακών κανονισμών ελέγχου του κρέατος. Τη σχετική πρόταση έχει καταθέσει η Υπηρεσία Ασφάλειας και Ελέγχου Τροφίμων (FSIS) του αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας (USDA) με σκοπό να καταργηθεί μια «περιττή» απαίτηση για τις εγκαταστάσεις σφαγής χοίρων.

Οι αντιδράσεις προέρχονται μέχρι στιγμής κυρίως από εργατικές οργανώσεις καθώς, σύμφωνα με την πρόταση, οι μονάδες επεξεργασίας χοιρινού κρέατος θα μπορούν να αυξήσουν την ταχύτητα στη γραμμή παραγωγής τους. Οι εργατικές οργανώσεις λένε ότι οι εργαζόμενοι έχουν ήδη υποστεί τραυματισμούς με τις υπάρχουσες ταχύτητες παραγωγής, ενώ από την πλευρά του το Υπουργείο Γεωργίας ισχυρίζεται ότι η προτεινόμενη ρύθμιση θα καταργήσει την περιττή υποχρέωση που ορίζει ότι τα σφάγια πρέπει να πλυθούν και να καθαριστούν ενδελεχώς πριν υποστούν οποιαδήποτε τομή (για επιθεώρηση ή εκσπλαχνισμό).

Οι εγκαταστάσεις σφαγείων απαιτείται να έχουν σύστημα HACCP που προσδιορίζει σε συγκεκριμένα σημεία της διαδικασίας τους πιθανούς βιολογικούς, χημικούς ή φυσικούς κινδύνους, και τους ελέγχους για την πρόληψη, μείωση ή εξάλειψη αυτών των κινδύνων. Σύμφωνα με τις Αρχές των ΗΠΑ, εφόσον οι εγκαταστάσεις απαιτείται να λειτουργούν σύμφωνα με τους κανόνες HACCP και να εφαρμόζουν τις αρχές HACCP, ο καθαρισμός του σφάγιου πριν από την τομή αυτή δεν είναι πλέον αναγκαίος από την άποψη της ασφάλειας των τροφίμων. «Καταργούμε ξεπερασμένες και επικαλυπτόμενες διαδικασίες όπως αυτή, καθώς επιδιώκουμε να ορθολογικοποιήσουμε κανόνες και διαδικασίες» δηλώνουν μάλιστα Αμερικανοί αξιωματούχοι..

Σημειώνεται ότι η πρόταση της FSIS θα παραμείνει για 60 ημέρες σε δημόσια διαβούλευση, ενώ ενδεικτικό του ενδιαφέροντος και των εντάσεων που έχει προκαλέσει, είναι το γεγονός ότι σε μια μόνο ημέρα υποβλήθηκαν περί τις 70.000 σχόλια σχετικά με τις αλλαγές που θα επέλθουν μόλις εφαρμοστεί ο νέος κανονισμός.

15 May 2018
Banner
Banner