Λ. Γίτσας: Χρέος και όφελος όλων η συμμετοχή στη Διεπαγγελματική Κρέατος

27 November 2017

Λ. Γίτσας: Χρέος και όφελος όλων η συμμετοχή στη Διεπαγγελματική Κρέατος

Τη γνώμη του για όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό και αφορούν την πορεία της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος - ΕΔΟΚ, καταθέτει ο πρόεδρός της Λευτέρης Γίτσας. [Θυμηθείτε σχετικές αναρτήσεις του meatnews.gr: 1, 2, 3 και 4].

Σε δήλωσή του στο meatnews.gr ο κ. Γίτσας σημειώνει: «Τελευταία παρακολουθώ να λέγονται από διαφόρους πολλές ανακρίβειες και είναι άδικο για ένα θεσμικό όργανο το όποιο είναι η κορύφωση κάθε προσπάθειας οργάνωσης και ανάπτυξης του αγροδιατροφικού τομέα».

Και συνεχίζει αναφερόμενος στον χαρακτήρα των υφιστάμενων επαγγελματικών οργανώσεων και στην μέχρι σήμερα ανυπαρξία της μεταξύ τους συνεργασίας: «Έως τώρα στη χώρα μας, γνωρίζουμε την οργάνωση των επαγγελματικών κλάδων του αγροδιατροφικού τομέα, με τους συλλόγους, τις ομοσπονδίες, τους συνδέσμους κλπ., όργανα που στις τάξεις τους συνασπίζονται οι επαγγελματίες του κλάδου και όλοι μαζί πια προασπίζονται τα κοινά τους κλαδικά συμφέροντα. Έχουμε πληθώρα οργανώσεων του κλάδου της παραγωγής ενός προϊόντος, της εμπορίας του, της μεταποίησής του, αλλά και άλλων συνεργαζομένων επαγγελμάτων, και μάλιστα παρά το κοινό προϊόν δεν υπάρχει καμία συνεργασία μεταξύ τους. Αποτέλεσμα όλης αυτής της οργανωτικής δομής είναι η σημερινή κατάσταση όπου τα σημαντικότερα ελληνικά προϊόντα, με την μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία, να καταγράφουν συνεχώς μειούμενη αυτάρκεια και οι επαγγελματίες να παλεύουν για βιωσιμότητα. Έπρεπε να φτάσει η χώρα στην σημερινή της κατάσταση ώστε να αποδεχτούν όλοι οι κλάδοι ότι για να επιβιώσουν, αυτοί αλλά και όλος ο τομέας στον όποιον δραστηριοποιούνται, θα πρέπει να αρχίσουν να συνεργάζονται μεταξύ τους. Έτσι λοιπόν βρέθηκε χώρος και για τις Διεπαγγελματικες οργανώσεις στην χώρα μας παρά το ότι στην κουλτούρα μας η συνεργασία είναι όνειρο ακόμη μακρινό και άπιαστο».

Σύμφωνα με όσα δηλώνει στο meatnews.gr ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ, «Διεπαγγελματική είναι η οργάνωση που σε αυτήν συμμετέχουν οι εκπρόσωποι της παραγωγής του προϊόντος που εκπροσωπούν, οι εκπρόσωποι της εμπορίας του ιδίου προϊόντος και οι εκπρόσωποι της μεταποίησής του. Όλοι αυτοί έως σήμερα όχι μόνο δεν συνεργάζονται αλλά ανταγωνίζονται αθέμιτα πολλές φορές και μάλιστα φτάνουν στο σημείο να αλληλοεξουδετερώνονται στο όνομα του πρόσκαιρου κέρδους, με σίγουρη κατάληξη όμως διαχρονικά όλος ο τομέας να χάνει έδαφος αργά και σταθερά.

Στην Διεπαγγελματική λοιπόν όλοι αυτοί μαζί, οι «εχθροί», καλούνται να συνεργαστούν για το καλό όλου του τομέα του προϊόντος. Για να μπορεί να λειτουργήσει και να έχει επιτυχία αυτό το εγχείρημα, ο νομοθέτης φρόντισε να προειδοποιήσει τους κλάδους μέλη, ότι στην Διεπαγγελματική δεν ασχολούνται με τα κλαδικά προβλήματα, τα όποια πρέπει να λύνει κάθε κλάδος μόνος του ,αλλά με θέματα που προάγουν όλο τον τομέα και αποδεδειγμένα ωφελούν όλα τα μέλη χωριστά. Καλούνται να δώσουν λύση σε κάθε στρέβλωση που υπάρχει στον τομέα του προϊόντος, από την παραγωγή του έως τον τελικό πωλητή και τον καταναλωτή. Δεν είναι εύκολο και μάλιστα ίσως για πολλά, χρειαστεί πολύς χρόνος, όμως είναι μια διαδικασία που πρέπει να εξακολουθήσουμε, ώστε να διαφυλάξουμε όσα έχουμε αλλά κυρίως να κερδίσουμε και όσα έως τώρα χάσαμε».

Αποσαφηνίζοντας περαιτέρω την άποψή του ο κ. Γίτσας διευκρινίζει ότι «Στην Διεπαγγελματική συμμετέχουν όλα τα μέλη με εκπροσώπους τους, οι όποιοι πρέπει να εργαστούν για την Διεπαγγελματική και όχι για τα συμφέροντα του κλάδου τους, όπως πολλοί νομίζουν. Έχοντας την ειδικευμένη κλαδική γνώση, να συμβάλουν στην προάσπιση αρχικά της παραγωγής του εγχωρίου προϊόντος που εκπροσωπούν αλλά και στην δημιουργία κανόνων ορθής λειτουργίας της αγοράς.

Επίσης αξιοσημείωτο είναι ότι αρκετοί θεσμικοί εκπρόσωποι κλάδων, που ο θεσμικός τους ρόλος είναι το καλό του κλάδου τους δεν προσχωρούν στις Διεπαγγελματικές, πετροβολώντας μάλιστα από απόσταση, ενώ χρέος όλων είναι, μέσα στις τάξεις της ΕΔΟΚ, να συνεργαστούν και να συναποφασίσουν. Διότι η Διεπαγγελματική, εφόσον γίνει Εθνική, είναι η μόνη οργάνωση που μπορεί τις αποφάσεις που παίρνει με ομοφωνία απόλυτη στα μέλη της, να υποχρεώνει το κράτος να τις κάνει νόμους. Διότι σύμφωνα με τον νομοθέτη κάνεις δεν είναι αρμοδιότερος από το σύνολο των κλάδων ενός τομέα προϊόντος, να παράγει πολιτική και μάλιστα με εξασφαλισμένη την εκ των πρότερων καθολική αποδοχή.

Ερχόμαστε στην ΕΔΟΚ λοιπόν που είναι η πρώτη Διεπαγγελματική που έχει αναγνωριστεί με επίσημη διαδικασία και είναι η μόνη που απόφαση της, το κράτος την έκανε νόμο. Και θα ακολουθήσουν και άλλες αποφάσεις που θα είναι με ομοφωνία και θα είναι όλες επ’ ωφελεία όλου του τομέα του κρέατος, όλων των επαγγελματιών, των κτηνοτροφών, των κρεοπωλών, των εμπόρων, των μεταποιητών και ιδίως των καταναλωτών».

27 November 2017
Banner