Γιατί φοβούνται την ΤΤΙΡ οι Δανοί χοιροτρόφοι
Related Articles
Αν και οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. προχωρούν ολοταχώς τις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της εμπορικής και επενδυτικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ (TTIP), εν τούτοις αυτό δεν γίνεται χωρίς έντονο προβληματισμό για τις πιθανές συνέπειες της συμφωνίας. Και είναι αλήθεια ότι μια σειρά χώρες τρέχουν για να διασφαλίσουν τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους που ενδέχεται να πληγούν λιγότερο ή περισσότερο από τις προβλέψεις της ΤΤΙΡ.
Παράδειγμα η Δανία, μια από τις χώρες που δεν θα μπορούσαν να κατηγορηθούν για αντιφιλελευθερισμό και διάθεση προστατευτισμού.
Στη Δανία λοιπόν φοβούνται ότι η ΤΤΙΡ θα έχει επιπτώσεις στον κλάδο του χοιρινού κρέατος, έναν τομέα όπου η Δανία έχει σημαντικές εξαγωγικές επιδόσεις. Το να χάσει τις εξαγωγές χοιρινού στην Ευρώπη (τη μεγαλύτερη εξαγωγική της αγορά) θα κοστίσει ακριβά στη Δανία η οποία εξάγει στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. 1,5 εκατ. τόνους χοιρινού αξίας 3 δισ. δολαρίων. Συγκριτικά, ας σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ είναι η πέμπτη μεγαλύτερη αγορά για το δανέζικο χοιρινό κρέας – εξάγει 37 χιλ. τόνους χοιρινού αξίας 144 εκατ. δολαρίων.
Σήμερα ο κλάδος χοιρινού της Δανίας προστατεύεται με δασμούς απέναντι στο αμερικανικό χοιρινό. Επιπλέον, το χαμηλό κόστος παραγωγής χοιρινού κρέατος στις ΗΠΑ είναι μια απειλή, καθώς στη Δανία το κόστος παραγωγής (αν και από τα χαμηλότερα στην Ε.Ε.) είναι 14% υψηλότερο από ό,τι στις ΗΠΑ και 19% υψηλότερο από ό,τι στον Καναδά. Οι Δανοί χοιροτρόφοι σημειώνουν ακόμη ότι οι διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες μπορεί να έχουν μεγάλη επίδραση: μια διαφορά κόστους παραγωγής που ανέρχεται στο 10-15% σε τοπικό νόμισμα, μπορεί πολύ εύκολα να ανατραπεί αν αλλάξει η συναλλαγματική ισοτιμία. Για παράδειγμα, το ισχυρό δολάριο καθιστά τις δανικές εξαγωγές περισσότερο ελκυστικές. Κάνει όμως τις ΗΠΑ περισσότερο ανταγωνιστικές από την άποψη του ενεργειακού κόστους και του εργατικού κόστους.
Προβληματισμό δεν εκφράζουν βέβαια μόνο οι Δανοί, αλλά και οι χοιροτρόφοι των υπόλοιπων χωρών της Ε.Ε. Είναι ενδεικτικό να πούμε ότι το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ εκτιμά πως αν αρθούν όλοι οι δασμολογικοί και μη δασμολογικοί φραγμοί, όπως και οι ποσοστώσεις (ακραίο βέβαια το σενάριο αυτό), οι εξαγωγές χοιρινού στην Ε.Ε. θα αυξηθούν κατά 1,2 δισ. δολάρια (σχεδόν 2.000%!). Επί του παρόντος, η άμυνα του ευρωπαϊκού χοιρινού ακούει πάντως στο όνομα ρακτοπαμίνη, καθώς φαίνεται σήμερα εξαιρετικά δύσκολο το ευρωκοινοβούλιο και τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να συμφωνήσουν σε εισαγωγές χοιρινού που θα έχει υποστεί επεξεργασία με ρακτοπαμίνη.