H μείωση των παραγωγικών ζώων αυξάνει την ανεργία

28 April 2023

H μείωση των παραγωγικών ζώων αυξάνει την ανεργία

H γενικευμένη μείωση του πληθυσμού των παραγωγικών ζώων στην Ευρώπη, δεν άφησε ανεπηρέαστη και τη Δανία, η οποία ακολουθεί με ταχείς ρυθμούς τη μείωση του αριθμού χοίρων. Με δεδομένο, λοιπόν, τις μειωμένες σφαγές η Danish Crown πρόκειται να προβεί σε σημαντική αναδιάρθρωση. Περίπου 800 εργαζόμενοι στο σφαγείο στο Saeby δυστυχώς θα χάσουν τη δουλειά τους, ενώ έως και 450 νέοι υπάλληλοι θα χρειαστούν στα άλλα σφαγεία του ομίλου στη Δανία.

Σε έκτακτη συνεδρίαση την περασμένη εβδομάδα, το διοικητικό συμβούλιο της Danish Crown πήρε τη δύσκολη απόφαση να κλείσει το σφαγείο στο Saeby. Ο αριθμός των χοίρων για σφαγή στη Δανία μειώθηκε περισσότερο από 10% σε εβδομαδιαία βάση τον περασμένο χρόνο και επομένως η Danish Crown έχει τη δυνατότητα να σφάζει πολύ περισσότερους χοίρους από αυτούς που παραδίδονται στα σφαγεία κάθε εβδομάδα. Ως εκ τούτου, το συμβούλιο δυστυχώς δεν βλέπει άλλη επιλογή από το να προτείνει το κλείσιμο ενός από τα έξι σφαγεία χοίρων της ομάδας στη Δανία.

«Είναι λυπηρό που πρέπει να αποχαιρετήσουμε τόσους πολλούς ειδικευμένους και συνεπεις υπαλλήλους, αλλά μια τέτοια απότομη μείωση του αριθμού των σφαγών μας αναγκάζει να αντιδράσουμε. Αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πλεονάζουσα ποσότητα που μας κοστίζει πάνω από 300 εκατομμύρια DKK (1 DKK = 0,13 EUR) ετησίως και θα ήταν ανεύθυνο απέναντι στην εταιρεία και τους ιδιοκτήτες μας να μην λάβουν τα απαραίτητα μέτρα»,  λέει ο Per Laursen, διευθυντής παραγωγής στη Danish Crown.

Παρ’ ότι οι τιμές του χοιρινού κρέατος στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ αυξήθηκαν τον περασμένο χρόνο, ο πληθωρισμός δυσκόλεψε πολλούς Δανούς αγρότες να εξασφαλίσουν συμφέρουσα χρηματοδότηση για την παραγωγή χοίρων πάχυνσης. Ως εκ τούτου, κάποιοι από αυτούς επέλεξαν να κλείσουν τους στάβλους τους. Άλλοι τώρα πωλούν τους χοίρους τους για εξαγωγή όταν ζυγίζουν γύρω στα 30 κιλά, επειδή η ζήτηση για δανέζικα χοιρίδια από την Πολωνία και τη Γερμανία είναι τόσο μεγάλη που δίνει στους αγρότες ένα καλό εισόδημα. Συνολικά, αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των χοίρων που στέλνονται για σφαγή στη Δανία έχει μειωθεί σημαντικά.

Εάν πρόκειται να αντιστραφεί αυτή η εξέλιξη και να εξασφαλιστεί η απασχόληση για τους εργαζομένους στα άλλα πέντε σφαγεία στη Δανία, η Danish Crown πρέπει να είναι σε θέση να αυξήσει τον διακανονισμό της για τις παραδόσεις χοίρων από τους ιδιοκτήτες της μονάδας, έτσι ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή με την αγορά της Γερμανίας και έτσι  να διασφαλιστεί πως ο γεωργός κερδίζει χρήματα από την πάχυνση των χοίρων για σφαγή.

«Μετά από πολλά χρόνια ανάκαμψης για τους ιδιοκτήτες μας, λόγω μιας μεγάλης εξαγωγής στην Κίνα, γνωρίζαμε ότι υπήρχε κίνδυνος πτώσης της παραγωγής χοίρων πάχυνσης, επομένως πίσω από την απόφαση να κλείσει το σφαγείο στο Saeby βρίσκεται μια προσεκτική και διεξοδική ανάλυση. Ωστόσο, η στρατηγική μας «Τροφοδοτώντας το Μέλλον» παραμένει αμετάβλητη, γιατί η μελλοντική μας ανάπτυξη δεν πρέπει να δημιουργηθεί με τη σφαγή περισσότερων χοίρων, αλλά με την αύξηση της αξίας του κρέατος μας και μέσω της παραγωγής ελκυστικών και πιο βιώσιμων τροφίμων», λέει ο Jais Valeur, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Danish Crown.

Το Danish Crown ελπίζει ότι υπάρχουν υπάλληλοι από το σφαγείο στο Saeby που θέλουν να πιάσουν δουλειά σε ένα από τα τρία σφαγεία που προσλαμβάνουν τώρα υπαλλήλους. Η εταιρεία είναι επομένως έτοιμη να αναλάβει μέρος των δαπανών μεταφοράς για ένα χρονικό διάστημα ή να παράσχει επιδότηση για μετεγκατάσταση αλλά και δωρεάν εκπαίδευση σε μαθήματα που θα επιλέξουν οι εργαζόμενοι.

Πηγή: euromeatnews.com

28 April 2023
Banner
Banner