Φιλόδοξη αναδιάρθρωση του ζωικού κεφαλαίου προβάτων σχεδιάζει η Ιρλανδία

23 June 2016

Φιλόδοξη αναδιάρθρωση του ζωικού κεφαλαίου προβάτων σχεδιάζει η Ιρλανδία

Story Highlights

  • Κατά τα τελευταία έτη η ιρλανδική βιομηχανία πρόβειου κρέατος έχει εξελιχθεί και από εκεί που εξήγαγε ολόκληρα σφάγια ή ημιμόρια, τώρα εξάγει νωπά τεμάχια αρνιού δημιουργώντας προστιθέμενη αξία

Related Articles

Ένα πενταετές σχέδιο για την αύξηση του πληθυσμού προβάτων παρουσίασε στην κυβέρνηση η ιρλανδική βιομηχανία κρέατος, υποστηρίζοντας ότι η κίνηση αυτή θα δημιουργήσει 500 νέες θέσεις εργασίας και θα τονώσει την κερδοφορία.

Το σχέδιο περιλαμβάνει την αναδιάταξη του ιρλανδικού κοπαδιού σε τρία εκατομμύρια προβατίνες και την αύξηση του εθνικού μέσου όρου γεννήσεων. Η βιομηχανία ελπίζει ότι το σχέδιο θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των εξαγωγών κατά 20.000 τόνους, κάτι που υπολογίζεται ότι θα αυξήσει τα κέρδη των παραγωγών κατά περίπου 150 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ο κλάδος πρόβειου κρέατος της Ιρλανδίας εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τις εξαγωγές, καθώς η εγχώρια κατανάλωση παραμένει χαμηλή. Σουηδία, Γερμανία και Βέλγιο είναι μεταξύ των βασικών αγορών για τις ιρλανδικές εξαγωγές πρόβειου κρέατος, ενώ το Χονγκ Κονγκ είναι για τη χώρα η πιο σημαντική αγορά εκτός Ε.Ε. Σήμερα ο τομέας του πρόβειου κρέατος στην Ιρλανδία δημιουργεί μια αξία 320 εκατ. ευρώ ετησίως και υποστηρίζει 34.000 εκτροφείς προβάτων, συντηρώντας επίσης 2.000 θέσεις εργασίας σε εργοστάσια επεξεργασίας κρέατος.

Κατά τα τελευταία έτη η ιρλανδική βιομηχανία πρόβειου κρέατος έχει εξελιχθεί και από εκεί που εξήγαγε ολόκληρα σφάγια ή ημιμόρια, τώρα εξάγει νωπά τεμάχια αρνιού δημιουργώντας προστιθέμενη αξία. Αυτό έχει οδηγήσει σε μια σημαντική διαφοροποίηση των αγορών στις οποίες εξάγει η Ιρλανδία, δημιουργώντας ισχυρή ανάπτυξη στη Σουηδία και σε άλλες βορειοευρωπαϊκές χώρες.

Στελέχη της ιρλανδικής βιομηχανίας πρόβειου κρέατος σημειώνουν με έμφαση ότι το σχέδιο που παρουσίασαν στην κυβέρνηση μπορεί να αναζωογονήσει τον κλάδο μετά από πολλά χρόνια στασιμότητας που οφείλεται στην έλλειψη εστίασης και φιλοδοξίας όσον αφορά τη δυναμική του.

23 June 2016
Banner
Banner