Oι εξαγωγές κόκκινου κρέατος αποτελούν βαρόμετρο της παγκόσμιας οικονομίας, για το 2023

19 February 2024

Oι εξαγωγές κόκκινου κρέατος αποτελούν  βαρόμετρο της παγκόσμιας οικονομίας, για το 2023

Related Articles

Η τελευταία ανάλυση που έγινε από την Ένωση Βιομηχανίας Κρέατος* (ΜΙΑ) υποδεικνύει πως οι όγκοι των εξαγωγών αυξήθηκαν, ενώ η αξία μειώθηκε τόσο για το πρόβειο όσο και για το βόειο κρέας, συγκριτικά με το 2022.

«Οι εξαγωγές κόκκινου κρέατος είναι ένα καλό βαρόμετρο για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας», λέει η Σίρμα Καραπέεβα, διευθύνουσα σύμβουλος της MIA.

«Η πτώση οφείλεται κυρίως στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και στην άνοδο του πληθωρισμού σε πολλές από τις βασικές αγορές μας. Οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να θέλουν να αγοράζουν κόκκινο κρέας, αλλά σίγουρα δεν έχουν δυνατότητα να το πληρώσουν, όπως θα ήθελαν. Η αυξημένη προσφορά από άλλους εξαγωγείς, συμπεριλαμβανομένης σημαντικών εξαγωγών πρόβειου κρέατος από την Αυστραλία, είχε επίσης αντίκτυπο. Οι πέντε πρώτες αγορές παρέμειναν αμετάβλητες από το 2022, αλλά η αξία των εξαγωγών της Νέας Ζηλανδίας παρουσίαση πτώση, αντιπροσωπεύοντας τη γενικότερη τάση».

Η Κίνα παρέμεινε η μεγαλύτερη αγορά, αλλά οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 16%, αγγίζοντας τα 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι εξαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν 7%, φτάνοντας τα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Να σημειώσουμε πως οι εξαγωγές στις ΗΠΑ  είναι συνάρτηση της αυξημένης ζήτησης για βόειο κρέας.

«Ο τομέας κόκκινου κρέατος της Νέας Ζηλανδίας έχει μια διαφορετική στρατηγική για τις εξαγωγικές αγορές και αυτό βοήθησε να μετριαστεί ο αντίκτυπος της εξασθένησης της ζήτησης και των τιμών σε οποιαδήποτε ενιαία αγορά», λέει η Σίρμα Καραπέεβα.

*Η ΜΙΑ αντιπροσωπεύει μεταποιητές και εξαγωγείς αιγοπροβάτων και βοείου κρέατος που λειτουργούν σε περίπου 60 μονάδες επεξεργασίας σε ολόκληρη τη Νέα Ζηλανδία.

Πηγή: euromeatnews.com

19 February 2024
Banner
Banner