Στη δράση της ΕΔΟΚ αποδίδει ο Λ. Γίτσας την αύξηση κατανάλωσης και τιμών του πρόβειου κρέατος

20 February 2023

Στη δράση της ΕΔΟΚ αποδίδει ο Λ. Γίτσας την αύξηση κατανάλωσης και τιμών του πρόβειου κρέατος

«Με την εφαρμογή  των προγραμμάτων, υπάρχει τεράστια προβολή εντός και εκτός Ελλάδος, μέχρι τώρα, έτσι διπλασιάστηκαν οι εξαγωγές και εκτοξεύτηκε η κατανάλωση στον ελλαδικό χώρο, και ο καταναλωτής καταναλώνει περισσότερο πρόβειο στην εστίαση, παρά από τον κρεοπώλη και το super market. Oι δράσεις είχαν σαν αποτέλεσμα, η ζήτηση να είναι μεγαλύτερη από την προσφορά και σταδιακά ξεκίνησε η αποκατάσταση των τιμών, προς τα πάνω». Αυτά μεταξύ άλλων τόνισε σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος, Λευτέρης Γίτσας.

Η ΕΔΟΚ, όπως είπε ο κ. Γίτσας, ανέλαβε την πρωτοβουλία κατάρτισης προγράμματος ώστε, με ανάλογες δράσεις να υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό αυτάρκειας ελληνικού κρέατος κατά την τουριστική περίοδο. Το πρόγραμμα είναι τριετές και περιλαμβάνει το κρεοπαραγωγικό αρνί, το βόειο ελευθέρας βοσκής, τον μαύρο χοίρο και τον νεροβούβαλο.

Στην συνέχεια ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ αναφέρθηκε στην πολύ χαμηλή παραγωγή πρόβειου και βόειου κρέατος, σε σχέση με το ζωικό κεφάλαιο που διαθέτει η Ελλάδα και θα πρέπει με τον ανάλογο προγραμματισμό, το δυνατόν συντομότερα, να βελτιωθεί. Επίσης τόνισε ιδιαίτερα τις επί δεκαετίες πολύ χαμηλές τιμές των κρεάτων, που αποτελούν την αιτία  της  συνεχούς  εγκατάλειψης  των κτηνοτρόφων τα τελευταία χρονιά, αφού ένα κιλό κρέας που θα καταναλωθεί από τετραμελή οικογένεια είναι πιο φθηνό από τα φασόλια ή ένα φλιτζάνι καφέ.

Παρά την πρόσφατη υπουργική απόφαση, με την οποία ανακλήθηκε η αναγνώριση της αντιπροσωπευτικότητας της Οργάνωσης, ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ ανέφερε ότι ξεπεράστηκαν με επιτυχία «διάφορα γραφειοκρατικά ζητήματα» ώστε «σήμερα η ΕΔΟΚ να ανταποκρίνεται πλήρως στις υποχρεώσεις της». Μάλιστα ο κ. Γίτσας αναφέρθηκε «στον πάγιο στόχο της συνεχούς διεύρυνσης της ΕΔΟΚ».

Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ, αναφέρθηκε στις συνεργασίες με διεθνείς οργανισμούς και στην συμμετοχή της ΕΔΟΚ, ως ιδρυτικό μέλος στην συνάντηση των Βρυξελλών, όπου κηρύχθηκε η έναρξη των εργασιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κτηνοτροφίας (SELMA), με την παρουσία υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και ευρωβουλευτών από τις κύριες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ζήτησαν την υιοθέτηση μιας κοινής ευρωπαϊκής προσέγγισης για τη βιωσιμότητα της κτηνοτροφίας.

20 February 2023
Banner
Banner