Οι αυξημένες τιμές φέρνουν μείωση της παραγωγής βοοειδών και προβάτων στην Ε.Ε.

10 April 2023

Οι αυξημένες τιμές φέρνουν μείωση της παραγωγής βοοειδών και προβάτων στην Ε.Ε.

Η παραγωγή βόειου και πρόβειου κρέας προβλέπεται να μειωθεί το 2023, όπως αναφέρουν οι προοπτικές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, σε ποσοστά 1,6% και 1,2% αντίστοιχα  και ο λόγος είναι η μειωμένη σφαγής. Αν και το θέμα με τις ζωοτροφές χαλαρώνει κάπως, εντούτοις τα σφάγια θα συνεχίζουν την πτωτική τάση τους.

Πιο συγκεκριμένα και σε ό,τι αφορά το βοδινό κρέας, η μείωση της παραγωγής του οφείλεται στη συνεχιζόμενη συρρίκνωση τόσο των κοπαδιών γαλακτοπαραγωγής όσο και των θηλαζόντων, μια που οι περιβαλλοντικές πιέσεις ολοένα και αυξάνονται.

Σχετικά με την κατανάλωση βόειου κρέατος αναμένεται μακροπρόθεσμη πτωτική τάση 1,7%. Οι λόγοι αυτής της κατάστασης είναι ο πληθωρισμός, η αύξηση στις τιμές των τροφίμων και η συρρίκνωση του οικογενειακού προϋπολογισμού, λόγοι που οδηγούν τους καταναλωτές σε αγορές οικονομικότερων ζωικών πρωτεϊνικών προϊόντων.

Η πτώση στην παραγωγή, όπως είναι φυσικό επόμενο, σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών επηρεάζει τις εξαγωγές της Ε.Ε. σε τρίτες χώρες  αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου θα μειωθούν κατά περίπου 2%  το 2023 με βάση τη δυναμική της εγχώριας αγοράς.

Από την πλευρά των εισαγωγών, η τρέχουσα κατάσταση των τιμών και η προσδοκία για χαμηλότερη παραγωγή θα μπορούσαν να σημαίνουν αυξημένες εισαγωγές στην αγορά της Ε.Ε., κατά περίπου 5% σε σύγκριση με το 2022. Αυτό συμβαίνει παρά την αισιοδοξία για ανάκαμψη της ζήτησης στην Ασία, ιδίως στην Κίνα.

 Σχετικά με το πρόβειο κρέας και παρά τη συνεχιζόμενη υποστήριξη που παρατηρείται στις ευρωπαϊκές τιμές του, η παραγωγή πρόβειου κρέατος στην Ε.Ε. το 2023 θα μπορούσε να περιοριστεί από τη μείωση του κοπαδιού. Η έρευνα του Δεκεμβρίου 2022 έδειξε ότι τα κοπάδια της Ε.Ε. έχουν συρρικνωθεί κατά 1,5 εκατομμύριο κεφάλια σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, αποτελώντας την τρίτη συνεχόμενη πτώση σε ετήσια βάση, δηλαδή  πάνω από το 1 εκατομμύριο κεφάλια, ιδιαίτερα από την Ισπανία και τη Γαλλία.

Παρά τη συνολική συρρίκνωση των κοπαδιών, η γενική εικόνα της παραγωγής της Ε.Ε. μειώθηκε μόνο κατά 0,6% το 2022, καθώς η Ιρλανδία και η Ρουμανία αύξησαν τις σφαγές. Η παραγωγή το 2023 αναμένεται να μειωθεί ακόμα κατά 1,2% το 2023.

Όσον αφορά τις εισαγωγές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι οι όγκοι θα αυξηθούν κατά περίπου 8% το 2023. Όπως και το βόειο κρέας, αυτό αναμένεται σε μεγάλο βαθμό να οφείλεται στις αυξημένες τιμές. Μεγαλύτερη παραγωγή και χαμηλότερη ζήτηση προβλέπεται για φέτος, ενώ η Αυστραλία αναμένει επίπεδα παραγωγής ρεκόρ, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιο ανταγωνιστικές εισαγωγές. Εν τω μεταξύ, η Επιτροπή αναμένει ότι περισσότερα προϊόντα της Νέας Ζηλανδίας θα μπουν στην αγορά καθώς ξεπερνιούνται τα τεχνικά εμπόδια. Αυτό θα μπορούσε να πιέσει τις εγχώριες τιμές της Ε.Ε. και μπορεί να οδηγήσει σε σταθερή ζήτηση στην Ε.Ε. το 2023.   

Πηγή: ahdb-org-uk

10 April 2023
Banner
Banner