FAO: Το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα σιτηρά συμπαρασύρουν τα τρόφιμα σε αυξημένες τιμές

08 April 2024

FAO: Το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα σιτηρά συμπαρασύρουν τα τρόφιμα σε αυξημένες τιμές

Οι αυξημένες τιμές για τα φυτικά έλαια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρέας σε παγκόσμιο επίπεδο, ώθησαν τον δείκτη αναφοράς για τις τιμές των βασικών τροφίμων κατά 1,1% τον Μάρτιο, την πρώτη άνοδο σε επτά μήνες, ανέφερε την Παρασκευή ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO). .

Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO, ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες μεταβολές στις διεθνείς τιμές μιας σειράς παγκόσμιων εμπορευμάτων τροφίμων, ήταν κατά μέσο όρο 118,3 μονάδες τον Μάρτιο, σημειώνοντας πτώση 7,7% από την αντίστοιχη αξία του πριν από ένα χρόνο.

Ο Δείκτης Τιμών Γαλακτοκομικών του FAO αυξήθηκε για έκτο συνεχόμενο μήνα, σημειώνοντας άνοδο 2,9% σε σχέση με τον Φεβρουάριο, λόγω της αύξησης των τιμών του τυριού και του βουτύρου παγκοσμίως.

Ο Δείκτης Τιμών Κρέατος του FAO αυξήθηκε επίσης, σημειώνοντας άνοδο 1,7% από τον προηγούμενο μήνα, με τις διεθνείς τιμές να ανεβαίνουν για τα πουλερικά, τα χοιρινά και τα βοοειδή.

Αντίθετα, ο δείκτης τιμών σιτηρών του FAO μειώθηκε κατά 2,6%, κατά μέσο όρο 20% κάτω από την τιμή του Μαρτίου 2023. Η πτώση οφείλεται στη μείωση των παγκόσμιων τιμών εξαγωγής σιταριού, οι οποίες μειώθηκαν λόγω του συνεχιζόμενου ισχυρού εξαγωγικού ανταγωνισμού –που υπογραμμίζεται από τις ακυρωμένες αγορές από την Κίνα– μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Οι τιμές εξαγωγής αραβοσίτου σημείωσαν ανοδική άνοδο τον Μάρτιο, εν μέρει λόγω των υλικοτεχνικών δυσκολιών στην Ουκρανία, ενώ ο Δείκτης Τιμών Ρυζιού FAO μειώθηκε κατά 1,7% εν μέσω υποτονικής παγκόσμιας ζήτησης εισαγωγών.

Αύξηση στην παγκόσμια δημητριακών το 2023/24

Ο FAO δημοσίευσε, επίσης, μια νέα ενημέρωση για την προσφορά και τη ζήτηση δημητριακών στις 5/4/2024, αυξάνοντας τις προβλέψεις του για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών το 2023/24 σε 2.841 εκατομμύρια τόνους.

Η παγκόσμια χρήση σιτηρών το 2023/24 είναι συνδεδεμένη σε 2.828 εκατομμύρια τόνους, αύξηση 1,3% από το επίπεδο του 2022/2023. Τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών προβλέπεται να τελειώσουν τη σεζόν του 2024 στους 894 εκατομμύρια τόνους, σημειώνοντας αύξηση 2,3% από την αρχή του έτους, υποδεικνύοντας μια παγκόσμια αναλογία αποθεμάτων δημητριακών προς χρήση 31,0%.

Το παγκόσμιο εμπόριο δημητριακών προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,7% από το προηγούμενο έτος σε 485 εκατομμύρια τόνους το 2023/24. Το διεθνές εμπόριο χονδροειδών σιτηρών αναμένεται να επεκταθεί από το 2022/23, ενώ το εμπόριο σιταριού και ρυζιού πιθανότατα θα συρρικνωθεί.

Πηγή: fao.org

08 April 2024
Banner
Banner