FAO: Αύξηση στις τιμές των τροφίμων τον Απρίλιο, παγκοσμίως

07 May 2024

FAO: Αύξηση στις τιμές των τροφίμων τον Απρίλιο, παγκοσμίως

Related Articles

Πρόσφατη έκθεση του FAO ανέδειξε πως οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν σε όλον τον κόσμο τον Απρίλιο και για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, εξαιτίας της ανόδου της τιμής του κρέατος, των γαλακτοκομικών προϊόντων και των σιτηρών.

Όπως υπολόγισαν οι μετρήσεις του FAO, βασικά προϊόντα αυξήθηκαν κατά 0,3% σε σύγκριση με τον Μάρτιο. Ο δείκτης υποχωρούσε σταθερά από τον Αύγουστο μέχρι και τον Φεβρουάριο. Σε ετήσια βάση πάντως καταγράφεται υποχώρηση των τιμών κατά 9,6% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023.

Τον Απρίλιο, η τιμή του κρέατος ήταν αυτή που κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση (+1,6%) παγκοσμίως. Η τιμή των πουλερικών αυξήθηκε αφενός λόγω των σημαντικών εισαγωγών από χώρες της Μέσης Ανατολής αλλά και λόγω της μείωσης της παραγωγής που συνδέεται με τη γρίπη των πτηνών. Όμως, η η τιμή του χοιρινού υποχώρησε εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης στη Δυτική Ευρώπη και την Κίνα.

Η τιμή των γαλακτοκομικών υποχώρησε κατά 0,3% συνολικά, αν και η τιμή του βουτύρου αυξάνεται σταθερά, πιθανόν λόγω της μείωσης των αποθεμάτων στη Δυτική Ευρώπη.

Πηγή: amna.gr

07 May 2024
Banner