ΗΠΑ: Επανεξέταση των εμπορικών σχέσεων με την Κίνα σχεδιάζει η Διοίκηση Μπάιντεν

01 February 2021

ΗΠΑ: Επανεξέταση των εμπορικών σχέσεων με την Κίνα σχεδιάζει η Διοίκηση Μπάιντεν

Όλα τα μέτρα της Διοίκησης Τραμπ που άπτονται θεμάτων ασφάλειας των ΗΠΑ, τίενται υπό επανεξέταση από τη νέα Διοίκηση Μπάιντεν, και αυτό αφορά και την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας (Φάση 1) που υπεγράφη τον Ιανουάριο 2020.

Αυτή την προσέγγιση εξέθεσε πρόσφατα η υπεύθυνη επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, (ελληνοαμερικανίδα) Τζεν Ψάκι, δηλώνοντας ότι η Διοίκηση Μπάιντεν θα επιδιώξει συντονισμό και επικοινωνία με τους συμμάχους και συνεργάτες των ΗΠΑ για το πώς θα εξελιχθεί η συνεργασία με την Κίνα.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε την εμπορική συμφωνία Φάσης 1 με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Ζινπινγκ τον Ιανουάριο 2020, αποκλιμακώνοντας έναν εμπορικό πόλεμο που κρατούσε σχεδόν 18 μήνες, και στη διάρκεια του οποίου αμερικανικά και κινεζικά προϊόντα αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων επλήγησαν από εκατέρωθεν επιβολή δασμών, επιβραδύνοντας το εμπόριο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο.

Με βάση τη συγκεκριμένη συμφωνία, το Πεκίνο ανέλαβε την υποχρέωση να αυξήσει κατά 200 δισ. δολ. πάνω από τα επίπεδα του 2017, τις εισαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων, ενέργειας και υπηρεσιών από τις ΗΠΑ για τη διετία 2020-2021. Ωστόσο, η πανδημία έφερε αναστάτωση και σε αυτόν τον τομέα. Όπως λένε αναλυτές, οι κινεζικές εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων το 2020 υποχώρησαν 42% σε σχέση με τη δέσμευση που ανέλαβε το Πεκίνο με την εμπορική συμφωνία.

Τώρα, η διοίκηση Μπάιντεν βρίσκεται σε αναμονή και εξετάζει εξ αρχής τα θέματα αυτά προκειμένου να βρεθούν οι καλύτεροι τρόποι συνεργασίας με άλλες χώρες και να ασκηθεί η μέγιστη πίεση στην Κίνα.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει γίνει συζήτηση για ακύρωση της συμφωνίας, με την Κίνα να έχει μπροστά της 11 ακόμη μήνες για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία του 2020.

01 February 2021
Banner
Banner