Δράσεις και αντιδράσεις μετά τη σινοαμερικανική εμπορική συμφωνία

21 January 2020

Δράσεις και αντιδράσεις μετά τη σινοαμερικανική εμπορική συμφωνία

Με μια εύθραυστη ανακωχή μοιάζει η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι ΗΠΑ και η Κίνα σχετικά με τις εμπορικές τους σχέσεις. Η διατάραξη αυτών των σχέσεων εδώ και ενάμιση χρόνο, με εκατέρωθεν επιβολή δασμών είχε προκαλέσει πολλές ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα έχει στο διεθνές εμπόριο και στην παγκόσμια οικονομία εν γένει.

Σε αυτό το πλαίσιο, η «ανακωχή» που υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα, δημιούργησε ανακούφιση, μολονότι όλοι γνωρίζουν ότι οι αστάθμητοι παράγοντες, πολιτικοί και οικονομικοί, είναι τόσο πολλοί που ανά πάσα στιγμή μπορεί να επαναρχίσουν οι… εχθροπραξίες. Οι αμερικανικές εκλογές του φθινοπώρου, η δίκη με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο πρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά ακόμη και ο απρόβλεπτος χαρακτήρας του, η κινεζική οικονομική επιβράδυνση, οι αντιδράσεις των υπολοίπων παικτών στο παγκόσμιο εμπόριο, είναι μερικοί από τους παράγοντες που μπορούν να βάλουν φωτιά στην Φάση Ι της σινοαμερικανικής συμφωνίας. Η πορεία των διαπραγματεύσεων για την Φάση ΙΙ της ίδιας συμφωνίας μπορεί να επίσης να αποδειχθούν τόσο δύσκολες ώστε να θέσουν σε κίνδυνο το σύνολο της συμφωνίας.

Με βάση το κείμενο της συμφωνίας, η Κίνα δεσμεύεται ότι θα αγοράσει επιπλέον αμερικανικά προϊόντα αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά την επόμενη διετία. Αυτή η επιπλέον αξία κινεζικών εισαγωγών από τις ΗΠΑ θα προστεθεί όχι στη σημερινή αξία συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, αλλά στην αξία των συναλλαγών του 2017, δηλαδή πριν ξεκινήσει ο εμπορικός πόλεμος. Στόχος είναι να μειωθεί το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα, που ήταν μια από τις βασικές απαιτήσεις των ΗΠΑ.

Στη Φάση Ι της συμφωνίας, προβλέπεται ότι η Κίνα θα δαπανήσει 77,7 δισ. δολάρια για πρόσθετες αγορές από τον κατασκευαστικό τομέα, 52,4 δισ. στον τομέα της ενέργειας, 37,9 δισ. στις υπηρεσίες και 32 δισ. σε προϊόντα του αγροτικού τομέα. Στα προϊόντα που δεσμεύτηκαν να αγοράσουν οι Κινέζοι από τις ΗΠΑ περιλαμβάνονται βαριά μηχανήματα, φαρμακευτικά είδη, αυτοκίνητα, σίδηρος και χάλυβας, βοδινό και χοιρινό κρέας, δημητριακά και βαμβάκι. Επιπλέον, περιλαμβάνονται ρυθμίσεις σχετικές με την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας στην Κίνα, η οποία θα αγοράζει δικαιώματα χρήσης.

Ο αμερικανικός κλάδος του κρέατος υποδέχθηκε τη συμφωνία με ιδιαίτερη ικανοποίηση και με πολύ καλά λόγια για τη διοίκηση Τραμπ, πιστώνοντας στον πρόεδρο των ΗΠΑ τις προοπτικές σημαντικής αύξησης των εξαγωγών στην Κίνα. Η βιομηχανία χοιρινού κρέατος ελπίζει να εκμεταλλευθεί την έλλειψη χοιρινού που προκαλεί στην κίνα η επιδημία Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων και φιλοδοξεί να κατακτήσει μια σημαντική θέση στην κινεζική αγορά, καθώς «οι ΗΠΑ είναι τυπικά η μεγαλύτερη εξαγωγός χώρα στον κόσμο και γενικά ο παραγωγός με το χαμηλότερο κόστος παγκοσμίως».

Ο κλάδος του βοδινού κρέατος μοιράζεται τις ίδιες θετικές εκτιμήσεις, αλλά επισημαίνει επιπλέον ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί «μη επιστημονικοί, μη δασμολογικοί εμπορικοί φραγμοί», και κάνει λόγο για προβλήματα όπως: η απαγόρευση των τεχνολογιών παραγωγής, οι εκτεταμένες απαιτήσεις ιχνηλασιμότητας και το όριο των 30 μηνών για την Σπογγόμορφη Εγκεφαλοπάθεια των Βοοειδών.

Μετά την υπογραφή της σινοαμερικανικής συμφωνίας, ανταγωνιστικές δυνάμεις φάνηκε να κρατούν μια στάση αναμονής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, για παράδειγμα, έπρεπε να συνυπολογίσει δύο διαφορετικά στοιχεία: α) τη μείωση της ζημιάς που προκάλεσε στο παγκόσμιο εμπόριο η πολύμηνη διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας, β) τον κίνδυνο η συμφωνία να αποβεί εις βάρος των ευρωπαϊκών εξαγωγών στην Κίνα, στον βαθμό που η τελευταία πρέπει να πραγματοποιήσει επιπρόσθετες εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων αξίας 200 δισ. δολαρίων.

Έτσι, προς το παρόν αυτό που εκφράζεται είναι η ανησυχία, εν τούτοις η Κομισιόν και ο αρμόδιος για θέματα εμπορίου Επίτροπος, Φιλ Χόγκαν, δηλώνουν ότι θα εξετάσουν εάν η δέσμευση της Κίνας να αυξήσει τις αγορές των αμερικανικών αγαθών και υπηρεσιών κατά τουλάχιστον 200 δισ. δολάρια τα επόμενα δύο χρόνια είναι συμβατή με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Σε αυτή την περίπτωση, δεν αποκλείεται η Ε.Ε. να προβεί σε νομικές κινήσεις.

21 January 2020
Banner
Banner