Νέο επεισόδιο στη διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας με αυξημένους δασμούς στο αμερικανικό χοιρινό και βόειο κρέας

28 August 2019

Νέο επεισόδιο στη διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας με αυξημένους δασμούς στο αμερικανικό χοιρινό και βόειο κρέας

Αυξημένους κατά 10% δασμούς στο εισαγόμενο χοιρινό και βόειο κρέας των ΗΠΑ ανακοίνωσε το Πεκίνο, ως αντίποινα σε αντίστοιχη κίνηση των ΗΠΑ. Η κίνηση αυτή έρχεται σε μια στιγμή που η Κίνα αυξάνει διαρκώς τις εισαγωγές χοιρινού και βόειου κρέατος, καθώς η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων έχει καταφέρει σοβαρό πλήγμα στην εγχώρια παραγωγή.

Οι νέοι κινεζικοί δασμοί πρόκειται να τεθούν σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου και θα προστεθούν σε εκείνους που ισχύουν ήδη, όπως ο δασμός 62% στο χοιρινό κρέας που εισάγεται από τις ΗΠΑ.

«Κάθε κλιμάκωση στην εμπορική διαμάχη με την Κίνα προκαλεί σοβαρή ανησυχία στους παραγωγούς χοιρινού κρέατος των ΗΠΑ» σχολίασε σχετικά ο Τζιμ Μονρό, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παραγωγών Χοιρινού Κρέατος - NPPC. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του «η Κίνα, ο μεγαλύτερος καταναλωτής χοιρινού κρέατος παγκοσμίως, αναζητά αξιόπιστες πηγές προμήθειας, δεδομένου ότι έχει πληγεί από την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων. Δεν υπάρχει πηγή προμήθειας πιο αξιόπιστη από τις ΗΠΑ. Οι παραγωγοί των ΗΠΑ είναι έτοιμοι να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις στο έδαφος της Κίνας και να συμμετάσχουν πληρέστερα σε αυτή την άνευ προηγουμένου ευκαιρία. Δυστυχώς, η σημερινή εμπορική διαφορά μάς εμποδίζει να το κάνουμε».

Εκτός από την κινεζική αγορά, το χοιρινό των ΗΠΑ «βλέπει» ευκαιρίες και στην ιαπωνική. Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για μια εμπορική συμφωνία με την Ιαπωνία η οποία, όταν εφαρμοστεί, θα επανατοποθετήσει την αμερικανική βιομηχανία κρέατος σε μια από τις σημαντικότερες εξαγωγικές αγορές της. Οι προσδοκίες από αυτή τη συμφωνία είναι υψηλές και μάλιστα οι εκτιμήσεις των ειδικών σημειώνουν ότι οι εξαγωγές στην Ιαπωνία θα αυξηθούν από 1,6 δισ. δολ. το 2018 σε περισσότερα από 2,2 δισ. δολ. τα επόμενα 15 χρόνια ως αποτέλεσμα της, εξίσου ευνοϊκής με τους διεθνείς ανταγωνιστές της, πρόσβασης του αμερικανικού χοιρινού κρέατος στις ΗΠΑ. Σήμερα, η Ιαπωνία απορροφά το 25% των εξαγωγών χοιρινού κρέατος των ΗΠΑ.

28 August 2019
Banner
Banner