Το ελληνικό αιγοπρόβειο κρέας συστήνεται στο σουηδικό κοινό

28 January 2020

Το ελληνικό αιγοπρόβειο κρέας συστήνεται στο σουηδικό κοινό

Μεγάλο ενδιαφέρον για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής εκτατικής αιγοπροβατοτροφίας έδειξε το σουηδικό κοινό, στη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποίησε η ΕΔΟΚ την Πέμπτη 23/1στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, στο πλαίσιο του προγράμματος Signed by Nature.

Το κεντρικό μήνυμα που έστειλε η Διεπαγγελματική Κρέατος στους Σουηδούς καταναλωτές, που είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε περιβαλλοντικά θέματα, ήταν ότι η εκτατική αιγοπροβατοτροφία αποδίδει προϊόντα υψηλής διατροφικής και γευστικής αξίας, που προάγουν την οικονομική ανάπτυξη και ταυτόχρονα η παραγωγή τους διαφυλάττει το περιβάλλον.

Από αριστερά: ο Ελ. Γίτσας, πρόεδρος της ΕΔΟΚ, ο Ανδ. Φρυγανάς, πρέσβης της Ελλάδας στη Σουηδία, και η Β. Κωστοπούλου, συντονίστρια της καμπάνιας Signed by Nature

Το εναρκτήριο «λάκτισμα» της εκδήλωσης έδωσε με τον χαιρετισμό του ο Οικονομικός και Εμπορικός Ακόλουθος της Ελλάδας στη Σουηδία Παντελής Γιαννούλης, δίνοντας τη σκυτάλη στον Έλληνα Πρέσβη Ανδρέα Φρυγανά ο οποίος, αναφερόμενος στο γεγονός ότι η εκτατική αιγοπροβατοτροφία ανήκει στις παραδοσιακές κτηνοτροφικές πρακτικές της χώρας μας, τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να αναδεικνύει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Ο Πρέσβης συνεχάρη την ΕΔΟΚ για τη διοργάνωση της εκδήλωσης, εκφράζοντας την ευχή να πραγματοποιηθούν και στο μέλλον αντίστοιχες προσπάθειες, καθότι υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στη Σουηδία για τα μηνύματα που κομίζει το πρόγραμμα Signed by Nature.

Στη σημασία της αιγοπροβατοτροφίας ως μοχλού ανάπτυξης για τον πρωτογενή τομέα της Ελλάδας αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ Ελευθέριος Γίτσας ενώ στάθηκε ιδιαιτέρως στην υψηλή ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων. 

Τα βασικά μηνύματα του Signed by Nature ανέπτυξε η Βίκυ Κωστοπούλου, συντονίστρια του προγράμματος. Η βιώσιμη παραγωγή κρέατος αιγών και προβάτων, που φέρει την «υπογραφή της φύσης» συμβάλλει στη διάσωση του πολιτιστικού πλούτου, παράγει υψηλής ποιότητας κρέας, έχει θετικό οικολογικό αποτύπωμα, προστατεύει από φυσικές καταστροφές και βοηθά στη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Ειδικά το τελευταίο μήνυμα ήταν που προκάλεσε το ζωηρό ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων, οι οποίοι στάθηκαν, υποβάλλοντας και ερωτήσεις, στο ζήτημα της συμβολής της αιγοπροβατοτροφίας στη διαμόρφωση και διατήρηση του χαρακτηριστικού ελληνικού τοπίου, κάτι που αναδείχθηκε από την εκδήλωση.

Ανάμεσα στους 70 καλεσμένους που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση ήταν ο Κύπριος Πρέσβης, Σώτος Λιασίδης, μέλη από το Culinary Club της Σουηδίας, δημοσιογράφοι, bloggers, chef, εισαγωγείς και διανομείς, οι οποίοι «έκλεισαν» ραντεβού για την επόμενη εκδήλωση στη Στοκχόλμη, που θα πραγματοποιηθεί κατά το 2ο έτος του προγράμματος Signed by Nature. 

Μενού για διαφορετικές γαστρονομικές ανάγκες

Το μενού που γεύθηκαν οι προσκεκλημένοι επιμελήθηκε ο executive σεφ και πρόεδρος της Brigade, Νίκος Φωτιάδης, και αναδείκνυε τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους το αίγειο και πρόβειο κρέας μπορεί να καλύψει διαφορετικές γαστρονομικές ανάγκες. Το μενού άνοιξε με ένα cappuccino από ζωμό πρόβειου κρέατος και αφρό άγριων χόρτων και συνέχισε με σειρά από finger food όπως μπέργκερ από πρόβειο κρέας με πουρέ κόκκινης πιπεριάς και μαγιονέζα μαστίχας, τριαντάφυλλο από προσούτο προβατίνας, μικρό σουβλάκι λουκάνικο πρόβειο με ελιά και φέτα, πρόβειος γύρος με πουρέ πατάτας και κρόκο Κοζάνης, ταρτάρ κατσικίσιου κρέατος. Ήταν, δηλαδή, ενδεικτικό των γαστρονομικών δημιουργιών που μπορεί να σερβίρει ένα catering, με αίγειο και πρόβειο κρέας.

Το κυρίως πιάτο, που έδινε ένα εξαιρετικό παράδειγμα για τη χρήση του αίγειου και πρόβειου κρέατος σε κουζίνα υψηλών αξιώσεων gourmet εστιατορίου, ήταν φιλέτο αρνιού με κρούστα από φιστίκι Αιγίνης, πουρέ κολοκύθας με περγαμόντο και μπάρα σελινόριζας με σάλτσα μαυροδάφνης και ελληνική τρούφα Ολύμπου.

Τέλος, παρουσιάστηκαν παραδοσιακά πιάτα που έχουν περίοπτη θέση στο τραπέζι της ελληνικής οικογένειας, και συγκεκριμένα κατσικάκι φρικασέ με άγρια ελληνικά χόρτα, αρνάκι ψητό με πατάτες φούρνου και παϊδάκια ψητά.

28 January 2020
Banner
Banner