Εξαγωγές ρεκόρ για το ευρωπαϊκό χοιρινό

10 October 2016

Εξαγωγές ρεκόρ για το ευρωπαϊκό χοιρινό

Πώς θα κλείσουν φέτος οι αγορές αγροτικών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα το 2017; Τις εκτιμήσεις της Κομισιόν για τα ζητήματα αυτά παρουσιάζει η φθινοπωρινή επισκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη και αφορά τις καλλιέργειες, τα γαλακτοκομικά και το κρέας.

Οι εξαγωγές ευρωπαϊκού χοιρινού αναμένεται να φτάσουν στο επίπεδο ρεκόρ των 2,7 εκατ. τόνων χάρη στις αυξημένες εξαγωγές στην Κίνα. Παρόμοια τάση αναμένεται να ακολουθήσουν οι τιμές στο χοιρινό. Αντιθέτως, η υπερπροσφορά πουλερικών ωθεί τις τιμές προς τα κάτω. Η συνεχιζόμενη καλή πορεία των εξαγωγών βοδινού κρέατος περιορίζει τη μείωση τιμών παρά τις αυξημένες σφαγές αγελάδων γαλακτοπαραγωγής. Εκτιμάται επίσης ότι η παραγωγή πρόβειου κρέατος θα αυξηθεί, παρά τις χαμηλότερες τιμές.

Βόειο

Πιο συγκεκριμένα, για το σύνολο του 2016 η καθαρή παραγωγή βόειου κρέατος προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,6% και θα σταθεροποιηθεί το 2017.

Οι εξαγωγές ζώντων βοοειδών συνεχίζουν να αυξάνονται λόγω της ζήτησης από την περιοχή της Μεσογείου. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούλιο 2016 οι εξαγωγές ζώντων αυξήθηκαν κατά 34% σε σχέση με τα ήδη αυξημένα νούμερα του 2015. Η Τουρκία, το Ισραήλ και ο Λίβανος ήταν κατά σειρά οι τρεις πιο σημαντικοί προορισμοί ζώντων βοοειδών.

Στο μέτωπο των εξαγωγών βόειου κρέατος, σημειώνεται ότι η περιορισμένη προσφορά στην παγκόσμια αγορά και η σταθερή ζήτηση σε σχετικά υψηλές τιμές ανοίγει ευκαιρίες για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αύξηση στις εξαγωγές κρέατος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 10% για το σύνολο του 2016.

Από τις αρχές μέχρι τον Ιούλιο του 2016, οι εισαγωγές βόειου στην Ε.Ε. αυξήθηκαν σε ετήσια βάση 2%. Κυρίως αυξήθηκαν οι εισαγωγές από τη Βραζιλία. Οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ μειώθηκαν, καθώς το αμερικανικό βοδινό στράφηκε προς ασιατικές αγορές (Ιαπωνία). Από την Αυστραλία οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 8% συγκριτικά με πέρυσι, από την Αργεντινή κατά 4%. Συνολικά οι εισαγωγές αναμένεται να αυξηθούν κατά 3% το 2016 και κατά 3% ακόμη, το 2017.

Το 2014 και το 2015 η κατά κεφαλή κατανάλωση στην Ε.Ε. ανέκαμψε κατά 1,3% και 1,7% αντιστοίχως. Περαιτέρω ανάπτυξη 2,1% αναμένεται για το 2016.

Χοίρειο

Η καθαρή παραγωγή χοιρινού κρέατος στην Ε.Ε. αυξήθηκε κατά 3,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2016, σε σύγκριση με + 0,7% το πρώτο τρίμηνο.

Σύμφωνα με την έρευνα ζωικού κεφαλαίου, τον Μάιο-Ιούνιο του 2016, ο αριθμός χοιρομητέρων στις κύριες χώρες παραγωγής χοιρινού κρέατος μειώθηκε περαιτέρω κατά 420.000 κεφάλια. Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν σε Πολωνία, Γερμανία, Ολλανδία και Γαλλία. Ακόμη και στην Ισπανία καταγράφηκε μείωση.

Παρά τις εξελίξεις αυτές, Ολλανδία, Γαλλία και Πολωνία εξακολουθούν να παρουσιάζουν αύξηση της παραγωγής κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Το εμπόριο ζώντων χοίρων και χοιριδίων έγινε όλο και πιο σημαντικό τα τελευταία χρόνια, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 10% των σφαγών. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2016, το εμπόριο ζώντων ζώων εντός της Ε.Ε. μειώθηκε κατά 14% (σε κεφάλια), με σημαντικό μερίδιο στη μείωση αυτή να η Ολλανδία και η Γερμανία.

Η αύξηση της ευρωπαϊκής παραγωγής το δεύτερο τρίμηνο του 2016 προήλθε αποκλειστικά από την αύξηση του αριθμού των σφαγίων, και όχι από την αύξηση του βάρους σφαγίου, αν και βεβαίως παρατηρούνται και μικρές αποκλίσεις από τον κανόνα αυτό μεταξύ των κρατών μελών. Για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, η παραγωγή της Ε.Ε. αναμένεται να επιβραδυνθεί, με κύρια αιτία τη συνεχιζόμενη μείωση στον αριθμό των χοιρομητέρων και την έλλειψη διαθεσιμότητας χοιριδίων. Ως αποτέλεσμα, η παραγωγή χοίρειου κρέατος στην Ε.Ε. το 2016 αναμένεται να αυξηθεί ελαφρώς σε περίπου 23,6 εκατ. τόνους (+1%), χάρη στη θετική ανατροφοδότηση από τις εξαγωγικές αγορές και στην ισχυρή ανάκαμψη των τιμών.

Το 2016 οι εξαγωγές αναμένεται να φτάσουν σε επίπεδο ρεκόρ (+24%) χάρη στην Κίνα (η χώρα αυτή το πρώτο εξάμηνο του 2016 εισήγαγε συνολικά τόσο χοιρινό κρέας όσο είχε εισαγάγει ολόκληρο το 2015). Σημαντική αύξηση παρουσίασν και οι εξαγωγές προς Ιαπωνία, Ταϊβάν, Ουκρανία και ΗΠΑ.

Οι τιμές στο ευρωπαϊκό χοιρινό το 2016 φάνηκε να ακολουθούν ξανά την εποχιακή τους καλοκαιρινή αύξηση, ενώ άρχισαν να ανεβαίνουν σταθερά από τα τέλη Απριλίου για να φτάσουν στις αρχές Ιουλίου τα 160 ευρώ/100 κιλά και να σταθεροποιηθούν τελικά στα 165 ευρώ/100 κιλά. Στα χοιρίδια, η μέτση τιμή τον Αύγουστο ήταν στα 43 ευρώ/κεφάλι, 30% υψηλότερη από τον περσινό αντίστοιχο μήνα.

Η κατά κεφαλή κατανάλωση έφτασε το 2015 στα 32,4 κιλά (βάρος στη λιανική) όμως λόγω των σημαντικών προοπτικών που παρουσιάζουν οι ευρωπαϊκές εξαγωγές προς την Κίνα, ενδεχομένως φέτος να παρουσιαστεί προσωρινή έλλειψη στην ευρωπαϊκή αγορά και συνεπώς η κατά κεφαλή κατανάλωση αναμένεται να μειωθεί στα 32 κιλά, και να σταθεροποιηθεί σε αυτό το επίπεδο το 2017.

Κρέας πουλερικών

Παρά τις χαμηλές τιμές, η παραγωγή κρέατος πουλερικών αυξήθηκε κατά 6% το πρώτο εξάμηνο του 2016. Εκτός από τη Γαλλία, όλοι οι άλλοι βασικοί παραγωγοί κατέγραψαν αύξηση: η Πολωνία 15%, η Ισπανία 8%, η Ιταλία 6%, οι Κάτω Χώρες 5% και το Ην. Βασίλειο 4%. Συνολικά, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η παραγωγή κρέατος πουλερικών αναμένεται το 2016 να καταγραφεί αυξημένη κατά 4% (θα επιβραδυνθεί δηλαδή το δεύτερο εξάμηνο). Καθώς η κατανάλωση στην Ε.Ε. έχει φτάσει σε υψηλό επίπεδο και ο ανταγωνισμός από τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ περιορίζει την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών εξαγωγών, οι τιμές ενδεχομένως θα συνεχίσουν να δέχονται πτωτική πίεση.

Τους πρώτους επτά μήνες του 2016 οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 8% σε ετήσια βάση, ενώ βασικοί προορισμοί αναδείχτηκαν η Ν. Αφρική, οι Φιλιππίνες, το Χονγκ Κονγκ και η Ουκρανία. Την ίδια στιγμή οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 6% το πρώτο εξάμηνο του 2016, κυρίως εξαιτίας μιας αύξησης των εισαγωγών από Βραζιλία και Χιλή.

Η κατά κεφαλή κατανάλωση εκτιμάται πάντως ότι θα αυξηθεί κατά 3,1% το 2016, και με κάπως μικρότερο ρυθμό το 2017.

Πρόβειο

Η ακαθάριστη ευρωπαϊκή παραγωγή αιγοπρόβειου κρέατος αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,4% το 2016, κυρίως εξαιτίας της αύξησης στη ζήτηση ζώντων ζώων. Στο πρώτο εξάμηνο η καθαρή παραγωγή αυξήθηκε 1,6%, με σημαντικό μερίδιο σε αυτή την αύξηση να έχουν οι Ισπανία, Γαλλία, Ιρλανδία και Ρουμανία.

Οι εισαγωγές πρόβειου κρέατος αυξήθηκαν το 2016 κατά περίπου 8% σε ετήσια βάση και η Νέα Ζηλανδία «ευθύνεται» για το 90% αυτών των εισαγωγών διευρύνοντας κατά 10% τις εξαγωγές της στην Ε.Ε. Ο δεύτερος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Ε.Ε. σε πρόβειο κρέας, η Αυστραλία, παρουσίασε απώλειες 20% στις εξαγωγές της προς την Ε.Ε. Οι ευρωπαϊκές εξαγωγές έπεσαν κατά 12% και δεν αναμένεται να ανακάμψουν μέχρι το τέλος του έτους.

Οι εξαγωγές ζώντων ζώων αντιθέτως, τα πάνε πολύ καλά, αυξανόμενες κατά 42% στο πρώτο εξάμηνο του 2016, ενώ σημαντικοί προορισμοί αναδεικνύονται η Λιβύη και η Ιορδανία. Συνολικά, οι εξαγωγές ζώντων προβάτων αναμένεται να κλείσουν το έτος με 35%, πετυχαίνοντας μια επίδοση ρεκόρ.

Στο μέτωπο των τιμών, ενώ τα σφάγια από βαριά αρνιά κινούνταν αρχικά ανάμεσα στα επίπεδα του 2014 και του 2015, άρχισαν από τον Απρίλιο να πέφτουν κάτω και από τη μέση τιμή της περιόδου 2011-2015 και αυτό κράτησε μέχρι τον Ιούλιο, οπότε και ξαναέφτασαν στο μέσο επίπεδο των προηγούμενων ετών. Παρόμοια η κίνηση και για τα ελαφριά αρνιά, που από το Μάρτιο άρχισε η τιμή τους να πέφτει στο επίπεδο των 540ευρώ/100 κιλά. Από τον Μάιο παρατηρήθηκε και πάλι η ανοδική εποχιακή τάση, αλλά στο επίπεδο των 20 ευρώ χαμηλότερα από τη μέση τιμή των τελευταίων πέντε ετών.

Η κατανάλωση πρόβειου κρέατος στην Ε.Ε. είναι μόνο το 2,5% της συνολικής κατανάλωσης κρέατος ήτοι στο 1,9 κιλά κατά κεφαλή. Αναμένεται να αυξηθεί ελαφρώς το 2016 και να σταθεροποιηθεί το 2017.

meat-market-balance-sheet

10 October 2016
Banner
Banner