ΕΔΟΚ: Ισχυρή η ελληνογαλλική συνεργασία και στον τομέα κρέατος

12 November 2021

ΕΔΟΚ: Ισχυρή η ελληνογαλλική συνεργασία και στον τομέα κρέατος

Οι σχέσεις Ελλάδας και Γαλλίας στον τομέα του κρέατος και οι προοπτικές διεύρυνσης και ενίσχυσης των διακρατικών συνεργασιών, συζητήθηκαν σε συνάντηση που είχε η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος με τον Σύμβουλο για Αγροτικές Υποθέσεις της Γαλλικής Πρεσβείας, κ. Jean-Pascal Fayolle.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου στα γραφεία της ΕΔΟΚ, στο πλαίσιο επισκέψεων και επαφών της αντιπροσωπείας της Γαλλικής Πρεσβείας με θεσμικούς φορείς στην Ελλάδα. Συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ Λευτέρης Γίτσας, η διευθύντρια επικοινωνίας και μάρκετινγκ της ΕΔΟΚ Βίκυ Κωστοπούλου, η κα Ευσταθία Αντιόχου, υπεύθυνη μελετών της Οικονομικής Υπηρεσίας της Γαλλίας στην Ελλάδα, καθώς και στελέχη της ΕΔΟΚ.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΔΟΚ:

Ενώ οι δύο χώρες έχουν εν γένει διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο στον τομέα του κρέατος, διαπιστώνονται σαφείς ομοιότητες ανάμεσα στη μεσογειακή πλευρά της Γαλλίας και της Ελλάδας.

Η Ελλάδα είναι μία από τις κύριες αγορές των γαλλικών εξαγωγών βόειου κρέατος και ζώντων ζωών και ο κ. Γίτσας επεσήμανε τη στήριξη των Ελλήνων επαγγελματιών στο ποιοτικής υπεροχής γαλλικό βόειο κρέας, αναγνωρίζοντας τους σταθερούς εμπορικούς δεσμούς των δύο χωρών.

Συμφωνήθηκε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός συνεργασίας μεταξύ των κτηνιατρικών υπηρεσιών των δύο ΥΠΑΑΤ και με τη συμμετοχή των αντίστοιχων Διεπαγγελματικών, ΕΔΟΚ και INTERBEV. Στόχος είναι να αντιμετωπίζονται άμεσα τα όποια υγειονομικά και διοικητικά προσκόμματα και να διευκολύνονται οι εμπορικές συνεργασίες, όπως ακριβώς έγινε με την Ιταλία. Να σημειωθεί πως τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί κάμψη στα εισαγόμενα ζώντα μοσχάρια προς πάχυνση στην Ελλάδα από τη Γαλλία.

Η κ. Κωστοπούλου μάλιστα έφερε στο προσκήνιο τον σχεδιασμό να γίνει η Ελλάδα ενδιάμεσος σταθμός μετεπιβίβασης και πάχυνσης μοσχαριών σε γαλλικές αποστολές προς τη Μέση Ανατολή.

Η ανάπτυξη ενός αειφόρου και ωφέλιμου μοντέλου παραγωγής κρέατος για την ελληνική κτηνοτροφία αποτελεί σήμερα το μεγάλο στοίχημα της ΕΔΟΚ. Ειδικότερα στην αιγοπροβατοτροφία, η Γαλλία μπορεί να συνδράμει σημαντικά σε αυτήν την προσπάθεια μεταδίδοντας τεχνογνωσία στην κατεύθυνση της βελτίωσης και ανάπτυξης του ζωικού κεφαλαίου της χώρας, σε ένα πλαίσιο βιώσιμης ανάπτυξης. 

Δεδομένου ότι η Ελλάδα διαθέτει μοναδικής ποιότητας και εξαιρετικών δυνατοτήτων υλικό για την παραγωγή και τη μεταποίηση κρέατος αιγών και προβάτων, μαύρου χοίρου, νεροβούβαλων αλλά και ιδιαίτερων αυτόχθονων φυλών, είναι εξίσου σημαντικό κατά τον κ. Fayolle, η ΕΔΟΚ να δημιουργήσει  πρότυπα παραγωγής, έχοντας ως οδηγό την εμπειρία της Γαλλίας.  

Η κ. Κωστοπούλου αναφερόμενη στους μακροχρόνιους δεσμούς εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ της ΕΔΟΚ και της ομόλογής της γαλλικής διεπαγγελματικής INTERBEV, επεσήμανε ότι ήδη εφαρμόζονται κοινά προγράμματα ανταλλαγής επαγγελματικής γνώσης στο πλαίσιο του Erasmus+  και στελέχη συνεταιρισμών θα επισκεφθούν γαλλικές συνεταιριστικές κτηνοτροφικές μονάδες στη Βουργουνδία την επόμενη άνοιξη. Σε στάδιο σχεδιασμού βρίσκεται και η διακρατική εφαρμογή κοινών ερευνητικών προγραμμάτων, ΗΟRIZON, με τη σύμπραξη εξειδικευμένων ερευνητικών κέντρων και διεπαγγελματικών οργανώσεων των δύο χωρών.

Την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός ισχυρού ευρωμεσογειακού λόμπι για τον τομέα του κρέατος τόνισε ο κ. Γίτσας, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του  παραγωγικού μοντέλου των χωρών μας.

Ο κ. Fayolle συμφώνησε και συμπλήρωσε ότι οι νότιες περιοχές της Ευρώπης,   είναι πρώτες εκτεθειμένες στην κλιματική αλλαγή και στάθηκε στην ανάγκη συνεργασίας, για την εξεύρεση και υποστήριξη από κοινού βιώσιμων λύσεων.

Για την ελληνική θέση ως προς την επισήμανση ευζωίας των ζώων στα προϊόντα κρέατος έδειξε ενδιαφέρον ο κ. Fayolle, αναγνωρίζοντας πως η Ελλάδα εφαρμόζει εξ ορισμού και παραδοσιακά την καλή διαβίωση και των σεβασμό των ζώων στις μικρές και μεσαίες κτηνοτροφικές μονάδες της. Εφόσον μάλιστα  διαθέτει πολύ μικρή εντατικοποιημένη βιομηχανική παραγωγή κρέατος, απαντώντας στις νέες αυτές απαιτήσεις του καταναλωτικού κοινού, αυτό αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την ελληνική παραγωγή.

Τέλος, έγινε συζήτηση για τον σημαίνοντα ρόλο της συνεταιριστικής οργάνωσης στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και το παράδειγμα της Γαλλίας σχεδιάζει να παρουσιάσει το γαλλικό ΥΠΑΑΤ σε συμπόσιο στο πλαίσιο της έκθεσης «Agrotica» στην Θεσσαλονίκη, τον Ιανουάριο του 2022, όπως ανακοίνωσε ο κ. Fayolle.

12 November 2021
Banner