Δραματικές οι συνέπειες του κορωνοϊού και για την ελληνική βιομηχανία επεξεργασίας κρέατος
Related Articles
Έως και 70% έχει μειωθεί εν μέσω πανδημίας ο τζίρος των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο παρασκευής παρασκευασμάτων κρέατος και προϊόντων με βάση το κρέας.
Συγκεκριμένα, στελέχη του ΣΕΒΕΚ περιγράφουν με δραματικούς τόνους την κατάσταση στην οποία περιέρχεται ο κλάδος, καθώς η λήψη των μέτρων πρόληψης και προστασίας από τη διάδοση του νέου κορωνοϊού και κυρίως η αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων μαζικής εστίασης, των ξενοδοχείων, τουριστικών καταλυμάτων και συνολικά του τομέα HORECA, έχει επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στην παραγωγή και στον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων επεξεργασίας κρέατος.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι έμποροι στα τουριστικά νησιά επιστρέφουν τόνους προϊόντων στις επιχειρήσεις κρέατος, καθώς εστιατόρια και ξενοδοχεία έχουν κλείσει και μάλιστα με άδηλο το πότε θα ξανανοίξουν. Οι επιχειρήσεις επεξεργασίας κρέατος παράγουν πλέον σύμφωνα με τις παραγγελίες που έχουν, οι οποίες είναι μειωμένες στο 50%, ενώ ακόμη και οι εξαγωγές έχουν διαταραχθεί, αφού σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις εξαιτίας των μέτρων που έχουν ληφθεί διεθνώς, αλλά και επειδή ακόμη και οι πληρωμές φαίνεται να πηγαίνουν όλο και πιο πίσω.
«Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι», λένε οι άνθρωποι του κλάδου «και αυτό θα φανεί με το κλείσιμο του Μαρτίου», οπότε και τα ισοζύγια που θα αποτυπώνουν τη φετινή σε σύγκριση με την περσινή εικόνα του μήνα θα δείξει τη δραματική κατάσταση.
Μετά το κλείσιμο του κλάδου εστίασης, ξενοδοχείων κλπ., εξακολουθούν να έχουν μικρή κίνηση τα ψητοπωλεία με ντελίβερι (γύροι, σουβλάκια), αλλά ακόμη και αυτή έχει υποστεί μεγάλη μείωση, αφού ο εγκλεισμός στο σπίτι και ο φόβος του ιού έχει στρέψει τα νοικοκυριά σε… παλιές συνήθειες, όπως το μαγείρεμα στο σπίτι. Όσες επιχειρήσεις κρέατος τροφοδοτούν σούπερ μάρκετ εννοείται ότι εξακολουθούν να έχουν ροή, όμως κι αυτό δεν έχει δυναμική, καθώς τα ψώνια του νοικοκυριού μειώθηκαν μετά τις μέρες της… μεγάλης επιδρομής στα σούπερ μάρκετ. Ήταν βεβαίως αναμενόμενο, καθώς τέτοιες περιπτώσεις θυμίζουν αυτό που αποκαλούμε «παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος»: τα νοικοκυριά προμηθεύτηκαν πολύ μεγάλες ποσότητες που θα τις καταναλώσουν για μακρύ χρονικό διάστημα.
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ο κλάδος να υλοποιεί σχέδια έκτακτης ανάγκης, «σενάρια επιβίωσης» όπως τα αποκαλούν, προκειμένου να μειωθεί όσο γίνεται ο κίνδυνος για το προσωπικό και για τις επιχειρήσεις, αλλά και ταυτόχρονα να τροφοδοτούν την αγορά.
Ακόμη κι έτσι τα πράγματα έχουν γκριζάρει αρκετά. Η κατάσταση αναγκάζει το σύνολο σχεδόν των επιχειρήσεων του κλάδου στην εκ περιτροπής εργασία του απασχολούμενου προσωπικού, αλλά όλοι φοβούνται ότι θα ακολουθήσει σε μεγάλο ποσοστό και η μείωση του αριθμού εργαζομένων.
Είναι ανάγκη, το συντομότερο δυνατόν, η Πολιτεία να σκύψει στα θέματα αυτά, λένε πηγές του ΣΕΒΕΚ, εξηγώντας ότι θα πρέπει άμεσα να ενταχθούν στους ΚΑΔ των πληττόμενων επιχειρήσεων και οι επιχειρήσεις που παράγουν παρασκευάσματα κρέατος και προϊόντα με βάση το κρέας, προκειμένου να τύχουν των μέτρων στήριξης που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Οι κύριοι ΚΑΔ του κλάδου είναι:
10.11 > Επεξεργασία & συντήρηση κρέατος
10.13 > Παραγωγή προϊόντων κρέατος & κρέατος πουλερικών
15.13.00.00 > Παραγωγή προϊόντων από κρέας ζώων & πουλερικών
46.32.00.00 > Χονδρικό εμπόριο κρέατος & προϊόντων κρέατος
52.10 > Αποθήκευση τροφίμων
Είναι προφανές ότι η πανδημία έχει αναστατώσει την οικονομία και την αγορά στο σύνολό τους. Είναι επίσης προφανές ότι η επόμενη μέρα, όταν αυτή έρθει, δεν θα πρέπει να βρει ερείπια. Για να αποφευχθεί αυτό, τώρα είναι η ώρα όχι μόνο για να «μένουμε σπίτι» αλλά και για να ληφθούν πρωτοβουλίες και μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που εμφανώς υπολειτουργούν και πλήττονται από τις συνέπειες της εξάπλωσης της πανδημίας.