Διαβούλευση στρατηγικής για Ελληνικό Χοιρινό Γύρο ΠΓΕ οργανώνει η ΕΔΟΚ

29 January 2019

Διαβούλευση στρατηγικής για Ελληνικό Χοιρινό Γύρο ΠΓΕ οργανώνει η ΕΔΟΚ

Παράλληλη εκδήλωση στο πλαίσιο της ZOOTECHNIA 2019 πραγματοποιεί η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος – ΕΔΟΚ, την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019. Η εκδήλωση αφορά την πρόθεση και προσπάθεια της ΕΔΟΚ να αναγνωριστεί ο Ελληνικός Χοιρινός Γύρος / Greek Pork Gyros ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) και στοχεύει στην ενεργό συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων προκειμένου να διαμορφωθεί ο σχετικός φάκελος που θα υποβληθεί.

Η ΕΔΟΚ προχωρά σε αυτή τη διαβούλευση και αυτή την κίνηση για τον Γύρο, καθώς, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «έχει καταστατική υποχρέωση να υποστηρίξει τα συμφέροντα των Ελλήνων χοιροτρόφων και των  μεταποιητών, εμπόρων και όσων συνδέονται  επαγγελματικά με την κατανάλωση χοιρινού κρέατος, κατοχυρώνοντας τη φήμη, τον τόπο και τον δεσμό του τελικού προϊόντος – Χοιρινός Γύρος - με τα ιδιαίτερα  ιστορικά, γεωγραφικά, τεχνικά και ανθρώπινα χαρακτηριστικά της Ελλάδας».

Επιλεγμένοι ομιλητές, στελέχη της ΕΔΟΚ, αναγνωρισμένοι επιστήμονες και επαγγελματίες, στον τομέα του κρέατος και στον ευρύτερο χώρο των αγροτικών προϊόντων, θα παρουσιάσουν στην εκδήλωση τις προϋποθέσεις, την πορεία και το χρονοδιάγραμμα του φακέλου και θα τον τεκμηριώσουν μαζί με τους παρευρισκόμενους, απαντώντας σε ερωτήσεις και συν-διαμορφώνοντας την στρατηγική αυτής της κίνησης.

«Η ΕΔΟΚ, αναγνωρισμένη από το ΥΠΑΑΤ, είναι η μόνη “υποστηρικτική” οργάνωση η οποία σύμφωνα με το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο, μπορεί και πρέπει να τεκμηριώσει, να συγγράψει και να υποβάλει στο ΥΠΑΑΤ τον απαραίτητο φάκελο, που μετά την υποβολή του στις Βρυξέλλες θα υποστηρίξει την καθιέρωση του Γύρου σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσα από την απόκτηση του Ευρωπαϊκού ονόματος ποιότητας ΠΓΕ» αναφέρει η Διεπαγγελματική Κρέατος προσκαλώντας στην εκδήλωση, και καταλήγοντας: «Σας περιμένουμε λοιπόν για τη δημιουργία της υπεραξίας που μας αξίζει».

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στις 15:30-17:30, στην Αίθουσα C του Κτηρίου 8 στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης (HELEXPO) και το πρόγραμμα είναι το ακόλουθο:

15.30-15.45: Υποδοχή – Χαιρετισμοί
15.45-16.00: Εισαγωγή – Οι θέσεις της ΕΔΟΚ
Γίτσας Ελευθέριος – Πρόεδρος, Διδάγγελος Γεώργιος – Γεν. Γραμματέας, Γεωργούδης Ανδρέας - Γεν. Διευθυντής ΕΔΟΚ
16.00-16.15:  Ο χοιρινός γύρος στην παγκόσμια αγορά
Κασαλιάς Νίκος, Κτηνίατρος – Μικροβιολόγος Τροφίμων
16.15-16.30: Ελληνική Χοιροτροφία: Προκλήσεις, Προτάσεις & Προοπτικές
Βατζιάς Γεώργιος,  Διευθυντής Τομέα Ζωικής Παραγωγής – Τμήμα Γεωπονίας ΑΠΘ
16.30-16.45: Ανιχνεύοντας την ιστορία και την προέλευση του γύρου
Σπύρος Τσιάπος, Γεωπόνος επιστήμονας τροφίμων, M.Sc. – Συγγραφέας
16.45-17.00: Προϋποθέσεις και διαδικασία αναγνώρισης του Χοιρινού Γύρου ως Ελληνικού προϊόντος ΓΕ
Δρύς Στέλιος,  Διευθύνων Σύμβουλος  foodstandard A.E.
17.00-17.30: Συζήτηση – Συμπεράσματα

29 January 2019
Banner
Banner