Δι’ επιστολής απάντηση Αραχωβίτη στον παραιτηθέντα Τσιάλτα (upd)

20 November 2018

Δι’ επιστολής απάντηση Αραχωβίτη στον παραιτηθέντα Τσιάλτα (upd)

Με επιστολή έρχεται από τον υπουργό ΥΠΑΑΤ η απάντησή του σε όσα σοβαρά καταγγέλλει παραιτούμενος από την προεδρία του ΕΦΕΤ, ο Γιάννης Τσιάλτας. Πρόκειται για επιστολή που διαμοίρασε σήμερα το γραφείο Τύπου του ΥΠΑΑΤ, στην οποία ίσως να μην ήθελε η ηγεσία του Υπουργείου να της δώσει επίσημο χαρακτήρα, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι δεν έχει ούτε καν αριθμό πρωτοκόλλου, και συνεπώς δεν αποτελεί έγγραφο του Υπουργείου. Το πιο σημαντικό είναι ότι στην απάντησή του ο κ. Αραχωβίτης ξεκαθαρίζει ότι επίκεινται προσλήψεις επιστημονικού προσωπικού στο Υπουργείο, ότι ο ίδιος έχει πλήρη επίγνωση του σημαντικού ρόλου που έχει ο ΕΦΕΤ, όμως κάνει επίσης λόγο για «αλλαγή στάσης» και «εύκολη μετάθεση ευθυνών» από την πλευρά του παραιτηθέντος, όπως και για παραίτηση που μένει ανοιχτή σε πολλαπλές ερμηνείες.

Ακολουθεί η επιστολή του Στ. Αραχωβίτη.

Αξιότιμε κύριε Τσιάλτα,

Έλαβα –ακριβώς όπως σου είχα ζητήσει στη συνάντησή μας στις 8 Νοεμβρίου παρουσία του αντιπροέδρου κ. Μανέτα– την παραίτησή σου και εγγράφως. Αυτό ήρθε σε συνέχεια της από 19 Οκτωβρίου προφορικής σου δήλωσης πρόθεσης παραίτησης.

Θέλω να σε ευχαριστήσω για το υψηλό επίπεδο λειτουργίας του Φορέα, στο οποίο, μαζί με το υπόλοιπο Διοικητικό Συμβούλιο και τους εργαζόμενους, έχεις συμβάλει. Στο πλαίσιο μιας παρατεταμένης μνημονιακής περιόδου, από την οποία μόλις τώρα εξέρχεται η χώρα, πράγματι η κατάσταση λειτουργίας του οργανισμού κρίνεται απόλυτα επιτυχής. Μετά την περίοδο αυτή άλλωστε δόθηκε η ευκαιρία, και έχει ήδη συμφωνηθεί να προχωρήσουμε σε προσλήψεις επιστημονικού προσωπικού στο Υπουργείο μετά από πολλά χρόνια.

Ο ΕΦΕΤ είναι ένας φορέας ο οποίος συστάθηκε και λειτουργεί ώστε να εγγυάται το υψηλό επίπεδο Ασφάλειας και Ποιότητας των τροφίμων, που ήδη απολαμβάνει ο Έλληνας καταναλωτής και έχω, όπως έγινε σε εσένα πρώτα από όλους γνωστό, πλήρη επίγνωση αυτού του σημαντικού ρόλου. Τον ρόλο δε αυτόν είμαι αποφασισμένος και διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσει να ασκεί με μεγαλύτερη ένταση, συνεχή υποστήριξη και διαρκή συνεργασία. Αυτό ήταν άλλωστε ένα σημείο που συζητήσαμε εκτενώς στη συνάντησή μας στις 8/11 και, φάνηκε ότι, έγινε απόλυτα σαφές.

Αυτό όμως δεν αποτυπώνεται στο, άκρως επικοινωνιακό και μακροσκελές, κείμενο παραίτησής σου που διάβασα σε όλα τα ΜΜΕ, ταυτόχρονα με την κατάθεσή του σε μένα. Αντίθετα υπάρχει μεγάλη σπουδή να ερμηνευτούν αλλά και –με την δημοσιοποίηση από μέρους σου νομοτελειακά να παρερμηνευθούν– οι προθέσεις μου για τον φορέα μόλις ένα και μισό μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου.

Αυτό μου μοιάζει με εύκολη μετάθεση ευθυνών και σε κάθε περίπτωση κινείται σίγουρα σε διαφορετικό πνεύμα από αυτό που επικράτησε στη συνάντησή μας στις 8/11. Δεν μπορώ να μην προσπαθήσω κι εγώ να ερμηνεύσω την αλλαγή της στάσης σου, η οποία ήδη ερμηνεύεται από τα ΜΜΕ παντοιοτρόπως. Αν και δεν επιθυμώ να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες που μόνο ζημιά μπορούν να κάνουν στον Φορέα και το πολύτιμο για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τους Έλληνες πολίτες έργο του, το όραμά μου θα διατυπωθεί σαφώς και διεξοδικά κατά τη θεσμική διαδικασία που η αντικατάστασή σου επιβάλλει.

Μετά τιμής,

Σταύρος Αραχωβίτης

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

[Νεότερη ενημέρωση]

Την αντίδραση του Γραφείου Τύπου του ΥΠΑΑΤ προκάλεσε η ανωτέρω ανάρτηση του meatnews.gr. Αιτία, η αποστροφή μας ότι η απαντητική επιστολή του Στ. Αραχωβίτη "δεν αποτελεί έγγραφο του Υπουργείου". Είναι κανονικό επίσημο έγγραφο μάς λένε, και δεν χρειάζεται αριθμό πρωτοκόλλου, γιατί έχει ψηφιακή υπογραφή του υπουργού. Δημοσιεύουμε ευχαρίστως την επισήμανση, ωστόσο πρέπει να πούμε ότι και άλλες φορές έχουν αποσταλεί από το Υπουργείο έγγραφα, ψηφιακά υπογεγραμμένα, που και ημερομηνία έχουν, και αριθμό πρωτοκόλλου. Κανονικά πράγματα δηλαδή...

20 November 2018
Banner
Banner