Το συνταξιοδοτικό των αγροτών φέρνει στη Βουλή ο Αραχωβίτης – «Πολίτες β’ κατηγορίας»

18 February 2022

Το συνταξιοδοτικό των αγροτών φέρνει στη Βουλή ο Αραχωβίτης – «Πολίτες β’ κατηγορίας»

«Η Κυβέρνηση κατάφερε να δημιουργήσει δύο κατηγορίες ασφαλισμένων, τους αγρότες και όλους τους υπόλοιπους» αναφέρει σε δήλωσή του ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης. Με αφορμή την Ερώτηση με θέμα «Άρση ανισοτήτων ως προς το εισφοροδοτικό σύστημα των αγροτών» που κατέθεσαν βουλευτές του κόμματος προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ο κ. Αραχωβίτης αναδεικνύει το γεγονός ότι οι αγρότες «ενώ πληρώνουν ίδιες εισφορές κάθε μήνα, ανάλογα την ασφαλιστική κατηγορία που έχουν επιλέξει, τελικά η παροχή σύνταξης από την πολιτεία είναι μικρότερη από όλους τους υπολοίπους!»

Η κυβέρνηση «κατάφερε ακόμη να παραβιάσει την αρχή της ανταποδοτικότητας, που είναι και η «λυδία λίθος» του ασφαλιστικού συστήματος, ξεπερνώντας με αυτό τον τρόπο κάθε θεμιτό όριο» σημειώνει ο π. υπουργός ΑΑ&Τ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται και στην ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ν. 4387/2016 (γνωστός και ως «νόμος Κατρούγκαλου») και συγκεκριμένα το άρθρο 99 προέβλεπε μεταβατική περίοδο για την πλήρη απόδοση εθνικής σύνταξης ΕΦΚΑ, με αντίστοιχη πρόβλεψη μεταβατικής περιόδου και για τις εισφορές των αγροτών.

Ωστόσο «Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη φρόντισε να εξαφανίσει τη μεταβατική περίοδο σχετικά με τις ασφαλιστικές εισφορές μέσα από το νέο πλαίσιο ασφαλιστικών εισφορών (Ν.4670/2020) δημιουργώντας ασφαλιστικές κατηγορίες. Δεν φρόντισε όμως να απαλείψει ανάλογα και την μεταβατική περίοδο στην απόδοση της εθνικής σύνταξης στο σύνολο της συνταξιοδοτικής παροχής. Έτσι, οι αγρότες πληρώνουν πλέον με τον ίδιο τρόπο, διαλέγουν δε «ελεύθερα» την ασφαλιστική κλάση και τις εισφορές τους, όμως οι συντάξεις τους τελικά κυμαίνονται μεταξύ των 380 και των 550 ευρώ, με εξαίρεση ελάχιστες περιπτώσεις που έχουν ακριβοπληρώσει κρατήσεις και εισφορές και καταφέρνουν να εξασφαλίζουν σήμερα συντάξεις έως 750 με 800 ευρώ!»

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. «φρόντισε ν' αντιμετωπίσει και στο ασφαλιστικό, τους αγρότες της χώρας, σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας αδιαφορώντας πλήρως για τις δύσκολες και σκληρές συνθήκες εργασίας τους στο χωράφι» σημειώνει επ’ αυτού ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ. Για τον λόγο αυτό κατέθεσεκαι με τις υπογραφές 40 ακόμη βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ Ερώτηση, θέτοντας στον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων τα παρακάτω ερωτήματα:

  • Τι σκοπεύει να κάνει για να άρει τις ανισότητες που αντιμετωπίζει το σύνολο του αγροτικού κόσμου της χώρας και να επανέλθει η ισότητα μεταξύ των ασφαλισμένων;
  • Πώς εξηγεί την επιλογή της ΝΔ να αλλάξει το εισφοροδοτικό σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να αλλάξει ταυτόχρονα και το συνταξιοδοτικό σύστημα;
  • Σκοπεύει να τροποποιήσει την άδικη αυτή πρόβλεψη του ν. 4670/2020 για τους συνταξιούχους αγρότες που έλαβαν σύνταξη μετά την ψήφιση του νόμου;
18 February 2022
Banner