Copa-Cogeca: «Απαράδεκτη» η συμφωνία ΕΕ-Mercosur

13 April 2016

Copa-Cogeca: «Απαράδεκτη» η συμφωνία ΕΕ-Mercosur

Οι γεωργικές οργανώσεις Copa-Cogeca κάλεσαν για άλλη μια φορά τους υπουργούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιταχθούν στο ενδεχόμενο συμφωνίας μείωσης των δασμών με τις χώρες Mercosur, αφού κάτι τέτοιο θα έχει «καταστροφικές συνέπειες» για το ευρωπαϊκό βόειο κρέας. Οι εκπρόσωποι των Ευρωπαίων παραγωγών έχουν εξαρχής δηλώσει ότι είναι αντίθετοι σε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις χώρες αυτές, εφόσον και αυτές είναι απρόθυμες να ανοίξουν την αγορά τους σε προϊόντα της Ευρώπης.

Οι χώρες της Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη, Ουρουγουάη και Βενεζουέλα) είναι ήδη ένα σημαντικός εξαγωγέας γεωργικών προϊόντων στην Ε.Ε. κατέχοντας ποσοστό 86% των ευρωπαϊκών εισαγωγών  βόειου κρέατος και το 70% των εισαγωγών κρέατος πουλερικών. Ο γενικός γραμματέας της Copa-Cogeca, Pekka Pesonen, μιλώντας πρόσφατα για το θέμα είπε ότι «δεν χρειάζονται επιπλέον ποσοστώσεις, άνευ δασμών, για να αναπτυχθεί το εμπόριό τους με την Ε.Ε., ιδίως εφόσον λίγο από το βόειο κρέας μας την αύξηση των συναλλαγών τους με την ΕΕ, ιδίως δεδομένου ότι λίγο από το βόειο κρέας μας επιτρέπεται να μπει στις χώρες τους. Επιπλέον, οι εισαγωγές αυτές δεν ανταποκρίνονται στα υψηλά περιβαλλοντικά πρότυπα ποιότητας της Ε.Ε. και εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τις πτυχές ασφάλειας της παραγωγής κρέατος στις χώρες αυτές, όπως η ιχνηλασιμότητα».

Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα ο γεωργικός τομέας της Ευρώπης θα αντιμετωπίσει απώλειες άνω των 7 δισ. ευρώ, αν προχωρήσει η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Mercosur.

Από τη δική τους σκοπιά οι διεθνείς εμπορικές επιχειρήσεις επιζητούν την πλήρη άρση κάθε εμποδίου στις εμπορικές συναλλαγές. Η διεθνής οργάνωση International Meat Trade Association (IMTA) θεωρεί μυωπική αντιμετώπιση την αντίθεση στη συμφωνία με τη Λατινική Αμερική, αφού κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα μοιάζει η διεθνής αγορά κρέατος σε δέκα χρόνια. Και φέρνουν ως παράδειγμα την Βραζιλία με τον τεράστιο πληθυσμό της, όπου μια μικρή αύξηση της κατά κεφαλήν κατανάλωσης κρέατος μπορεί να αλλάξει την παγκόσμια αγορά.

13 April 2016
Banner
Banner