Οι Βρετανοί παραγωγοί στέλνουν σφάγια στην Ε.Ε. για επεξεργασία λόγω έλλειψης εργατών

08 November 2021

Οι Βρετανοί παραγωγοί στέλνουν σφάγια στην Ε.Ε. για επεξεργασία λόγω έλλειψης εργατών

Καινοφανείς πρακτικές λαμβανουν χώρα στη Βρετανία, σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα, στο φόντο της έλλειψης ειδικευμένου προσωπικού για τη βιομηχανία κρέατος. Το πρόβλημα, που προέκυψε μετά το Brexit και το νέο καθεστώς για τους μετανάστες εργάτες, και μετά την έλλειψη εργατικών χεριών στη βιομηχανία, έχει αποτελέσει το επίκεντρο σκληρής κριτικής που δέχεται η κυβέρνηση Τζόνσον εδώ και πολλές εβδομάδες.

Όπως αναφέρει το euromeatnews, η έλλειψη εργατικού δυναμικού οδήγησε τους παραγωγούς κρέατος να στέλνουν σφάγια βοοειδών στην Ιρλανδία για πρώτη μεταποίηση, τα οποία έπειτα στέλνονται ξανά πίσω στο Ην. Βασίλειο, σύμφωνα με όσα υπογραμμίζουν σε μέσα ενημέρωσης τα στελέχη της Βρετανικής Ένωσης Εταιρειών Επεξεργασίας Κρέατος (BMPA). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πρόσθετες χρεώσεις και τελωνειακά έγγραφα κόστους 1.500 λιρών για κάθε φορτηγό.

Αντιστοίχως, οι παραγωγοί χοιρινού κρέατος αναμένεται σύντομα να αρχίσουν να κάνουν το ίδιο, αποστέλλοντας χοιρινά στην Ολλανδία. Ο εθνικός φορέας των χοιροτρόφων, ΝΡΑ υπογραμμίζει ότι 10.000 ζώα έχουν θανατωθεί μέχρι στιγμής εντός των εκμεταλλεύσεων, λόγω ελλείψεων προσωπικού στα σφαγεία και στα εργοστάσια επεξεργασίας κρέατος. Ο αριθμός του προσωπικού στον κλάδο έχει μειωθεί κατά περίπου 15%.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του Nick Allen, διευθύνοντος συμβούλου της BMPA, στους Financial Times, ότι οι χοιροτρόφοι «αυτή τη στιγμή απλώς κρατούν το κεφάλι τους έξω από το νερό».

Άλλα στελέχη της Ένωσης υπογραμμίζουν επίσης ότι οι κανόνες για τη μετανάστευση πρέπει να χαλαρώσουν, ώστε να έρθει στη Βρετανία έμπειρο προσωπικό και πολύ σύντομα να δοθεί μια λύση στο πρόβλημα. Μεσοπρόθεσμα, λένε, η βιομηχανία θα πρέπει πράγματι να προσελκύσει και να εκπαιδεύσει νέους στο επάγγελμα. «Ωστόσο, αυτό δεν είναι μια άμεση λύση, καθώς θα χρειαστούν 18 μήνες ή περισσότερο για να εκπαιδεύσουμε αυτούς τους ανθρώπους».

08 November 2021
Banner
Banner