Αραχωβίτης: Εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό πρόβλημα η επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ

09 October 2019

Αραχωβίτης: Εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό πρόβλημα η επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ

Συνέχεια στη διελκυστίνδα κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης γύρω από την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ σε ευρωπαϊκά, συνεπώς και ελληνικά, προϊόντα. Με δήλωσή του ο τ. υπουργός ΥΠΑΑΤ Στ. Αραχωβίτης, αποδίδει στην κυβέρνηση ευθύνη ως μη συντασσόμενη με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση στο θέμα των αντιδράσεων έναντι της επιβολής πρόσθετων αμερικανικών δασμών.

Συνεπώς, σε συνέχεια του σίριαλ που έχει ανοίξει, ο κ. Αραχωβίτης δήλωσε ότι: «Η θέση μας για την αντιμετώπιση της επιβολής δασμών σε Ευρωπαϊκά και δη σε Ελληνικά αγροτικά προϊόντα από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, είναι ότι αυτό αποτελεί πρωτίστως εθνικό αλλά, ταυτόχρονα, και ευρωπαϊκό πρόβλημα. Κατά συνέπεια θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής κοινής εξωτερικής πολιτικής και της αλληλεγγύης. Ο σημερινός Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τις δηλώσεις του φαίνεται να αποκλίνει από αυτή την θέση.

Έτσι, αντί να συνταχθεί με τους ομολόγους του για μια κοινή ευρωπαϊκή θέση απέναντι στην αμερικανική πλευρά, προτίμησε την αυθαίρετη, μονομερή διαπραγμάτευση η οποία τέλειωσε συνοπτικά πριν την έλευση του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στη χώρα μας. Η ελληνική κυβέρνηση της ΝΔ δεν βρήκε να αρθρώσει ούτε μια λέξη για την επιβολή δασμών σε Ελληνικά Προϊόντα, στον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η τακτική αυτή της κυβέρνησης της ΝΔ, να μην επιδιώκει την συνδιαμόρφωση μετώπου στην Ε.Ε., οδηγεί στην απομόνωση. Ταυτόχρονα δε, οι μεγαλοστομίες σταματούν στα δελτία τύπου καθώς δεν έθεσε το θέμα στην αμερικάνικη πλευρά με την ευκαιρία της πρόσφατης επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στη χώρα μας. Το θύμα, βέβαια, παραμένει ο Έλληνας αγρότης και κτηνοτρόφος».

09 October 2019
Banner