Στα μαχαίρια εντός κι εκτός Βουλής, για τους δασμούς των ΗΠΑ

08 October 2019

Στα μαχαίρια εντός κι εκτός Βουλής, για τους δασμούς των ΗΠΑ

Το θέμα των δασμών που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε ευρωπαϊκά προϊόντα, μεταξύ των οποίων και σε ελληνικά, συζητήθηκε στη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Δευτέρας εκπρόσωποι των Ελλήνων κονσερβοποιών με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης Τροφίμων και Ποτών Anuga 2019, στην Κολωνία.

Συνάντηση Βορίδη με εκπροσώπους των Ελλήνων κονσερβοποιών στο πλαίσιο της Anuga 2019

Ο κ. Βορίδης θα θέσει, εκ νέου, το θέμα στον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ και θα ζητήσει να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα προκειμένου να αποφευχθούν οι δασμοί ώστε να ελαττωθεί, στο μέτρο του δυνατού, η ζημία που είναι δυνατόν να υποστούν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό.

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Στο μεταξύ, ερώτηση σχετικά με την επιβολή δασμών εκ μέρους των ΗΠΑ, κατέθεσαν 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τους υπουργούς Εξωτερικών, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης. Στην ερώτηση αναφέρουν ότι:

«Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, ο Πρωθυπουργός ανάμεσα στις επίσημες συναντήσεις που πραγματοποίησε, συναντήθηκε και με τον Υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος με τον οποίο συζήτησε για τις μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα μας και τη στενότερη συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ στον εμπορικό τομέα. Μια συνάντηση η οποία κρίθηκε από τον ίδιο όσο και από τα ΜΜΕ ως εξόχως επιτυχημένη. Ωστόσο ο Πρωθυπουργός απέφυγε να μας μιλήσει για τον εμπορικό πόλεμο που θα ξεκινούσε τις επόμενες ημέρες ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ με τη δεύτερη να επιβάλει δασμούς σε πλειάδα προϊόντων προέλευσης ΕΕ (από τα τυριά μέχρι την airbus).
Ανάμεσα στα προϊόντα που θα επιβληθούν περαιτέρω δασμοί είναι και οι κονσέρβες ροδάκινου. Έτσι, στον υφιστάμενο δασμό του 18%, ο επιπρόσθετος 25% είναι κομβικής σημασίας για τη χώρα μας που θα επιφέρει οικονομικό πλήγμα περίπου 50 εκ. $, ποσό που αναμένεται να χαθεί από τον τομέα. Επιπλέον η κονσέρβα ροδάκινου έχει ιδιαίτερες προδιαγραφές όταν εξαγωγικός προορισμός είναι οι ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να περιορίζεται σημαντικά η αποστολή του σε άλλες αγορές.
Οι αυξημένοι δασμοί έρχονται σε μια κακή συγκυρία για το ροδάκινο γενικά, όπου μετά το ρωσικό εμπάργκο που έπληξε ανεπανόρθωτα το επιτραπέζιο ροδάκινο πρόκειται να πληγεί ανεπανόρθωτα και το συμπύρηνο, τραυματίζοντας ακόμη περισσότερο τις ήδη οικονομικά πληγωμένες τοπικές κοινωνίες, στερώντας συνάλλαγμα της τάξης των 50 εκ. $ .
Επίσης παραμένει στη λίστα επιβολής δασμών και ένα άλλο εμβληματικό ελληνικό προϊόν που είναι το τυρί ΠΟΠ φέτα, το οποίο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εξαγωγικά μας προϊόντα και ίσως το πλέον αναγνωρίσιμο ελληνικό τρόφιμο στον κόσμο.
Είναι ξεκάθαρο ότι ο ελληνικός αγροτικός τομέας δεν μπορεί να απορροφήσει πλέον «οικονομικά» χτυπήματα τα οποία προέρχονται από πολιτικές αποφάσεις της ΕΕ και για τις οποίες δε φέρουν ευθύνη οι Έλληνες αγρότες.
Αναρωτιόμαστε λοιπόν όλοι μας γιατί ο Πρωθυπουργός αλλά και ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων όταν συζητούσαν με τον Υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ για την εξαίρεση δυο άλλων σημαντικών ελληνικών προϊόντων του ελαιόλαδου και της ελιάς, δεν έδειξαν την ίδια ευαισθησία για την κονσέρβα ροδάκινου, καθώς και για άλλα σημαντικά ελληνικά προϊόντα όπως πχ το τυρί ΠΟΠ φέτα»
.

Οι βουλευτές καταλήγουν ερωτώντας τους υπουργούς:

«1. Προτίθεται η Κυβέρνηση να συζητήσει το θέμα με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, με στόχο να εξαιρεθούν από τη λίστα προϊόντων για επιβολή δασμών οι κονσέρβες ροδάκινου, η φέτα, αλλά και άλλα ελληνικά προϊόντα που έχουν εξαγωγικό προορισμό τις ΗΠΑ;
2. Εφόσον δεν προκύψει θετικό αποτέλεσμα από τη συνάντηση με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, προτίθενται να θέσουν το θέμα στα Συμβούλια Υπουργών Γενικών Υποθέσεων, Ανταγωνιστικότητας και Γεωργίας-Αλιείας με στόχο η ΕΕ να ενισχύσει οικονομικά τον ελληνικό αγροτικό τομέα (αγρότες και μεταποιητικές επιχειρήσεις), ο οποίος έχει θιγεί ανεπανόρθωτα τα τελευταία χρόνια από πολιτικές αποφάσεις της ΕΕ;»

Δήλωση Βορίδη

Για το θέμα, είχε από την Παρασκευή 4/10 απαντήσει σε σχετική δήλωση του τ. υπουργού ΥΠΑΑΤ Στ. Αραχωβίτη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Με γραπτή δήλωσή του, ο κ. Βορίδης σημείωνε ότι:

«Αντί να σιωπήσουν, κάνουν και υποδείξεις. Πράγματι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην λογική του να διαπραγματευθούν για εμάς οι Ευρωπαίοι. Υπενθυμίζουμε ότι το ύψος των δασμών που επεβλήθησαν στα προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης φτάνει τα 7,5 δισ. δολάρια.
Και ο ΣΥΡΙΖΑ λέει τώρα ότι θα έπρεπε να περιμένουμε το αποτέλεσμα εκείνης ακριβώς της διαπραγμάτευσης, που πλέον είναι σε όλους γνωστό: 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε δασμούς.

Συνεπώς, σήμερα θα είχαν επιβληθεί δασμοί και στο ελαιόλαδο και στις βρώσιμες ελιές.

Και αντί να χαρούν που καταφέραμε να εξαιρέσουμε ένα τεράστιο κομμάτι των εξαγωγών μας στις ΗΠΑ από την επιβολή δασμών, αντί να αναγνωρίσουν το τεράστιο πλεονέκτημα που δημιουργείται για τα συγκεκριμένα προϊόντα, δήθεν στεναχωριούνται για τα υπόλοιπα.

Αυτοί που δεν είχαν αποτολμήσει να ζητήσουν την εξαίρεση για οποιοδήποτε προϊόν, όταν εμείς είχαμε ζητήσει την εξαίρεση και των ροδάκινων και της κομπόστας και των κερασιών.

Φυσικά και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την προστασία όλων των ελληνικών προϊόντων, ωστόσο υποδείξεις από αυτούς που είχαν εκχωρήσει τη διαπραγματευτική τους ευθύνη, δεν δεχόμαστε».

Αραχωβίτης: Προστατέψτε τους Έλληνες παραγωγούς

Είχε προηγηθεί, λίγη ώρα πριν, η δήλωση του Σταύρου Αραχωβίτη, που ζητούσε από την κυβέρνηση άμεση αντίδραση με προσφυγή στα Ευρωπαϊκά Όργανα. Όπως σημείωσε ο κ. Αραχωβίτης:

«Αντί να επιχαίρει και να αυτοθαυμάζεται η ελληνική κυβέρνηση γιατί δεν επιβλήθηκαν επιπλέον δασμοί σε όλα τα αγροτικά προϊόντα που εξάγονται στις ΗΠΑ και εξαιρέθηκαν το ελαιόλαδο (όπως και το ιταλικό) και οι βρώσιμες ελιές, θα πρέπει να αντιδράσει άμεσα γιατί στον κατάλογο των προϊόντων για τα οποία θα ισχύσουν επιπρόσθετοι δασμοί 25% βρίσκονται βασικά εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα προς την αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Τα ελληνικά τυριά (όπως η ΦΕΤΑ) και τα υποκατάστατά τους, οι κομπόστες ροδάκινων, το γιαούρτι, το βούτυρο, τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και το χοιρινό.

Γίνεται αντιληπτό ότι η ζημιά που πρόκειται να προκληθεί στην Εθνική Οικονομία, την παραγωγή και τους αγρότες και κτηνοτρόφους, από την επιβολή επιπλέον δασμών σε αυτά τα προϊόντα εθνικής σημασίας και εκτιμώμενης εξαγωγικής αξίας περί τα 58 εκατομμύρια $, είναι τεραστίων διαστάσεων. Μια τέτοια εξέλιξη αυτήν την στιγμή θα έχει δραματικά αποτελέσματα τόσο στην κτηνοτροφία όσο και στην παραγωγή ροδάκινου που περνάνε μια δύσκολη οικονομική φάση.

Στην απειλή επιβολής των σχετικών δασμών από τις ΗΠΑ προς την ΕΕ τον Απρίλιο του 2019 η Ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχαν άμεσα αντιδράσει με ευρύτατη σύσκεψη, που εκτός της Πολιτικής ηγεσίας συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες των Υπουργείων Εξωτερικών και Οικονομίας και Ανάπτυξης, καθώς και εκπρόσωποι φορέων σχεδόν όλων των μεταποιητικών κλάδων. Στόχος ήταν ο καθορισμός κοινής γραμμής πλεύσης της ελληνικής πλευράς προς την ευρωπαϊκή πλευρά για το θέμα και οι ενέργειες και η πίεση που θα ασκήσει η χώρα ώστε να διαμορφωθεί κοινή ευρωπαϊκή θέση απέναντι στην αμερικανική πλευρά.

Καλούμε την σημερινή Κυβέρνηση να αντιδράσει άμεσα απέναντι στην επιβολή επιπλέον δασμών.

Να θέσει το ζήτημα στα Ευρωπαϊκά Όργανα και να ζητήσει κοινή γραμμή αντιμετώπισης, καθιστώντας σαφές ότι σε αυτόν τον εμπορικό πόλεμο των εταιριών τα θύματα δεν μπορεί να είναι οι Έλληνες και Ευρωπαίοι αγρότες και οι επιχειρήσεις του αγροτοδιατροφικού τομέα.

Να προστατεύσει τους Έλληνες παραγωγούς αγρότες και κτηνοτρόφους, αναδεικνύοντας σε όλα τα επίπεδα και σε υψηλούς τόνους το θέμα της εξαίρεσης των προϊόντων μας απέναντι στην Αμερικανική πλευρά».

08 October 2019
Banner
Banner