Αραχωβίτης: Επαναφορά των Διεπαγγελματικών σε θολό τοπίο, επιχειρεί η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ

22 August 2019

Αραχωβίτης: Επαναφορά των Διεπαγγελματικών σε θολό τοπίο, επιχειρεί η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ

Σε δήλωση σχετικά με τις προθέσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης να προχωρήσει σε νέα ρύθμιση του τοπίου των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων ακυρώνοντας την Απόφαση της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, προχώρησε ο τ. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Στ. Αραχωβίτης.

Ο κ. Αραχωβίτης σημειώνει ότι το πλαίσιο της λειτουργίας των διεπαγγελματικών οργανώσεων ήταν θολό και απαρχαιωμένο αφού χρονολογούνταν από το 2000, και αυτή η κατάσταση είχε ως αποτέλεσμα «να υπάρχει για χρόνια ένα ασαφές τοπίο και μια διαρκής έντονη αμφισβήτηση της αντιπροσωπευτικότητας για τις διεπαγγελματικές οργανώσεις που είχαν τύχει αναγνώρισης». Συνεπώς, επισημαίνει ο τ. υπουργός, ο ρόλος των Διεπαγγελματικών στην υποστήριξη και προώθηση των σημαντικών κλάδων των γεωργικών μας προϊόντων ήταν ελλειμματικός, αν όχι παντελώς ανεπαρκής.

Όπως συνεχίζει στη δήλωσή του ο Στ. Αραχωβίτης:

«Πιστεύοντας στον θεσμό των διεπαγγελματικών οργανώσεων και στη σημασία της υγιούς ανάπτυξής τους, για μας ήταν απόλυτη προτεραιότητα να ενισχύσουμε το πλαίσιο λειτουργίας τους, με διττό στόχο:

  • να προστατεύσουμε –σε αντιστοιχία με ό,τι συμβαίνει στις Ευρωπαϊκές Χώρες- τα εθνικά προϊόντα μας, όπως τη Φέτα, την Ελιά και το Ελαιόλαδο, το Κρασί, το Κρέας και το Βαμβάκι και
  • το όφελος να το καρπώνονται πρώτα και κύρια οι πραγματικοί παραγωγοί

Με την απόφαση που διαμορφώθηκε μετά από διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους και υπέγραψα στις 14 Ιουνίου 2019, πρωταρχικός στόχος ήταν ακριβώς να υπάρξει το σαφές και ενιαίο κατά το δυνατόν πλαίσιο ώστε οι διεπαγγελματικές οργανώσεις να επιτελούν τον ρόλο τους, με την ισόρροπη εκπροσώπηση μεταξύ παραγωγών και μεταποιητών και εξαγωγέων, αλλά και με ιδιαίτερο βάρος στο να αναστραφεί το υφιστάμενο καθεστώς που λειτουργούσε για την εξυπηρέτηση μικροσυμφερόντων και όχι των παραγωγών.

Οποιαδήποτε επιστροφή στην εξυπηρέτηση και αναπαραγωγή των παγιωμένων για χρόνια συμφερόντων που λυμαίνονταν τον χώρο και που πιέζουν στην επαναφορά της χωρίς κανόνες λειτουργίας των διεπαγγελματικών οργανώσεων που -σύμφωνα με το χτεσινό Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων-επιχειρείται σήμερα, θα επαναφέρει τα σημαντικά προϊόντα μας και τη μεγάλη πλειοψηφία των γεωργών και κτηνοτρόφων της χώρας μας σε πλήρες τέλμα».

22 August 2019
Banner
Banner