Θ. Αγγελάκης προς ΥΠΑΑΤ: Στήριξη των πτηνοτροφικών μονάδων λόγω αλματώδους αύξησης στο κόστος παραγωγής (upd)

15 October 2021

Θ. Αγγελάκης προς ΥΠΑΑΤ: Στήριξη των πτηνοτροφικών μονάδων λόγω αλματώδους αύξησης στο κόστος παραγωγής (upd)

Επιστολή στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει αποστείλει ως πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πτηνοτροφίας, ο Θάνος Αγγελάκης, θέτοντας με έμφαση το ζήτημα του κόστους παραγωγής  λόγω της μεγάλης αύξησης του ενεργειακού κόστους.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ/ΜΠΕ, ο ίδιος στο πλαίσιο συνάντησης με δημοσιογράφους σημείωσε ότι με την επιστολή στην ηγεσία του ΥΠΑΑΤ ζητά στήριξη των πτηνοτροφικών μονάδων από τις αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος και του κόστους θέρμανσης.

Σύμφωνα με τον κ. Αγγελάκη, τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση για τον περιορισμό των επιπτώσεων της αύξησης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας αφορούν τους οικιακούς καταναλωτές και δεν περιλαμβάνουν τις πτηνοτροφικές μονάδες. Αυτό, σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους των ζωοτροφών έχει δημιουργήσει στους παραγωγούς σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

«Πρέπει να υπάρξουν άμεσα μέτρα στήριξης των πτηνοτροφικών μονάδων για να μην έχουμε νέες αυξήσεις τιμών» ανέφερε ο κ. Αγγελάκης και συμπλήρωσε «η κυβέρνηση κατανοεί το πρόβλημα και πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθεί στο αίτημά μας».

[Νεότερη ενημέρωση]

Η επιστολή της ΕΔΟΠ

Στην επιστολή της προς τον υφυπουργό ΥΠΑΑΤ Σ. Κεδίκογλου, η Διεπαγγελματική επισημαίνει ότι περιθώρια για περαιτέρω απορρόφηση του αυξανόμενου κόστους δεν υπάρχουν, οπότε νομοτελειακά θα υπάρξει επιβάρυνση των τιμών για τους τελικούς καταναλωτές. Ζητά, δε, από την Κυβέρνηση, παράλληλα με τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών έναντι των ανατιμήσεων στην ενέργεια, να εξετάσει με προσοχή το ζήτημα της αντίστοιχης ενίσχυσης των επιχειρήσεων του πρωτογενούς τομέα, όπως η πτηνοτροφία.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΟΠ, Θάνος Αγγελάκης, σχολίασε σχετικά: “Με την επιστολή μας καθιστούμε σαφές ότι, αν δεν υποστηριχθεί ο κλάδος μας -και συνολικά η πρωτογενής παραγωγή- ώστε να ανταπεξέλθει στο κύμα αυξήσεων της ενέργειας, η όποια στήριξη στα νοικοκυριά ουσιαστικά θα εξανεμισθεί, δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις μας θα αναγκαστούν να μετακυλήσουν το επί πλέον κόστος στις τιμές των προϊόντων μας. Είναι γεγονός ότι έχουμε μια ειλικρινή και παραγωγική επικοινωνία με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και προσδοκούμε άμεσα μια θετική ανταπόκριση από την πλευρά της Κυβέρνησης.»

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής της ΕΔΟΠ:

Aθήνα, 13 Οκτωβρίου 2021

Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ,

Σε συνέχεια της προηγούμενης επικοινωνίας μας, σας αποστέλλουμε την παρούσα επιστολή με σκοπό την ενημέρωσή σας σχετικά με την πρόσθετη επιβάρυνση των πτηνοτροφικών επιχειρήσεων εξαιτίας της αύξησης του κόστους της ενέργειας.

Τονίζουμε ότι πρόκειται για πρόσθετη επιβάρυνση, δεδομένου ότι,  αθροιστικά, ο κλάδος έχει απορροφήσει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid 19 και την αύξηση του κόστους των ζωοτροφών που αποτελούν βασική πρώτη ύλη για την παραγωγική διαδικασία του κλάδου μας.

Αντιλαμβανόμενοι την προσπάθεια της Κυβέρνησης να διαχειριστεί την όλη κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την εμφάνιση της πανδημίας, θέλουμε να συμβάλλουμε και εμείς στην προσπάθεια αυτή με σκοπό την προστασία της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού νοικοκυριού.

Η αύξηση του κόστους της ενέργειας πλήτει συγκεκριμένα την ελληνική πτηνοτροφία σε δύο κρίσιμους τομείς:

  1. Κόστος ηλεκτρικής ενέργειας: Η αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος επιφέρει διπλασιασμο του κοστους στις Γενικές Βιομηχανικές Δαπάνες στις εκμεταλλεύσεις (πτηνοτροφεία) και στις επιχειρήσεις (πτηνοσφαγεία) του κλάδου, συνολικά.
  2. Κόστος θέρμανσης: Η αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας συνδυάζεται με παράλληλη αύξηση του κόστους των ορυκτών καυσίμων, γεγονός που επιβαρύνει σημαντικά το κόστος εκτροφής. Καθότι πρόκειται για στεγαζόμενες μονάδες εκτροφής, οι οποίες, ως εντάσεως κεφαλαίου, εμφανίζουν σημαντικές ανάγκες σε θέρμανση κατά την περίοδο του χειμώνα, η αύξηση του κόστους των ορυκτών καυσίμων η οποία συμπαρασύρει και τα εναλλακτικά καύσιμα όπως π.χ. πέλλετ και υγραεριο, θα αυξήσει επιπλέον το κόστος εκτροφής, σε ιδιαίτερα σημαντικό βαθμό - και δύσκολα διαχειρίσιμο για παραγωγούς και επιχειρήσεις.

Μελετώντας τις προτάσεις της κυβέρνησης για την στήριξη των νοικοκυριών έναντι των ανατιμήσεων των τιμών της ενέργειας και των καυσίμων, θα θέλαμε να εξετάσετε με προσοχή και το ζήτημα της παράλληλης ενίσχυσης των σημαντικότερων παραγωγικών κλάδων της χώρας και ιδιαίτερα αυτών του πρωτογενούς τομέα, όπως η πτηνοτροφια, ώστε τα μέτρα αυτά να έχουν πραγματικά θετικό αντίκτυπο στο καλάθι της νοικοκυράς και να στηρίξουν την κατανάλωση και συνολικά την ελληνική οικονομία.Μία αύξηση της τιμής των βασικών προϊόντων διατροφής, εξαιτίας της αύξησης της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας και των καυσίμων, θα εκμηδενίσει την στήριξη προς τα νοικοκυριά, καθιστώντας μη λειτουργικά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν.

Ο κλάδος της πτηνοτροφάας, μετά από όλες αυτές τις πιέσεις που δέχτηκε το προηγούμενο διάστημα, προχώρησε σε ανατιμήσεις από 6 εως 8%, ενώ βάσει του κόστους θα έπρεπε να προβεί σε ανατιμήσεις άνω του 12%. Για να αποφύγουμε λοιπόν έναν νέο κύκλο ανατιμήσεων, ο οποίος θα είναι και ανεξέλεγκτος θεωρούμε επιβεβλημένη την ενίσχυση της ελληνικής πτηνοτροφίας.

Η συνδυασμένη, από κοινού προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος, είναι η ενδεδειγμένη λύση έναντι της μεμονωμένης επιδοματικής πολιτικής, όπως διαπιστώσαμε όλοι στο πρόσφατο παρελθόν.

Σε κάθε περίπτωση παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε σχετική πληροφορία.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

Αθανάσιος Αγγελάκης

Πρόεδρος

15 October 2021