Αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας η υπογραφή της CETA; (upd)

27 October 2016

Αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας η υπογραφή της CETA; (upd)

Ακυρώνεται, όπως έγραψε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η προγραμματισμένη για σήμερα Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε.-Καναδά, στην οποία επρόκειτο να υπογραφεί η Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία (CETA), καθώς οι διαπραγματεύσεις στο εσωτερικό του Βελγίου που συνεχίζονταν μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν απέδωσαν καρπούς.

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Σύνοδος «δεν θα ξεκινήσει σήμερα, καθώς δεν είναι έτοιμα όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να υπογράψουν τη συμφωνία». Όλες οι πλευρές πάντως σημειώνουν ότι παραμένουν σε επαφή με τελικό στόχο το κλείσιμο της συμφωνίας, ενώ εκπρόσωπος της υπουργού Εμπορίου του Καναδά δήλωνε χθες ότι «Ο Καναδάς παραμένει έτοιμος να υπογράψει αυτή την σημαντική συμφωνία όταν είναι έτοιμη η Ευρώπη».

Η εξέλιξη δημιουργεί νέα δεδομένα, καθώς όλα ήταν έτοιμα για την έναρξη εφαρμογής της Συμφωνίας - έστω και περιορισμένης καταρχάς, όπως ήταν ο σχεδιασμός, μέχρι να υπάρξει πλήρης έγκριση όλων των αρμόδιων οργάνων της Ε.Ε., του Ευρωκοινοβουλίου και των εθνικών κοινοβουλίων συμπεριλαμβανομένων. Οι πολύ μεγάλες αντιδράσεις που έχουν εγείρει μεγάλος αριθμός φορέων της κοινωνίας των πολιτών στην Ευρώπη, αλλά και το εσωτερικό «πρόβλημα» του Βελγίου (όπου για να συμφωνήσει η χώρα στην υπογραφή της CETA πρέπει να συναινέσουν οι περιφερειακές της κυβερνήσεις) φαίνεται να στέλνει πιο πίσω την υπογραφή μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά. Συνεπώς, μολονότι το αρχικό σχέδιο ήταν η CETA να τεθεί σε ισχύ ήδη από το επόμενο έτος, τούτη τη στιγμή αυτό δεν είναι σίγουρο.

Με την ευρωκαναδική Συμφωνία έχει ασχοληθεί πολλές φορές το meatnews.gr - ενδεικτικά εδώ και εδώ. Υπενθυμίζουμε ότι οι διαπραγματεύσεις για την εμπορική συμφωνία Ε.Ε.-Καναδά (CETA), ολοκληρώθηκαν τον Σεπτέμβριο. Στις 20 και 21 Οκτωβρίου, συζητήθηκε επίσης στη Σύνοδο Κορυφής. Η ψηφοφορία στην επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου της Ε.Ε., έχει προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο, ενώ αργότερα ακολουθεί και ψηφοφορία στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Νεότερη ενημέρωση

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ότι τελικά επιτεύχθηκε κοινή θέση του Βελγίου για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου Ε.Ε.-Καναδά (CETA), κάτι που μπορεί να επιτρέψει την υπογραφή της προσεχώς. «Μια συμφωνία» έχει επιτευχθεί, δήλωσε ο Μισέλ έπειτα από μια νέα συνάντηση μεταξύ των βελγικών περιοχών και γλωσσικών κοινοτήτων που έγινε σήμερα. Η συμφωνία αυτή θα πρέπει τώρα να αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα κοινοβούλια του Βελγίου τα οποία θα αποφανθούν «πριν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής».

Πλήθος άλλων συμφωνιών

Ωστόσο, η CETA είναι μόνο μία από τις συμφωνίες που διαπραγματεύεται σήμερα η Ε.Ε. και οι οποίες πρέπει να εγκριθούν από το Ευρωκοινοβούλιο για να τεθούν σε ισχύ. Υπάρχουν ταυτόχρονα σε διαπραγμάτευση μια σειρά ακόμη συμφωνίες.

Μία από αυτές, ίσως και η πιο… δύσκολη, είναι η Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) με τις ΗΠΑ. Μια συμφωνία που έχει εγείρει αντιδράσεις εξαιτίας των ανησυχιών για τις προδιαγραφές των προϊόντων αλλά και για το ζήτημα της επίλυσης των επενδυτικών διαφορών.

Επιπλέον, βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση συμφωνίες με χώρες της Ασίας: Μαλαισία, Ινδονησία, Ταϊλάνδη, Φιλιππίνες, Ιαπωνία, Μιανμάρ, Ινδία. Πολλές συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένων των συμφωνιών σύνδεσης με οκτώ χώρες για την ενίσχυση των εμπορικών συναλλαγών, βρίσκονται σήμερα υπό διαπραγμάτευση με τη Νότια Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Επίσης, πραγματοποιούνται συνομιλίες για την επέκτασή τους στους τομείς της γεωργίας και της βιομηχανίας.

Συμφωνίες σε ισχύ

trade-deals

Συμφωνίες σε διαπραγμάτευση

trade-deals-1

27 October 2016
Banner
Banner