Ανακύκλωση συσκευασιών και πλαστικά μιας χρήσης, απασχολούν την Κομισιόν

05 March 2018

Ανακύκλωση συσκευασιών και πλαστικά μιας χρήσης, απασχολούν την Κομισιόν

«Το 60% των πλαστικών στην Ευρώπη προέρχεται από πλαστικές συσκευασίες. Η Επιτροπή έχει ως στόχο έως το 2030, την επίτευξη της ανακύκλωσης του 55% των πλαστικών συσκευασιών ευρωπαϊκά και την ανακύκλωση του 65% των αστικών αποβλήτων», τόνισε ο Karmenu Vella, Επίτροπος Περιβάλλοντος, Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας της ΕΕ, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της EURACTIV στις 27 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.

Όπως ανέφερε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προχωρήσει στην επένδυση επιπλέον 100 εκατομμυρίων ευρώ στην ήδη υπάρχουσα πολιτική για την καινοτομία στην αξιοποίηση και παραγωγή πλαστικών υλικών. Κεντρικός στόχος έως το 2030 είναι όλες οι πλαστικές συσκευασίες να γίνουν ανακυκλώσιμες και επαναχρησιμοποιούμενες.

Στη λίστα της Επιτροπής είναι και η απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης με σχετική νομοθεσία τον Μάϊο. «Το 50% των πλαστικών που βρίσκονται στη θάλασσα αποτελούν προϊόντα μιας χρήσης. Πρόκειται για ένα μεγάλο κοινωνικό ζήτημα το οποίο απαιτεί αλλαγή νοοτροπίας», σημείωσε ο Επίτροπος. Μάλιστα, η Επιτροπή ξεκινά από τα ίδια τα κτήρια της, απαγορεύοντας στο εξής κάθε πλαστικό υλικό μιας χρήσης στους χώρους της.

Η βασική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επικεντρώνεται στη βελτίωση της οικονομίας και της πολιτικής γύρω από τα πλαστικά, στο περιορισμό των πλαστικών απορριμάτων και της μόλυνσης, στη καλύτερη διαλογή αποβλήτων, στη προσέλκυση επενδύσεων και στην επίτευξη συντονισμένης παγκόσμιας δράσης. «Ένα παγκόσμιο πρόβλημα απαιτεί παγκόσμια λύση. Θέλουμε να επεκταθούμε από την ανακύκλωση πλαστικών συσκευασιών έως τα αυτοκίνητα», σημείωσε ο Επίτροπος.

[Πηγή: euractiv.gr]

05 March 2018
Banner
Banner