Άμεση δράση για την κρίση στο χοιρινό ζητούν από την Κομισιόν οι ευρωβουλευτές

01 February 2022

Άμεση δράση για την κρίση στο χοιρινό ζητούν από την Κομισιόν οι ευρωβουλευτές

Τα περιθώρια κέρδους στον τομέα του χοιρινού κρέατος βρίσκονται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα · Εάν εξελιχθεί η κρίση στον τομέα μπορεί να έχει και περιβαλλοντικές συνέπειες · Τα εθνικά μέτρα και οι κρατικές ενισχύσεις δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση της κατάστασης · Η Κομισιόν πρέπει να παρέμβει άμεσα για να αμβλύνει την πίεση στους παραγωγούς χοιρινού κρέατος.

Αυτό είναι με λίγα λόγια το νόημα της παρέμβασης που πραγματοποίησαν οι ευρωβουλευτές καλώντας τον Επίτροπο Αγροτικής Ανάπτυξης να παράσχει ισχυρή υποστήριξη στον κλάδο χοιρινού κρέατος.

Συγκεκριμένα, σε επιστολή που απηύθυνε την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου στον Επίτροπο Janusz Wojciechowski, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αγροτικών Υποθέσεων (AGRI) του Ευρωκοινοβουλίου Norbert Lins (EPP, DE) και η πλειοψηφία των πολιτικών ομάδων στην Επιτροπή καλούν την Κομισιόν να λάβει «άμεσες πρωτοβουλίες για να αμβλυνθεί η αρνητική κατάσταση και να αποφευχθούν σοβαρές διαταραχές στον τομέα του χοιρινού κρέατος».

Μια σειρά παραγόντων, όπως «το αυξανόμενο κόστος εισροών, ιδίως ζωοτροφών, αλλά και του ηλεκτρισμού και των κτηνιατρικών υπηρεσιών, η υπερπροσφορά λόγω μειωμένης ζήτησης από τους Κινέζους που προμηθεύονται από άλλους ανταγωνιστές, και οι επιπτώσεις αφρικανικής πανώλους των χοίρων στις εξαγωγές, έφεραν τεράστιες οικονομικές δυσκολίες στους παραγωγούς. «Το αποτέλεσμα είναι μια μεγαλύτερη πίεση στην εσωτερική αγορά που κινδυνεύει να θέσει σε ακραία δοκιμασία την ανθεκτικότητα του κλάδου», αναφέρεται στην επιστολή.

Επιπλέον, το ξέσπασμα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην Ιταλία τις προηγούμενες εβδομάδες είναι ένα πολύ κακό νέο, καθώς, όπως εκτιμά η Επιτροπή AGRI η κατάσταση θα μπορούσε ενδεχομένως να γίνει ακόμη χειρότερη εάν καταρρεύσει η εξαγωγή γνωστών ιταλικών προϊόντων χοιρινού κρέατος σε αγορές τρίτων χωρών.

Και περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Εκμεταλλευόμενοι και τις πράσινες φιλοδοξίες της Κομισιόν, οι ευρωβουλευτές κάνουν ένα βήμα ακόμη, μιλώντας για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στο περιβάλλον η κρίση του τομέα χοιρινού κρέατος: «Αν συνεχιστεί η αδράνεια θα οδηγήσει σε περαιτέρω συγκέντρωση της παραγωγής χοιρινού κρέατος στην Ε.Ε. και στη δημιουργία κέντρων βαριάς βιομηχανικής παραγωγής χοιρινού κρέατος με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει αυτό στο περιβάλλον, το κλίμα και την περιφερειοποίηση και σε πλήρη αντίθεση με τους στόχους και τις φιλοδοξίες μας όπως περιγράφονται από την Πράσινη Συμφωνία και τη Στρατηγική Farm to Fork», προειδοποιεί η επιστολή.

Στοχευμένα μέτρα στο πλαίσιο προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης και κρατικές ή εθνικές ενισχύσεις δεν είναι τα πλέον κατάλληλα για την αντιμετώπιση της κατάστασης, τονίζει ο πρόεδρος της Επιτροπής AGRI και επιμένει ότι «είναι η στιγμή η Κομισιόν να παρέμβει με ισχυρή υποστήριξη προωθητικών δράσεων και στόχο το άνοιγμα νέων αγορών και την εδραίωση υφιστάμενων· καθώς και με παρέμβαση στην αγορά σε ενωσιακό επίπεδο. Πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να περιοριστεί και να εξαλειφθεί η παρούσα κρίση».

01 February 2022
Banner
Banner