Πραγματικότητα πλέον το σχέδιο για ευρωπαϊκά βραβεία βιολογικής παραγωγής

21 February 2022

Πραγματικότητα πλέον το σχέδιο για ευρωπαϊκά βραβεία βιολογικής παραγωγής

Τα πρώτα ευρωπαϊκά βραβεία βιολογικής παραγωγής είναι πλέον γεγονός, μετά την απόφαση σειράς φορέων της Ε.Ε. να δημιουργήσουν τον θεσμό αυτό.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, η COPA-COGECA και η IFOAM Organics Europe θέσπισαν από κοινού τα ευρωπαϊκά βραβεία βιολογικής παραγωγής, που θα απονέμονται σε ένδειξη αναγνώρισης της αριστείας κατά μήκος της αλυσίδας αξίας των βιολογικών προϊόντων.

Σκοπός είναι να επιβραβεύονται οι καλύτεροι και πιο καινοτόμοι φορείς της βιολογικής παραγωγής στην Ε.Ε.

Με αφορμή την εξέλιξη αυτή, ο Επίτροπος Γεωργίας κ. Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι δήλωσε σχετικά: «Είμαι υπερήφανος που τα ευρωπαϊκά βραβεία βιολογικής παραγωγής γίνονται πραγματικότητα. Εργαζόμαστε σκληρά για τα βραβεία αυτά, τα οποία έρχονται να συμπληρώσουν την ετήσια ημέρα βιολογικής παραγωγής στην ΕΕ, που από πέρυσι εορτάζεται στις 23 Σεπτεμβρίου. Η βιολογική παραγωγή είναι και θα παραμείνει πολύ σημαντική για τη μετάβαση σε βιώσιμα συστήματα τροφίμων, ενώ η μετάβαση δεν θα είναι επιτυχής χωρίς τους διάφορους φορείς της αλυσίδας εφοδιασμού βιολογικών προϊόντων. Τα βραβεία αυτά αποτελούν μια εξαιρετική ευκαιρία για να τους τιμήσουμε, προωθώντας παράλληλα παραδείγματα βέλτιστων πρακτικών σε ολόκληρη την ΕΕ. Ενθαρρύνω όλους τους παράγοντες στον τομέα της βιολογικής παραγωγής να υποβάλουν αίτηση.»

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, από τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής Περιφερειών, δήλωσε σχετικά: «Οι τοπικές και περιφερειακές αρχές εργάζονται σκληρά για να προωθήσουν την ανάπτυξη του βιολογικού τομέα της ΕΕ, για παράδειγμα μέσω πολιτικών γης που ενθαρρύνουν τη δημιουργία νέων βιολογικών εκμεταλλεύσεων ή τη μετατροπή υφιστάμενων αγροκτημάτων σε βιολογικά ή δημιουργώντας τοπικές αγορές που ενθαρρύνουν τη ζήτηση των καταναλωτών για τοπικά παραγόμενα βιολογικά τρόφιμα, καθώς και με τη διευκόλυνση της προμήθειας τοπικών, βιολογικών προϊόντων για νοσοκομεία, σχολεία και άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Τα Βραβεία θα κάνουν αυτό το έργο πιο ορατό και αποτελεσματικό, θα διαδώσουν τις καλύτερες εμπειρίες και θα βοηθήσουν στην κινητοποίηση των τοπικών κοινοτήτων για την επίτευξη μιας πιο βιώσιμης, ασφαλούς και ανθεκτικής αγροδιατροφικής αλυσίδας. Ανυπομονούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όλους τους εμπλεκόμενους εταίρους».

Τα επτά βραβεία αποτελούν το πρώτο παράδειγμα βραβείων βιολογικής παραγωγής σε επίπεδο ΕΕ και αποτελούν συνέχεια του σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη της βιολογικής παραγωγής, το οποίο εγκρίθηκε από την Επιτροπή στις 25 Μαρτίου 2021.

Αιτήσεις γίνονται δεκτές από τις 25 Μαρτίου έως τις 8 Ιουνίου 2022.

21 February 2022
Banner
Banner