Γιατί θα πρέπει να αναμένουν φέτος αυξημένες τιμές κρέατος οι καταναλωτές στις ΗΠΑ

28 May 2019

Γιατί θα πρέπει να αναμένουν φέτος αυξημένες τιμές κρέατος οι καταναλωτές στις ΗΠΑ

Υψηλότερες τιμές εκτιμάται ότι θα πληρώσουν για το κρέας τους επόμενους μήνες οι καταναλωτές στις ΗΠΑ. Αυτό θα συμβεί ιδιαίτερα για το χοιρινό και το κοτόπουλο, όπως εκτιμούν οι αναλυτές της Rabobank.

Ακόμη και με δασμούς 62% και απαγόρευση χρήσης ρακτοπαμίνης στα πουλερικά και αυξητικής ορμόνης στα βοοειδή, το κρέας από τις ΗΠΑ θα βρει το δρόμο του στην κινεζική αγορά ή σε άλλες χώρες, αναφέρουν σε σχετική έκθεση οι αναλυτές: «Σημαντικές εξαγωγές χοιρινού στην Κίνα έχουν καταγραφεί τις τελευταίες εβδομάδες, παρά τους δασμούς. Τα συμβόλαια έχουν ήδη κλείσει σε υψηλά επίπεδα και οι τιμές για τα περισσότερα προϊόντα χοιρινού κρέατος είναι σχεδόν 25% υψηλότερα από τις περσινές. Οι τιμές αναμένεται να κινηθούν ακόμη ψηλότερα τις προσεχείς εβδομάδες, καθώς ξεκινούν άμεσες εξαγωγές προς την Κίνα, όμως η μεγαλύτερη ανοδική πίεση αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Οι εξαγωγές θα κινηθούν σε ακόμη μεγαλύτερους όγκους εάν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας οδηγήσουν σε μείωση των υφιστάμενων δασμών, αν και αυτό φαίνεται απίθανο επί του παρόντος».

Η ισχυρότερη ζήτηση για κοτόπουλο διεθνώς θα δώσει επίσης ώθηση στις αμερικανικές εξαγωγές, αλλά ταυτόχρονα θα καταστήσει πιο περιορισμένη την προσφορά στην αγορά των ΗΠΑ, και θα απαιτήσει από τον καταναλωτή να πληρώσει πιο ακριβά το κοτόπουλο.

Για το βόειο, η έκθεση αναφέρει ότι η άνοδος της τιμής δεν επίκειται άμεσα. Επί του παρόντος, λένε οι αναλυτές, οι ΗΠΑ έχουν αριθμό ρεκόρ βοοειδών σε εκτροφή, εξασφαλίζοντας άφθονη προσφορά τόσο για εξαγωγές όσο και για την εγχώρια αγορά. Με αυτά τα δεδομένα αναμένεται ότι οι τιμές του βόειου κρέατος θα περάσουν από ένα εποχιακό χαμηλό, με τις αυξήσεις να αναμένονται περί τον Οκτώβριο.

28 May 2019
Banner
Banner