ΕΔΟΚ: Λίστα επιχειρήσεων που στηρίζουν το ελληνικό κρέας – Σύντομα ακολουθεί και δεύτερη

29 May 2017

ΕΔΟΚ: Λίστα επιχειρήσεων που στηρίζουν το ελληνικό κρέας – Σύντομα ακολουθεί και δεύτερη

Τις πρώτες κατ’ αύξουσα σειρά επιχειρήσεις που διακινούν ελληνικά κρέατα έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ). Πρόκειται για την πρώτη τέτοιου είδους λίστα που ανακοινώνει η ΕΔΟΚ, και όπως λένε τα στελέχη της θα ακολουθήσουν και επόμενες λίστες καθώς η Διεπαγγελματική θεωρεί χρέος της να αναδείξει την καίρια συμβολή αυτών των επιχειρήσεων: στη στήριξη της ελληνικής κτηνοτροφίας, στην ενίσχυση και βελτίωση της αυτάρκειας της χώρας μας σε υγιεινά και ποιοτικά κρέατα, και συνολικά στην προάσπιση της ελληνικής παραγωγής κρέατος και στην προβολή του εθνικού προϊόντος.

[Σ.Σ.: Το λεπτομερές σκεπτικό που βρίσκεται στο φόντο της ανάδειξης των επιχειρήσεων που στηρίζουν το ελληνικό κρέας, μπορείτε να διαβάσετε στη συνέντευξη που παραχώρησε προ ημερών στο τεύχος Ιουνίου (θα κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες) του περιοδικού Meat News, ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Κρέατος, Λευτέρης Γίτσας.]

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει η ΕΔΟΚ, οι πρώτες σε αύξουσα σειρά επιχειρήσεις που διακινούν ελληνικά κρέατα, είναι οι εξής:

1. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΡΕΑΤΩΝ ΛΑΡΙΣΗΣ (ΒΑΚΡΕΛ). ΜΕΣΟΧΩΡΙ, ΛΑΡΙΣΑ
2. ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. ΚΑΣΤΑΝΙΑ, ΚΟΡΙΝΘΙΑ
3. ΚΡΕΝΕ Μ.Ι.Κ.Ε. (Νεδέλτσος Αθ.). ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
4. ΚΙΑΧΑΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Α.Ε. ΡΕΝΤΗΣ, ΑΤΤΙΚΗ
5. ΣΕΛΑΧΑΣ ΑΒΕΕ. ΚΑΛΛΟΝΗ, ΛΕΣΒΟΣ
6. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΙ ΑΦΟΙ FARM A.E. ΑΜΑΛΙΑΔΑ, ΗΛΕΙΑ
7. ΕΥΡΩΦΟΥΝΤ Α.Ε. (Χατζημασούρας). ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
8. ΓΕΩΡΓΑΝΤΩΝΗ ΑΦΟΙ Ο.Ε. ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΙΑΤΩΝ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
9. ΖΩΕΜΠΟΡΙΚΗ ΛΑΜΙΑΣ ΜΟΝ/ΠΗ ΕΠΕ. ΛΑΜΙΑ
10. ΔΑΒΟΥΤΗΣ ΜΑΥΡΙΔΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. ΒΙΠΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
11. ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΦΑΡΜΑ Α.Ε. ΚΑΛΕΝΤΖΙ, ΚΟΡΙΝΘΙΑ
12. ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ Σ&Κ Ο.Ε. ΚΑΛΙΑΝΟΙ, ΚΟΡΙΝΘΙΑ
13. ΚΑΡΑΜΟΥΤΣΟΣ Θ.&Γ. Ο.Ε. Δ.Δ.ΦΙΛΙΑΣ, ΛΕΣΒΟΣ
14. ΛΙΟΠΡΑΣΙΤΗΣ Ι. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ. ΛΑΡΙΣΑ

Στην ανακοίνωση που συνοδεύει τη λίστα αυτή, η ΕΔΟΚ σημειώνει με έμφαση ότι «Ως η μόνη διεπαγγελματική του κλάδου του κρέατος και κτηνοτροφίας στην Ελλάδα και έχοντας πλήρως αντιληφθεί το ρόλο της, η ΕΔΟΚ έχει χρέος να αναδείξει την καίρια συμβολή των παραπάνω επιχειρήσεων για την προάσπιση της ελληνικής παραγωγής κρέατος και την προβολή του εθνικού προϊόντος. Οι επιχειρήσεις αυτές είναι οι εταίροι με τις οποίες η ΕΔΟΚ επιθυμεί να συνεργαστεί ώστε να κάνει πράξη, στο πλαίσιο σύμπνοιας και συναντίληψης, τους στόχους της: την οργάνωση της παραγωγής, την τροφοδοσία της αγοράς και ιδιαίτερα των ξενοδοχειακών μονάδων, δεδομένης της σημασίας του τουριστικού κλάδου στην Ελλάδα, την οργάνωση των χώρων εστίασης, την περαιτέρω ενίσχυση της ηγετικής θέσης των παραδοσιακών κρεοπωλείων, της βιομηχανίας και βιοτεχνίας κρέατος, ώστε να ξανακερδίσει η κατανάλωση αρνίσιου και γενικά πρόβειου κρέατος τη θέση που της αρμόζει στη χώρα μας. Μία θέση που θα αντικατοπτρίζει τη σημασία του κλάδου της προβατοτροφίας στην ελληνική κτηνοτροφία, προσδίδοντάς του ένα επιχειρησιακό μοντέλο παραγωγής».

Σημειώνεται ότι μέσω του συγχρηματοδοτούμενου από την Ε.Ε. προγράμματος ΜΕΕΤ THE LAMB, η ΕΔΟΚ έχει συμπεριλάβει εξαιρετικής σημασίας δράσεις υπέρ του πρόβειου, αρνίσιου και κατσικίσιου κρέατος, που αφορούν τόσο τη δημιουργία ταυτότητας του ελληνικού αρνιού γάλακτος αλλά και την οργάνωση της παραγωγής του μεγάλου αρνιού, την εκπαίδευση του παραγωγού στην πάχυνση αρνιών και κατσικιών και τη θέσπιση νέων κοπών και εκπαίδευση των κρεοπωλών για καλύτερη προβολή και διάθεση των προϊόντων στον καταναλωτή.

Όπως παράλληλα σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Διεπαγγελματική, «εκτός από το πρόγραμμα ΜΕΕΤ THELAMB, η ΕΔΟΚ έχει κάνει ήδη πολύμηνη προετοιμασία για τη δημιουργία προτύπων σε όλα τα είδη ζώων και πουλερικών που εκτρέφονται στην Ελλάδα.
Αυτό είναι απαραίτητο να γίνει προκειμένου το κρέας να αποκτήσει πρότυπο παραγωγής και ταυτότητα, ώστε να μπορούν να πιστοποιηθούν με κατάλληλο αναγνωρισμένο σύμφωνο ποιότητας και με το σήμα αναγνώρισης που θα διαθέτουν για την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Μέσω της αξιοποίησης των Ευρωπαϊκών και Ελληνικών προγραμμάτων, που η ΕΔΟΚ μπορεί να διεκδικήσει ως επιλέξιμος φορέας, θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί η προβολή και προώθηση των προϊόντων της Ελληνικής κτηνοτροφίας, που τόσο έχουμε ανάγκη.
Η ΕΔΟΚ γνωρίζει τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στα σφαγεία για καλύτερα αποτελέσματα και είναι έτοιμη να ζητήσει από το ΥΠΑΑΤ τη θεσμοθέτηση όλων εκείνων των κανόνων που θα κάνουν την Ελληνική παραγωγή καλύτερη και την εμπορία και μεταποίηση του κρέατος αποτελεσματικότερη, ενώ θα αυξήσουν και την εμπιστοσύνη των Ελλήνων καταναλωτών προς την ΕΔΟΚ, ως σημείο αναφοράς και τεκμηρίωσης στα θέματα του κρέατος.
Το επόμενο χρονικό διάστημα η ΕΔΟΚ δεσμεύεται να αναρτήσει και άλλες επιχειρήσεις κατά σειρά, πέραν αυτών, ώστε όλοι οι επαγγελματικοί κλάδοι του τομέα του κρέατος αλλά και το ίδιο το κράτος να γνωρίσουν ποιοι είναι αυτοί που στηρίζουν την ελληνική παραγωγή»
.

29 May 2017
Banner