Ενόψει Brexit, ποια είναι η… «λίστα ευχών» της βρετανικής βιομηχανίας κρέατος για το 2017

11 January 2017

Ενόψει Brexit, ποια είναι η… «λίστα ευχών» της βρετανικής βιομηχανίας κρέατος για το 2017

Στην ευρωπαϊκή βιομηχανία κρέατος, το κομμάτι της που αντιμετωπίζει ίσως τις μεγαλύτερες προκλήσεις και αβεβαιότητες για το 2017, είναι αναμφισβήτητα το βρετανικό. Η έκβαση που είχε το δημοψήφισμα του περασμένου έτους περί αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και η καθυστέρηση μηνών στην προώθηση αυτής της υπόθεσης, φαίνεται να θέτουν σε ένα κλίμα εκνευριστικής αναμονής τη βρετανική βιομηχανία κρέατος.

Με την αυγή της νέας χρονιάς, οι διάφοροι παράγοντες της αγοράς κρέατος στη Βρετανία κάνουν σαφές ποια είναι τα θέματα προτεραιότητας στη… λίστα ευχών του 2017: πρόσβαση στο εκτός Βρετανίας ειδικευμένο εργατικό δυναμικό και απαντήσεις στα καυτά ερωτήματα της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αν και έχει γίνει κάποια πρόοδος στα προγράμματα μαθητείας εργατών σφαγείου και μεταποίησης κρέατος, ο Μάικ Γουίτμορ, επικεφαλής του τμήματος Παραγωγής και Εμπορίου στο AHDB (Συμβούλιο Αγροτικής και Κηπευτικής Ανάπτυξης), πιστεύει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να έχει μέλλον η βρετανική βιομηχανία κρέατος. «Εργατικό δυναμικό με υψηλή ειδίκευση είναι αυτό που πρέπει να συνεχίσουμε να δημιουργούμε και να αναπτύσσουμε. Από την πλευρά μας συνεχίζουμε να βοηθάμε τη βιομηχανία σε αυτόν τον τομέα. Το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στο Κρέας το οποίο “τρέχουμε”, αποδείχθηκε επιτυχημένο. Ένα υψηλά ειδικευμένο εργατικό δυναμικό προσθέτει αξία στο προϊόν και αποδίδει σε κερδοφορία. Πουλάμε καλύτερο προϊόν από βόειο, χοίρειο και πρόβειο κρέας κι έτσι δημιουργούμε περισσότερη ικανοποίηση, με αποτέλεσμα αυξημένες πωλήσεις».

Από την πλευρά του ο Νόρμαν Μπάγκλεϊ, εκτελεστικός διευθυντής στον Σύνδεσμο Ανεξάρτητων Προμηθευτών Κρέατος, ζητά δράση από τη βρετανική κυβέρνηση. «Είμαι υποχρεωμένος να ρωτήσω: γιατί δεν μπορούν οι λαμπροί μας ηγέτες απλώς να μας βγάλουν από την Ε.Ε. με όσο πιο ξεκάθαρο και ευθύ τρόπο είναι δυνατόν;». Όταν πάντως η συζήτηση φτάνει στις εμπορικές συμφωνίες, ο ίδιος προσθέτει ότι η Μεγάλη Βρετανία είναι πιθανώς σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση από ό,τι πολλοί πιστεύουν. «Είμαι πεπεισμένος ότι οι Ευρωπαίοι γραφειοκράτες ρίχνουν άσφαιρα πυρά όταν λένε ότι οι διμερείς εμπορικές συμφωνίες θα αποδειχτούν ζόρικες».

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι την αβεβαιότητα δεν συμμερίζεται η Βρετανίδα πρωθυπουργός, η οποία αρνείται τους υπαινιγμούς ότι δεν έχει σαφή και ξεκάθαρο σχέδιο για το Brexit και δηλώνει ότι θα παρουσιάσει τη στρατηγική της «μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες»…

11 January 2017
Banner