ΠΟΠ και ΠΓΕ, τα όπλα της βρετανικής βιομηχανίας κρέατος στη μετά το Brexit εποχή

14 July 2016

ΠΟΠ και ΠΓΕ, τα όπλα της βρετανικής βιομηχανίας κρέατος στη μετά το Brexit εποχή

Η Βρετανία φαίνεται να συνέρχεται σιγά-σιγά από το σοκ του Brexit και, παρ’ όλο που τα πράγματα είναι ακόμη ρευστά σε σχέση με την πορεία που θα ακολουθήσει η νέα πρωθυπουργός της χώρας, ψάχνει να βρει το δρόμο για το μέλλον της. Στον πρωτογενή τομέα τα σχέδια που εκπονούν οι Βρετανοί έχουν όνομα: προστατευόμενες ονομασίες. Είναι προφανές ότι ποντάρουν πολλά σε Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και σε Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις (ΠΓΕ), και αυτό λέει και η Λιζ Τρας, υπουργός Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Γεωργίας. Η υπουργός (που ακόμη δεν είναι γνωστό αν θα διατηρήσει τη θέση αυτή στην κυβέρνηση της νέας πρωθυπουργού Τερέσα Μέι) δήλωνε σε συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι η υπόθεση της προστασίας ονομασιών τροφίμων είναι ένα ζήτημα εξαιρετικά σημαντικό για την μετά το Brexit περίοδο της Βρετανίας. Η ίδια ανέφερε μάλιστα ότι είναι πρόθυμη να αναπτύξει μια βρετανική εκδοχή του συστήματος προστασίας ονομάτων τροφίμων.

Το σημερινό καθεστώς, το οποίο περιλαμβάνει σήμανση για ΠΓΕ και ΠΟΠ, διέπεται από τους κανόνες της Ε.Ε. και δεν θα ισχύει στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την έξοδο της χώρας από την Ένωση. Σήμερα υπάρχουν δεκάδες βρετανικά προϊόντα τροφίμων που τελούν σε καθεστώς προστατευόμενων ονομασιών. Αν δεν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις εξόδου μεταξύ της Ε.Ε. και του Ηνωμένου Βασιλείου, δύσκολα μπορεί να πει κανείς τι ακριβώς θα γίνει με αυτά, ωστόσο πολλοί εντός της χώρας λένε ότι τα βρετανικά ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα θα συνεχίσουν να προστατεύονται στην Ε.Ε. Ο Μάθιου Ο’Κάλαχαν, πρόεδρος του Βρετανικού Συνδέσμου Προστατευόμενων Ονομασιών Τροφίμων, τόνιζε τις προηγούμενες ημέρες ότι τα τρόφιμα που προέρχονται από χώρες εκτός της Ε.Ε. γίνονται αποδεκτά ως τέτοια, φέρνοντας ως παράδειγμα τον καφέ Κολομβίας. Βέβαια για να συνεχίσει αυτή η προστασία, πρέπει η Βρετανία να δημιουργήσει τη δική της νομοθεσία για τα ΠΟΠ και ΠΓΕ.

Η σημασία που αποδίδει σε αυτό το ζήτημα η βρετανική βιομηχανία τροφίμων είναι μεγάλη. Το ίδιο και η αγωνία για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Προφανώς θα χρειαστεί η Βρετανία να νομοθετήσει για τα προστατευόμενα τρόφιμα, και κατόπιν να προχωρήσουν οι εμπορικές συμφωνίες με την Ε.Ε. και άλλες χώρες του πλανήτη.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι στο θέμα αυτό, η βιομηχανία κρέατος είναι συγκρατημένα αισιόδοξη. Τα στελέχη του οργανισμού Σκωτσέζικο Κρέας Ποιότητας (QMS), δηλώνουν τη βεβαιότητά τους πως οι ΠΓΕ Σκωτσέζικο Μοσχάρι και Σκωτσέζικο Αρνί θα συνεχίσουν να τελούν υπό καθεστώς προστασίας. Υπάρχουν, λένε με τη σειρά τους, πολλά παραδείγματα χωρών μη-μελών της Ε.Ε. με προϊόντα που επωφελούνται από καθεστώς ΠΓΕ: «Δεν βλέπουμε κανέναν λόγο οι ΠΓΕ Σκωτσέζικο Μοσχάρι και Σκωτσέζικο Αρνί, τα οποία ήταν μεταξύ των πρώτων κρεάτων στην Ευρώπη που τους χορηγήθηκε καθεστώς ΠΓΕ, να μην πρέπει να συνεχίσουν να επωφελούνται από το καθεστώς ΠΓΕ εφόσον πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια».

Οι ίδιοι σημειώνουν επίσης ότι «Ως κλάδος στη Σκωτία έχουμε εργαστεί σκληρά για να χτίσουμε ισχυρά εμπορικά σήματα και να παράγουμε υψηλής ποιότητας προϊόντα τα οποία έχουν κερδίσει παγκόσμια φήμη. Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα εμπορικά σήματα, θα προσαρμοστούν και να αναπτυχθούν στο νέο τοπίο που δημιουργείται».

Πηγή: Meat Trades Journal

14 July 2016
Banner